Įsivaizduokite užkulisių personažus – itin ekstravagantiškas būtybes, nei vyrus, nei moteris, tik “superžmones”, besigrumiančius dėl vietos persirengti trimis įspūdingais kostiumais, kurie gaminti pastaruosius šešerius metus. Temperatūra kaista. Tarpusavyje susikerta lydintieji asmenys – prasideda žūtbūtinė kova dėl pasaulinio titulo.
Alternatyvioji Mis Pasaulis
grįžo!

Tai šou, labiau panašus į Crufts (šunų paroda) nei į pasaulinį grožio renginį. Vis dėlto čia egzistuoja tos pačios varžymosi kategorijos: dieninė apranga, maudymosi kostiumėliai ir vakaro drabužiai, vaikščiojimas podiumu bei atsakymai į klausimus.

Dalyviai apsirengę groteskiškiausiais apdarais, varžybos nuožmios. Ankstesni laimėtojai – Derekas Jarmanas bei Bruce’as Lacey. Kiekvienas renginys turi tam tikrą temą, ankstesnės buvo “ugnis”, “vanduo”, “cirkas”. Šių metų tema – visata.

Alternatyvioji Mis Pasaulis – Andrew Logano, skulptoriaus ir juvelyro, kūdikis. Pirmą kartą renginys įvyko 1972 metais ir su pertraukomis buvo rengiamas vienuolika kartų.

Pats gražuolių konkursas – lyg siurrealistinio meto renginys. Brianas Eno, kuris yra jo teisėjas bei taip pat jam sukūrė himną, sako, kad jis turėtų laimėti Turnerio prizą. Andrew Loganas apgailestauja dėl rimtojo meno dominavimo, kuris neįsileidžia paprastų žmonių. “Gyvenimas šiuolaikinėje Britanijoje gali būti siaubingai nuobodus, o Alternatyvioji Mis Pasaulis – mano pastanga sukurti erdvę žmonėms, norintiems išreikšti save kitaip, atsiduoti savęs puošimui ir ypatingai praleisti laiką.” Jis sukūrė ir pagamino puošnią karūną bei krėslą su brangakmeniais, kuriame laimėtojas bus pasodintas finalinės procesijos metu. Abu šie daiktai yra meno kūriniai.

Renginys niekuomet nesiskundė žiūrovų stoka – Londono hipodrome Leičesterio aikštėje laukiama 1500 žmonių. Ši vieta pasirinkta todėl, kad ji puikiai reprezentuoja teatro ir naktinio klubo mišinį. Garsusis “Talk of the Town” teatras priėmė legendinius atlikėjus – nuo Harry’io Houdinio iki Judy Garland.

Teisėjai, tarp kurių – “blogasis berniukas” Pete’as Doherty, Turnerio prizo laimėtojas Graysonas Perry , Brianas Eno, Boy George ir legendinė britų dizainerė Zandra Rhodes stebėjo keturiolika alternatyvaus grožio atstovų, vaikščiojančių scenoje.

“Žiūrėdamas atgal į pastaruosius dvidešimt metų, galiu pasakyti, kad Alternatyvioji Mis Pasaulis – nuostabių nežinomųjų, greitai tapsiančių žinomais, lopšys, - visų amžių, visų įsitikinimų”, - parašė jis šių metų renginio programoje. – “Tai didingos britų tradicijos dalis, keista ir spalvinga, bauginanti, konfrontuojanti, satyrinė.”

Kaip keisčiausio Londono klubo Kashpoint smegenys bei įvaizdis, Glamorre’as lieka Londono alternatyviosios klubinės scenos širdyje. Jis pripažino, kad 32 metų istoriją turintis renginys yra daugiau nei tik jaunystės fiesta: “Minioje buvo žmonių nuo 17 iki 70, tai buvo tikras kartų susitikimas. Visi, kurie yra kas nors Londono pogrindinėje meno, muzikos, mados kultūroje, buvo ten.” “Devintojo dešimtmečio pabaigoje ir dešimtame dešimtmetyje renginys prarado savo aktualumą, nes visuomenė pasikeitė, rodėsi, kad joje nebeliko vietos “alternatyvai”. Tai buvo nuobodus laikas, bet, regis, ledai pralaužti”, - sakė jis.

“Kuriančio skulptūras, puošiančio žymiuosius ir turtinguosius, ar dalyvaujančio egzotiško svečio teisėmis keisčiausiuose pasaulio mados šou, Logano prekės ženklas aiškus: spalvų, išradimų ir drąsos šventė. Jo Alternatyviosios Mis Pasaulis ekstravagancija virto legenda. Įžymybės, kaip Davidas Hockney, Zandra Rhodes bei Divine dalyvavo jame kaip padavėjai arba dalyviai. Vienais metais Davidas Bowie negalėjo patekti į vidų – jam teko laukti savo Rolls Royce automobilyje. Logano įtaka “rave” kultūrai dvidešimtojo amžiaus pabaigoje aiški – pavyzdžiui, Gerlinde von Regensburg ir jos vyras Michaelis Kostiffas, ankstyvesniųjų konkursų dalyviai, buvo įkvėpti įkurti liūdnai pagarsėjusį devintojo dešimtmečio viduryje Londono klubą “Kinky-Gerlinky”. (Bookblast)

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją