Kaip naudotis lazdelėmis? Jas visada rasite smailiąja dalimi nukreiptas į kairę. Paimkite lazdeles dešine ranka, naudodamiesi ir kairiąja ranka, pasiruoškite lazdeles valgymui.

Stalo manieros

Japonai pradeda valgyti akimis – todėl maistas patiekiamas labai gražiai. Kiekvienas patiekalas patiekiamas atskirame indelyje. Maisto kiekis juose nėra didelis, todėl stengiamasi pasiūlyti platų patiekalų asortimentą. Kiekvienai produktų grupei skirti atskiri indai: žuvims – pailgi, daržovėms apvalūs. Ryžiai ant stalo dedami kairiau, o puodelis su sriuba dešiniau.

Jeigu susitikimas restorane yra formalus, labai svarbu teisingai susėsti. Svarbiausią vietą japonai skiria svečiui, todėl neretai iškyla šioks toks sujudimas, kuomet reikia pasirinkti vietas prie stalo, neįžeidžiant kitų svečių. Įprasta prieš atnešant meniu, užsisakyti gėrimus kaip aperityvus (dažniausiai alų, ar sake). Jeigu jūs negalite apsispręsti, kurį patiekalą pasirinkti ir norite rinktis iš kelių, jums atneš mažas lėkšteles, torizara, iš kurių ragaujamas vienas ar kitas patiekalas.

Prieš pradedant valgyti reikia pasakyti „Itadakimasu“ („Nuolankiai pradedu vaišintis“) ir įmerkti lazdeles į sriubą, tai reikš jūsų mandagumą. Japonas, jeigu jūs vakarieniaujate pas jį, nepradeda valgyti pirmas, teisė suteikiama svečiui. Jeigu jums pasiūloma įpilti išgerti, būtinai išgerti pasiūlykite ir šeimininkui, nes įsipilti pačiam nėra mandagu. Baigus valgyti sakoma „Gočisosama“ („Dėkoju už vaišes“), taip tarsi dėkojama dievybėms, kurios kaip manoma užaugino patiektus maisto produktus.

Japonijoje maistas patiekiamas visas iš karto, tad nepradėkite valgyti kol visi patiekalai nebus patiekti ant stalo ir anksčiau už kitus. Taip pat, stenkitės baigti valgyti kartu su visais – neskubėkite.

Svarbu

Nenukreipkite lazdelių į žmogų, nelaižykite jų, o baigus valgyti panardinkite į tuščią ryžių dubenėlį pripiltą arbatos ir nušluostykite popieriaus skiautele.

Nesistenkite pasiekti maisto patiekalo per kito žmogaus lėkštę ar pakildami iš savo vietos, verčiau mandagiai paprašykite, kad jums perduotų pageidaujamą indą.

Tradiciškai japonai siūlo valgyti daugiau, tačiau galite ir atsisakyti jei esate sotus, to nepadarius, jums gresia persivalgymas.

Tad kviečiame susipažinti su japoniška virtuve. Ragaudami japoniškus patiekalus, pajusite gamtos skonį bei aromatą. Natūralus maisto skonis jus sužavės, o pagerėjusi savijauta leis naujai pažvelgti į jus supantį pasaulį, santykį su gamta ir aplinkiniais.