Statistiškai per dieną vienas lietuvis žuvies suvalgo tik apie 39 g arba 15 kg per metus, tuo tarpu kiekvienas japonas vidutiniškai suvartoja 75 kg žuvies per metus.

Kuo dažniau, tuo geriau

Sveikatos specialistai visoje Europoje rekomenduoja žuvį valgyti mažiausiai du kartus per savaitę. Jei kasdien būtų suvalgoma 35 gramai žuvies, beveik perpus sumažėtų širdies infarkto pavojus. Kasdien po trupinėlį lesioti nesinori? “Valgykite po 85-115 gramų du tris kartus per savaitę. Kuo dažniau, tuo geriau!” - pataria specialistai.

Tyrimai rodo, kad penkis kartus per savaitę valgant žuvies patiekalų insulto galimybė sumažėja 54 procentais, nuo dviejų iki keturių kartų - 22 procentais, o tris kartus per mėnesį - 7 procentais. Žuvis turi medžiagų, mažinančių cholesterolio kiekį kraujyje, reguliuojančių kraujospūdį, malšinančių galvos ir artrito skausmus, užkertančių kelią diabetui. Apsisaugoti nuo insulto labiausiai padeda riebiausios jūrų ir vandenyno žuvys - lašiša, silkė, skumbrė, tunas, sardinė, ančiuviai.

Nuo šviežių iki sušaldytų

Pasak žinovų, gyvos žuvys yra pačios vertingiausios, bet joms savo maistine ir biologine verte beveik nenusileidžia atšaldytos žuvys. Atšaldytos iki 00 C temperatūros jos šviežios išlieka 11-12 parų. Tiek laiko jos išlaiko nepakitusias visas savo savybes - skonį, kvapą, konsistenciją.

Dar ilgesnį laiką laikomos sušaldytos minus 8-100 C temperatūroje žuvys, o ypač geros kokybės būna giluminiu būdu šaldytos žuvys (- 45 C temperatūroje). Tinkamai laikant, tokios žuvys geros bus nuo 1 iki 12 mėnesių.

Kaip išsirinkti

Renkantis žuvies produktus parduotuvėje pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į produkto kokybę ir gamintoją. Renkantis silkių filė produkciją aliejuje, užpiluose reikėtų atkreipti dėmesį į filė dydį. Paprastai didesnio dydžio filė yra su optimaliausiu riebalų kiekiu ir kokybiškesnė.

Renkantis rūkytos žuvies produktus reikėtų atkreipti dėmesį į žuvies spalvą. Ji turėtų būti lygi, nuo šviesiai auksinės iki rudos spalvos. Gali būti nedidelių šviesių dėmių. Vadinasi, šios vietos dūmų paveiktos silpniau. Šalto rūkymo žuvies su sidabrinio atspalvio žvynais spalva gali svyruoti nuo šviesiai iki tamsiai auksinės, žuvų su kito atspalvio žvynais - nuo tamsiai auksinės iki rusvos spalvos. Taip pat labai svarbu, kad žuvis būtų šviežia ir neapdžiūvusi.

Karalienė lašiša

Iš visų žuvų maisto specialistai labiausiai vertina žuvų karaliene tituluojamą lašišą. Būtent lašišoje gausu kalcio, fosforo, kalio, jodo, fluoro, cinko. Šie mikroelementai padeda ne tik sureguliuoti kraujospūdį, bet ir cholesterolio kiekį kraujyje.

Perkant lašišą siūloma atkreipti dėmesį į jos spalvą. Ryškiai oranžinė spalva dažnai neatspindi žuvies kokybės. Tokį ryškumą jį įgauna dėl specialių dažiklių (karotinoidų) pašaruose, kuriuos žuvis gauna augdama veisimo ūkiuose arba ją nudažo gamintojas. Šiuo metu Lietuvoje lašišos nedažo retas gamintojas.

Ir dėl grožio

Kaip maisto produktas, žuvis įeina beveik į visas dietas. Žuvyse esantys baltymai yra lengvai virškinami, kadangi juose, lyginant su šiltakraujais gyvūnais, yra gerokai mažiau nevisaverčių baltymų. Kūnas juos greitai paverčia energija. Jei sočiai pavalgius mėsiškų patiekalų aptingstama, tai suvalgę žuvies ilgam išliekame darbingi.

Gaminant žuvį ir norint išlaikyti dailią figūrą, reikėtų rinktis neriebias žuvis, tokias kaip menkė, plekšnė, ešerys, jūrų lydeka, sterkas ir kt. Šiose žuvyse gausu baltymų, būtinų raumenų formavimui ir ląstelių atsinaujinimui, o riebalų jose yra tik apie 2 procentus. Žuvį sveikiausia yra derinti su daržovėmis ar vaisiais.

Keletas žuvies terapijos receptų

Norėdami sustiprinti organizmo imuninę sistemą ar sirgdami reumatoidiniu artritu, visą mėnesį kasdien gerkite po 2-4 šaukštus žuvies taukų.

Jeigu kamuoja nuovargis ar migrena, suvalgykite kelis gabaliukus silkės.

Jeigu kamuoja niežai, išsivirkite lydeką, sudrėkintą šiuo nuoviru vatos gabalėlį dėkite ant skaudamos vietos kelis kartus per dieną.