Organizatoriai trina rankas

Praėjusią savaitę Frankfurte praūžusi plataus vaitojimo prekių paroda "Tendency Lifestyle" patvirtino, kad nusprendę rengti per metus dvi panašaus pobūdžio parodas organizatoriai neprašovė. Nors "Messe Frankfurt" paviljonuose ir koridoriuose didesnis aktyvumas buvo juntamas tik savaitgalį, paskutinę parodos dieną organizatorių veiduose nusivylimo nebuvo matyti. Prognozės pasitvirtino: oficiali statistika rodo, kad per keturias dienas parodoje apsilankė 96 tūkst. lankytojų. Dalyvių skaičiumi organizatoriai irgi negalėjo skųstis - parodoje jų buvo 3706.

Kūrybinį tempą išlaiko ne visi

Parodos strategijai apibūdinti tinka lietuviška patarlė: "Ruošk roges vasarą". Buvo nuspręsta, jog tikslinga vasaros pabaigoje rengti dar vieną namų aplinkos ir aksesuarų parodą. Tai galimybė pasiruošti bene svarbiausiam prekybiniam metų įvykiui - Kalėdoms.

Nors ir kaip iš pirmo žvilgsnio keistai atrodytų, parodoje pasigesta nemažai garsių kompanijų. Priežastys įvairios, tačiau viena pagrindinių ta, kad kai kurios kompanijos paprasčiausiai neįstengia du kartus per metus pristatyti naujų kolekcijų ir pagrindinius kozirius palieka metų pradžiai. Tai pažymėjo ir vienas iš "Koziol" savininkų Stephanas Koziolas. Pasak jo, "Tendence" paroda turi milžinišką potencialą, tačiau su sąlyga, kad kompanijos joje rodys rudens ir žiemos sezonui skirtas naujienas.

Lyderiai išlieka

Regis, ne visos kompanijos pajėgios išlaikyti tokį tempą, tačiau lyderiai ir šiemet parodė savo sugebėjimus. Parodoje naują porceliano indų seriją pristatė žinomas indų gamintojas "Kahla". Bendrą rudens seriją su "Esprit" kompanija {gyvendino stiklinių indų kompanija "Leonardo". Naujienų buvo galima pamatyti "Koziol", "Rozenthal", "Asa" kompanijų stenduose.

Kita vertus, žymūs prekių ženklai kelia parodos prestižą. Tos pačios "Leonardo" kompanijos atstovai neslėpė, kad vienas kriterijų dalyvauti parodoje buvo nemažos nuolaidos už parodos plotą. Neaišku, dėl kokių priežasčių po metų pertraukos savo stendą parodoje vėl turėjo "Alessi", tačiau naujienų jie irgi parodė.

Apie tendencijas kalbėti nelengva

Nors organizatoriai deklaravo, kad ši paroda skirta daugiau specialistams, o lankytojai joje bus supažindinti su pastarojo meto plataus vartojimo prekių dizaino tendencijomis, vis dėlto tokio masto parodoje vyravo stilių ir daiktų eklektika. Tad savaime suprantama, kad daryti griežtesnius apibendrinimus nelengva.

Kai kurios kompanijos interjere vis dar siūlo popstilių ("Young Generation"), kuriam būdingos intensyvios septintojo ir aštuntojo dešimtmečio spalvos bei jų deriniai. Bet ši banga jau, matyt, slūgsta. Štai "Esprit" naujoje kolekcijoje pristatė švelnesnių pastelinių spalvų audimus. Atrodo, niekad nesenstantis "country" stilius visuomet turės sekėjų - čia jo pavyzdžių irgi buvo galima pamatyti.

Plataus vartojimo prekes - viena iš sričių, kur ypač sunku išskirti atskirų produktų raidos tendencijas, kadangi labai daug kas priklauso nuo kiekvieno asmeninio skonio. Galbūt jus žavi iš metalinių pakabų sukonstruotas toršeras? O gal mieliau renkatės "Kare Design" ir "PT" interjero aksesuarus ir įvairias smulkmenas? Jų deklaruojamas postmodernistinis stilius vis dar daug kam patrauklus, tačiau ir nuo jų vos vienas žingsnis iki kičo.

Parodoje buvo galima pamatyti ir plastikinių unitazo dangčių, ir konceptualių darbų. Tiesa, jie buvo sudėti ne šalia, bet skirtinguose teminiuose paviljonuose.

Kur lietuvių talentai?

Dalyvauti parodoje ypač skatinami jaunieji dizaineriai. Organizatoriai puikiai supranta, kad jaunimas gerokai prisideda prie parodos prestižo ir masiškumo. Kol lietuviai dairosi į dizaino požiūriu galbūt reikšmingesnius, tačiau didelius renginius Londone ar Paryžiuje, Frankfurtas jiems galėtų būti įdomus konkurencijos požiūriu. Čia ji kol kas nėra didelė - šiemet savo projektus pristatė apie 20 jaunųjų dizainerių. Buvo galima išvysti įdomių darbų, bet jų nebuvo tiek daug, kad lietuviai būtų užgožti. O kad nauda gali būti konkreti, tai patvirtina ir praėjusių metų pavyzdžiai, kai jaunųjų darbus į savo kolekcijas įtraukė "Koziol" ir "Anthologie Quartet".