Pagalbos nesulaukia

Statistinių tyrimų duomenimis, per pastaruosius dešimt metų daugelyje pasaulio šalių antsvorio turinčių vaikų padaugėjo beveik tris kartus. Dėl nutukimo kenčia ne tik tūkstančiai mažųjų amerikiečių – nereikalingų kilogramų turi kas ketvirtas Didžiosios Britanijos, Australijos nepilnametis gyventojas. Tunka net jaunieji kinai, kurie visuomet buvo laikomi smulkiausio kūno sudėjimo tauta. Šiose šalyse rimtai susirūpinta didėjančio vaikų svorio mažinimo programomis, kasmet skiriama nemažai lėšų nutukimo prevencijai.

Lietuvoje vaikų antsvorio problema kol kas nejaudina ne tik valdžios atstovų, bet ir daugumos nutukusių mažylių gimdytojų.

Neabejingi savo atžalų sveikatai tėveliai realios specialistų pagalbos dažnai nesulaukia – Klaipėdoje nėra vaikų dietologų. Antsvorio turinčių vaikų sveikata rūpinasi keli vaikų endokrinologai.

Pas gydytoją neskuba

Anot Klaipėdos vaikų ligoninės endokrinologės Sigitos Vainienės, sunku pasakyti, kiek šiuo metu uostamiestyje yra nutukusių vaikų. “Dėl antsvorio vaikai retai patenka į stacionarą, tėvai nemato reikalo kreiptis į specialistus dėl kelių papildomų kilogramų, todėl apie tai, kad nutukusių vaikų sparčiai daugėja, sprendžiame matydami juos gatvėje”, - sakė gydytoja.

Lietuvoje vis dar vyrauja nuomonė, kad apkūnus vaikas putliais, rausvais skruostukais yra sveikas vaikas, todėl dėl atžalos sveikatos būklės labiau jaudinasi itin liesų vaikučių tėveliai ir seneliai. Pasak endokrinologės, papildomi kilogramai skausmo ar ypatingų nepatogumų nesukelia – vaikas tiesiog nesupranta, kodėl jis negali judėti taip vikriai, kaip jo bendraamžiai, žaisdamas aktyvius žaidimus greitai pavargsta, gausiai prakaituoja ir dūsta.

Apkūnuoliai endokrinologės kabinete atsiduria tik pradėję lankyti mokyklą – tėvai sunerimsta, kai atžalėlė dažnai skundžiasi ir verkia dėl nuolatinių klasės draugų užgauliojimų, patyčių. Kartais pirmą kartą pas specialistę ateina jau dvylikos trylikos metų paaugliai, susirūpinę savo išvaizda.

Daug valgo

Viena pagrindinių vaikų svorio augimo priežastis – nesubalansuota mityba. Kūdikis gimsta be neracionalių mitybos įpročių, be potraukio “nesveikam” maistui ir verkia tikrai ne dėl to, kad labai nori saldainio. Požiūrį į maistą ir valgymo įpročius suformuoja tėvai. Jeigu šeimoje įprasta sočiai valgyti kelis kartus per dieną, užkandžiauti greito maisto užeigose, alkį malšinti riebiais bulvių traškučiais, ledais, sausainiais, užsigeriant juos saldžiais gėrimais; mylimos atžalos, anūkai nuolat lepinami ar guodžiami saldumynais, nėra ko stebėtis, kad vaiko svoris auga kaip ant mielių.

Antsvorio atsiradimą skatina ir nejudrumas. Žiūrėti televizorių, žaisti kompiuterinius žaidimus kur kas įdomiau negu lakstyti kieme, kuriame dažnai nėra net sporto varžyboms ir aktyviems žaidimams pritaikytos aikštelės. S. Vainienė pastebėjo, kad kartais staiga pradeda augti antroje pamainoje besimokančio vaiko svoris – tai nulemia pasikeitęs dienos režimas.

Stambų kūno sudėjimą galima paveldėti – jeigu abu ar bent vienas iš tėvų turi nemažą antsvorį, vaiko nutukimo rizika padidėja keliasdešimčia procentų. Pastebėta, kad neišnešioti gimę mažyliai tunka dažniau nei normalaus svorio gimusieji.

Rečiau mažų vaikų svoris viršija jų amžių atitinkančią normą dėl įvairių ligų – sutrikus skydliaukės veiklai, medžiagų apykaitai, dėl antinksčių patologijos, tam tikrų centrinės nervų sistemos pažeidimų.

Trumpina gyvenimą

Pasak endokrinologės, berniukai ir mergaitės antsvorio turi vienodai dažnai, tačiau paauglės dažniau prašo padėti numesti nereikalingus kilogramus. Per didelė kūno masė – ne vien estetinė problema. Net jauname amžiuje nereikalingi kilogramai, organizme besikaupiantys riebalai gali labai sutrikdyti sveikatą – sukelia galvos, sąnarių skausmus, širdies ir kraujagyslių, regos, kvėpavimo, lytinių hormonų funkcijos ir kitus sutrikimus, didina riziką susirgti įvairiomis lėtinėmis ligomis, pavyzdžiui, II tipo (suaugusiųjų) diabetu. Su nutukimu siejamos ir kai kurios vėžio formos.

Apkūnūs jaunuoliai neretai turi ir psichologinių problemų – nepasitiki savimi, jaučiasi nevisaverčiai, juos dažnai kankina vienatvė, bendraamžių patyčios, neapykanta savo kūnui.

Statistika negailestinga: apie trečdalį vaikų, buvusių storuliais iki aštuonerių metų, daugiau nei pusės turėjusių antsvorio 8-13 metų ir dviejų trečdalių apkūnių trylikos metų ir vyresnių vaikų vyresniame amžiuje laukia didelis nutukimas, sunkūs lėtiniai susirgimai ir gerokai trumpesnis negu lieknų jų bendraamžių gyvenimas.

Lieknėti protingai

Endokrinologės teigimu, lieknėjimas – daug laiko ir kantrybės reikalaujantis procesas. Nereikalingus kilogramus numesti nėra labai lengva, tačiau dar sunkiau yra išlaikyti normalų kūno svorį. Pagrindinė sąlyga – šito turi norėti pats vaikas, tėvai ir gydytojas tėra pagalbininkai. “Jeigu dėl per didelio svorio mama kremtasi labiau nei sūnus ar dukra, teigiamų rezultatų pasiekti būna sunkiau – tėvai nepirks saldumynų, ruoš karštus ir sveikus pietus, tačiau vaikas vis tiek reikalaus greitų patiekalų ir “nesveikų” užkandžių, kuriais smaguriauja jo bendraamžiai. Vaikas neturi jaustis išskirtinis, “nuskriaustas” – mitybos įpročius privalo pakeisti visi šeimos nariai”, - aiškino S. Vainienė.

Stabilizuojant svorį sveiką mitybą labai svarbu derinti su pakankamu fiziniu aktyvumu, masažu.