Rūšių įvairovė

Dažniausiai perkame medų, bičių surinktą iš daugelio augalų rūšių. Sunkiau nusipirkti vienos rūšies augalų (kiaulpienių, aviečių, liepų, grikių, dobilų ir t.t.) medaus, kuris labiausiai tinka įvairioms ligoms gydyti ar kaip profilaktikos priemonė.

Liepų medus yra šviesiai gelsvas arba gelsvai žalsvas, tinkamas vartoti nuo slogos, gerklės skausmo, anginos, bronchito, kitų panašių ligų. Nuo peršalimo ligų labai tinka pavasarinis medus, kurį bitės surenka iš obelų, kriaušių ir kiaulpienių žiedų. Šiuo metu tai sukietėjęs šviesus medus.

Tamsia spalva išsiskiria ir itin sveikas grikių medus, turintis aštrų specifinį kvapą ir labai daug, lyginant su kitomis medaus rūšimis, geležies. Tad jį turėtų vartoti kamuojami mažakraujystės, kraujagyslių trapumo. Labai vertingas ir miško (tamsus) lipčiaus bei pievų medus Beje, lipčius - tai ant medžių lapų augalų per kaitrą atsirandantis saldus limpantis produktas. Vakarų Europoje labiausiai vertinamas spygliuočių lipčiaus medus.

Bet kurios rūšies natūralus medus kristalizuojasi. Sukietėjusio medaus paviršiuje dažnai atsiranda balti “raštai” - tai iškilusi gliukozė. Būtent tai byloja, kad indeliuose yra natūralus nekaitintas medus.

Parduotuvėse dažniausiai nusiperkame skysto, nesusikristalizavusio medaus - tai pasiekiama kaitinant medų aukštoje temperatūroje. Toks medus tinka tik kepiniams. Ligoms gydyti ar jų profilaktikai tinka tik natūralus bičių medus.

Nepatariama medaus ne tik šildyti, bet ir laikyti netinkamomis sąlygomis. Medaus kokybė per kelerius metus mažai pasikeis, jei šį saldų gamtos produktą laikysime hermetiškai uždarytame inde sausoje, tamsioje ir vėsioje patalpoje.

Puikus derinys su ežiuole

Meduje yra lengvai pasisavinamų angliavandenių (gliukozės, fruktozės, maltozės), jis turi priešbakterinių ir dezinfekuojančių savybių, yra įvairių mineralinių medžiagų, vitaminų. Ypač jų daug yra lipčiaus meduje, todėl užsieniečiai labai vertina miško medų, tačiau ir mūsų vaistinėse jau yra lietuviško vitaminizuoto medaus, kuris vartojamas kaip maisto papildas.

Nuo peršalimo verta vartoti vaistinėse parduodamą lietuvišką medų, sumaišytą su ženšenio ekstraktu ar su ežiuole. Juk po Antrojo pasaulinio karo vokiečių gydytojai, kai labai trūko vaistų, išgydydavo net difteriją, porą savaičių medumi tepdami tonziles, nosies ir gerklės gleivinę.

Medų ypač tinka vartoti gydant lėtines širdies ligas, hipertoniją, sutrikus širdies veiklai ir kraujagyslių kraujotakai, po miokardo infarkto.

Atlikti tyrimai byloja, kad šiltas medaus vandeninis tirpalas mažina skrandžio rūgštingumą, o šaltas - didina. Vyresnio amžiaus žmonėms, kenčiantiems nuo vidurių užkietėjimo, irgi reikia vartoti vandeninį medaus tirpalą. Beje, medaus preparatai naudojami net ir akių ligoms gydyti.

Ledai ir saldumynai su medumi

Net ir pradedanti šeimininkė namuose gali pati pasigaminti medaus ledų - tereikia sumaišyti po stiklinę medaus ir grietinėlės bei užšaldyti.

Bitininkai siūlo paprastą būdą, kaip pačioms pasigaminti saldainius “Sofija”. Reikia 200 g medaus, 200 g cukraus, stiklinės pieno (grietinėlės), truputį sviesto ir viską virti, kol šis mišinys patamsės. Tuomet išpilti ant folijos. Kai atvės, supjaustyti.

Nesudėtingas ir medaus su šokoladu karamelės receptas: 90 g medaus, 50 g sviesto, tris plyteles šokolado, po šaukštą cukraus ir vandens gerai sumaišyti ir virti 10 min. Atvėsintą ir išimtą iš indo masę supjaustyti kvadratėliais, pabarstyti smulkintais graikiniais riešutais, įvynioti į celofaną.

Gėrimai

Grogą su medumi pasigaminsime, sumaišę 2 šaukštus medaus, stiklinę romo, vienos citrinos sultis, įdėję 2 gvazdikėlius, cinamono, įpylę šilto vandens. Žiemą tinka patiekti karštą.

Sriuba, kepiniai

Pieniškai makaronų sriubai išvirti reikės: 3 stiklinių pieno, 50 g makaronų, po šaukštą medaus ir sviesto, truputį druskos (sviestas dedamas sriubai išvirus).

Lietinių su medumi tešlai reikės: 3/4 stiklinės miltų, stiklinės pieno arba vandens ir pieno mišinio, dviejų kiaušinių, šaukšto sviesto arba aliejaus, šaukšto cukraus, žiupsnelio druskos, gabalėlio lašinių. Iš pateiktų komponentų paruošti tešlą, prieš tai išlydžius sviestą. Tešla turi būti skysta. Reikia, kad pusvalandį pastovėtų. Tuomet karštą keptuvę ištepti lašinių gabaliuku ir kepti plonus lietinius.

Lietinių įdarui reikės: 3 šaukštų medaus, 50 g razinų, 2 šaukštų kapotų migdolų ar kitų riešutų, šaukšto sviesto. Sumaišyti medų su razinomis bei riešutais ir šiuo mišiniu plonai aptepti lietinius, juos sulankstyti vokeliu ir sudėlioti kepimo popieriumi išklotoje skardelėje. Uždėti kelis gabalėlius sviesto ir skardelę su lietiniais įkišti dešimčiai minučių į karštą orkaitę.

Medus nuo peršalimo

Liaudies medicina pataria nuo peršalimo ligų gerti pieną (jokiu būdu ne karštą!) su pavasariniu medumi. Apsiginti nuo gripo padės medaus su tarkuotais krienais ar trintais česnakais mišinys (1:1). Pagelbės ir toks receptas: juodajame ridike išpjauti gilią duobutę, užpildyti ją medumi ir, uždengus ridiko gabalėliu, palaikyti 4 valandas šaltai. Atsiradusias sultis vartoti po šaukštą 2-3 kartus per dieną.

Jei skaudą gerklę, šaukštą džiovintų ramunėlių užpilkite stikline verdančio vandens ir, kai nusistovės, perkoškite, pridėkite šaukštą medaus. Šiuo mišiniu skalaukite burną ir gerklę.

Į stiklinę šilto pieno įdėkite šaukštą medaus ir 80 g riebalų. Šį mišinį reikia gerti 2-3 kartus per dieną.

Džiovintų putinų uogų nuoviras, pasaldintas medumi, gelbės ne tik nuo kosulio, bet ir nuo galvos skausmo bei smarkiai užkimus.