Kas yra kas?

Peršalti ir pasigauti gripą galima bet kuriuo metų laiku. Visgi daugiausiai žmonių serga spalio-vasario mėnesiais. Sunegalavimo pradžioje sunku pasakyti, kas tai – peršalimas ar gripas. Jei maudžia raumenis, skauda galvą, kankina sausas kosulys, o temperatūra pakyla virš 38 laipsnių, galite įtarti gripą. Peršalus temperatūra paprastai nebūna tokia aukšta.

Laukti, kol paaiškės diagnozė – laiko švaistymas. Abu negalavimai – virusiniai, ir jų skirtumai išryškėja tik ligai progresuojant. Todėl reikia nuo pat pradžių stiprinti imuninę sistemą.”

Jei norite sulaukti geriausių rezultatų, imkitės priemonių vos pastebėję pirmuosius simptomus. Tiesa, nedelskite kreiptis į gydytoją jei labai pakilo ar ilgai nekrenta temperatūra, jei karščiuojate ir kosite ar pajutote krūtinės skausmus. Perspėkite gydytoją, jei naudojate alternatyvios medicinos priemones.

Geriausias vaistas

Ką daryti, pajutus pirmuosius peršalimo ar gripo simptomus? Sumažinkite tempą. Eikite į lovą kuo anksčiau, atšaukite visus susitikimus. Organizmui reikia poilsio, kad galėtų kovoti su virusu.

Prieš eidami į lovą, išgerkite vaistažolių arbatos. Venkite antibiotikų – jie nepadeda kovoti su peršalimu ir gripu (tik padeda atsirasti vaistams atsparioms bakterijoms). Verčiau išsirinkite vaistą iš šio sąrašo:

Šeivamedžio uogos

Liaudies medicinoje kovai su peršalimo ligomis ir gripu šios uogos vartojamos ne vieną šimtmetį. Neseniai mokslininkai ištyrė, kodėl. Šeivamedžio uogų ekstraktas pasižymi antivirusinėmis savybėmis. Izraelio medikų asociacijos žurnale rašoma, kad juodųjų šeivamedžio uogų ekstraktas stiprina imuninę sistemą skatindamas citokinų gamybą. Tai mažos baltymų molekulės, kurias išskiria imuniteto ląstelės. Kito tyrimo metu pusei gripu sergančių pacientų buvo duota šeivamedžio uogų sirupo (15 mililitrų keturis kartus per dieną penkias dienas), kitiems – placebo. Pirmoji grupė pasveiko vidutiniškai keturiomis dienomis anksčiau.

Cinkas

Gydytojai pataria vartoti ir cinko tabletes. Gali būti, jog jos šiek tiek sutrumpina peršalimo trukmę. Buvo atliktas tyrimas, kurio metu 48 pacientai su gripo simptomais kas dvi tris valandas išgerdavo cinko (12,8 mg) tabletę. Kiti gaudavo placebo. Pirmoji grupė sirgo 4,5 dienos, antroji – 8,1. Cinko papildus vartojusius žmones mažiau vargino kosulys ir sloga.

Amerikos Terapijos žurnale spausdinami dar vieno tyrimo rezultatai. Anot jų, cinko tabletės padėjo išvengti ar sumažino mokyklinio amžiaus vaikų peršalimų skaičių.

”Cinkas padės sutrumpinti peršalimą, jei pradėsite jį vartoti ligos pradžioje,” – sako natūralios medicinos šalininkė gydytoja Erica Oberg. “Pasitarę su gydytoju, galite saugiai 7-10 dienų gerti po 2-3 15 mg tabletes per dieną,” – sako ji.

Ežiuolė (Echinacea)

Ši klasikinė priemonė nuo peršalimo susilaukia įvairių vertinimų. Nors Viskonsino universiteto tyrimais patvirtinta, kad ežiuolė sumažina viršutinių kvėpavimo organų uždegiminius simptomus, Amerikos medikų asociacijos žurnale spausdinami kitokie rezultatai. Teigiama, kad vaikai, gydomi ežiuole, sirgo ne trumpiau ir lengviau už tuos, kuriems buvo duodama placebo. Gydytojų manymu, šis augalas padeda tik tuomet, jei yra pradedamas vartoti ankstyvoje susirgimo stadijoje. Pataria vos pajutus pirmuosius simptomus kas tris keturias valandas suvartoti 3-4 lašiukus ežiuolės tinktūros.

Homeopatiniai vaistai

“Homeopatiniai vaistai kai kuriems žmonėms padeda,” – sako natūralios medicinos šalininkė gydytoja Erica Olberg. “Jie saugūs, todėl verti išbandyti."

Žolelių vonios

Nuo gripo gali padėti žolelių vonios (2-3 kartus per dieną). Rekomenduojama žolelių mikstūra, į kurią įeina mėta, eukaliptas, kadagys, česnakų aliejus. Prisileiskite kuo karštesnio vandens ir pagulėkite jame 15-20 minučių. Oda – didžiausias drėgmę sugeriantis organas. Pasijusite lyg sėdėtumėte vaistažolių arbatoje.

Kinų medicina

Kinai peršalimą skirsto į “šaltąjį” ir “karštąjį”. Jei jums “šaltasis” peršalimas (kankina sloga, krečia šaltis, peršti gerklę), norite būti šiltoje patalpoje, valgyti karštą maistą ir šiltai apsirengti,” – sako knygos “Tarp dangaus ir žemės: kinų medicinos vadovas” autorius Efrem Korngold. Jei jums “karštasis” peršalimas (temperatūra, galvos skausmai, patinusios glandos), mieliausiai panirtumėte į ledinę vonią.

Kaip gydytis? Korngold pataria pasigaminti karštos arbatos: į stiklinę verdančio vandens sudėkite tarkuotą imbiero šaknį ir keturis smulkintus svogūnus. Išgerkite stiklinę šio gėralo, tada suvalgykite dubenėlį baltų ryžių. Eikite į lovą ir šiltai apsikamšykite. Miegodami išprakaituosite, ir ryte jausitės daug geriau.

Kur kas sunkiau gydyti “karštuosius” peršalimus. “Nevalgykite ir negerkite nieko šalto. Verčiau gydykitės žolelėmis, pasižyminčiomis šaldančiu efektu,” – sako Korngold. Į stiklinę verdančio vandens įdėkite po pilną šaukštelį džiovintos mėtos, chrizantemos ir sausmedžio. Uždenkite ir pavirkite. Kas dvi valandas išgerkite po puodelį šios arbatos.

Jei norite kuo rečiau sirgti gripu, dieną gurkšnokite karštą vandenį. Galite paskaninti truputėliu saldymedžio ekstrakto, padedančio valyti organizmą, pataria Korngold.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją