Kaip „Klaipėdai“ pasakojo papildomo ugdymo mokyklėlės „Pinokis“ dailės mokytoja Ina Makejeva, paprasčiausia pasigaminti žaisliukus iš druskos tešlos. Juos gali sukurti ir trimetis pyplys, ir senelis. Tereikia pasiruošti specialios tešlos, iš jos gaminti skulptūrėles, išpjauti figūrėles ir padaryti skylutę juostelei.

Kūrinėlius reikia išdžiovinti orkaitėje ir juos dekoruoti: išpiešti arba nudažyti bet kokiais namuose po ranka pasitaikiusiais dažais – akvarele, guašu, akriliniais dažais, skirtais vaikų kūrybai. Įvėrus juostelę ar sąvaržėlę, žaisliukus galima kabinti ant eglutės.

Žaisliukų druskos tešlos receptas – paprastas. Sumanius gaminti žaisliukus, namie tereikia turėti druskos, vandens ir miltų. Jei norite, kad žaisliukai eglutę puoštų kelerius metus, į tešlą vertėtų įpilti klijų „Lipalas“ arba įberti statybinio glaisto miltelių. Tada žaisliukai tampa tvirtesni ir nedūžta.

Gaminant tešlą, pirmiausiai imamos dvi dalys druskos ir viena dalis karšto vandens. Druską ir vandenį reikia išmaišyti taip, kad neliktų druskos kristalų. I.Makejeva pataria pirkti smulkesnę „Ekstra“ druską, kuri lengviau ištirpsta. Į šią masę reikia įberti 2-3 dalis miltų ir įpilti 1-2 valgomuosius šaukštus aliejaus. Tešla turi nelipti prie rankų ir gali būti panaši į plastiliną ar gumą.

Gaminant žaisliukus, rankas galima pasitepti aliejumi ar vazelinu - lipdyti tešlą bus lengviau. Dailės mokytoja mažiausiems kūrėjams rekomenduoja formele iš tešlos išpjauti eglutės, žvaigždutės, angeliuko formos figūrėles. Tinkamų formelių galima rasti prekybos centrų buitinių prekių skyriuose. Jei norima ant vienos tešlos detalės prilipdyti kitą, tereikia pagrindą sudrėkinti vandeniu.

Išdžiovinti žaisliukus galima karštoje orkaitėje – pakaitinus juos tol, kol gaminiai ima vos vos gelsti. Per dvi dienas eglutės žaisliukai išdžius ir ant kieto kartono padėti šalia radiatoriaus. Pasak I.Makejevos, geriausia žaisliukus dekoruoti akrilo dažais, tačiau tiks ir guašas, ypač jei į jį įpilsite keletą lašų „Lipalo“.