Kėdės - vieni populiariausių baldų. Ar kada nors esate bandę skaičiuoti, ant kiek skirtingų kėdžių kiekvienam iš mūsų bent trumpam tenka prisėsti? Oficialios statistikos nėra, tačiau visai tikėtina, kad vienam žmogui per dieną skirtingose vietose tenka pasėdėti ant daugiau kaip dešimties įvairių kėdžių.

Dominuoja italų gamintojai

Jau beveik trisdešimt metų - pirmoji paroda įvyko 1977-aisiais Italijos miestelyje Udine, rengiama tarptautinė kėdžių paroda "Promosedia". Šiame renginyje galima pamatyti labai įvairių kėdžių, skirtų tiek privačioms, tiek visuomeninėms patalpoms.

Net ir beveik po trisdešimties metų nuo pirmojo renginio, 4 vis dar vyrauja nuomonė, kad jis daugiau skirtas reklamuoti Italijos gamintojus. Skeptikų naudai vis dar kalba ir oficiali statistika: šiemet iš 15 tūkstančių kvadratinių metrų plote įsikūrusių 197 kėdžių gamintojų tik 25 buvo iš kitų šalių.

Vis dėlto organizatoriai stengiasi pabrėžti plačią dalyvių geografiją. Šiemet jų atvyko iš Austrijos, Belgijos, Prancūzijos, Vokietijos, Didžiosios Britanijos ir kitų vietų. Gana aktyviai dalyvavo ir Rytų bei Vidurio Europos šalys - Čekija, Lenkija, Slovakija, Bulgarija, Slovėnija, Ukraina. Netrūko dalyvių ir iš gana egzotiškų šalių - Indonezijos, Singapūro.

Ne mažiau svarbi ir parodos lankytojų statistika. Šiemetinę parodą aplankė beveik 13 tūkst. žmonių iš 73 šalių. Įdomu tai, kad į parodą užsuka vis daugiau amerikiečių ir japonų.

Kėdė - ne dviratis?

Galbūt atrodo, kad išradinėti kėdę beviltiška kaip ir dviratį. Vis dėlto kiekvienais metais parodos metu organizuojamas "Top Ten" konkursas rodo, kad kėdes dar įmano-mavtobulinti.

Šiemet "Metų kėdės" titulas atiteko kėdei EOL (dizaineris Danielės Rode'as, gamintojas - P. S. M.). Kompanija pristatė S formos kėdę, kuri neturi atskirų kojų, atlošo ir porėmių - ji pagaminta iš vientiso klijuotos faneros lakšto -viršus apklijuotas ąžuolo lukštu.

"Cubo Armonico", rodos, idealus geomet-riškumas tarsi atspindi pagrindinę kėdės funkciją - tai baldas, skirtas sėdėti vienam. Ar ant tokios kėdės patogumas kitas klausimas.

Apskritai tarp nugalėtojų dominavo privačioms erdvėms skirti baldai. Galbūt tam įtakos turi tai, kad biuro kėdėms keliami išskirtiniai ergonominiai reikalavimai.

Gamintojai dažnai eksperimentuoja ne tik su formomis, ieško įdomių estetinių sprendimų, tačiau pritaiko ir naujas gamybos technologijas. Štai baro kėdė "Up&Down" tiksliai išpjauta lazeriu iš vientiso plieno gabalo. Preciziška atlikimo kokybe pasižymi ir kėdė "Havana", tačiau šis baldas - jau meistriškai žmogaus rankomis atlikto darbo pavyzdys.

Medžiagos ir idėjos

Esame įpratę, kad pagrindinė medžiaga kėdėms gaminti - medis. Šiuolaikiniai kėdžių gamintojai šios taisyklės dažnai nepaiso. Štai "Noah F" sėdimoji dalis pagaminta iš poliuretano, o stovas -iš nerūdijančio plieno.

Lietuvių dizaineriai konkurse kol kas dalyvauja netiesiogiai. Prieš porą metų "Promosedia" parodoje buvo pristatytas pufas, kaip du vandens lašai panašus į dizainerės Neringos Dervinytės jau anksčiau sukurtą baldą, kurį ji jau buvo spėjusi eksponuoti Vokietijoje. Deja, "Promosedia" parodoje jos autoriumi nurodyta ne lietuvė, bet austrų dizaineris.