Mokslininkai atliko tyrimą su žiurkių patelėmis ir pastebėjo, kad susilaukusios palikiuonių jos nėra tokios neramios ir žymiai geriau atlaiko stresą nei jauniklių neturinčios patelės.

„Tyrimo rezultatai rodo, kad palikuonių susilaukusios žiurkių patelės į stresą reaguoja visiškai kitaip nei dauginimosi ir motinystės patirties neturinčios patelės,“ – išplatintame pareiškime sako tyrime dalyvavusi psichologijos profesorė Tracey Shors (Treisi Šors).

Stresinėje situacijoje lytinių santykių nepatyrusios žiurkės pajusdavo padidėjusį nerimą,o jų gebėjimas mokytis žymiai sumažėdavo. Tačiau stresas nepaveikdavo naują palikuonį turinčių žiurkių gebėjimų ir nesukeldavo nerimo. Mokslininkų manymu, susilaukus palikuonio greičiausiai yra nuslopinama kognityvinė ir emocinė reakcija į stresą.

“Vos tapusioms motinomis patelėms, matyt, naudinga sugebėti efektyviai mokytis, nepaisant stresą keliančių aplinkybių, o ypač kai kalbama apie palikuonių auginimą. Mūsų tyrimas rodo, kad patelės atsakas į stresinę patirtį yra dinamiškas ir gali dramatiškai keistis skirtingose reprodukcinės patirties pakopose,” sako T.Shors. Kasmetinėje Neurologų bendruomenės konferencijoje New Orleanse pristatytas tyrimas gali padėti geriau suvokti žmonių nervų ligas.

Streso įtakos kognityviniam ir emociniam funkcionavimui tyrimas skirtingose reprodukcinio gyvenimo stadijose gali padėti mokslininkams daugiau sužinoti apie priežastis, dėl kurių moterys suserga protinėmis ligomis, o ypač pogimdyminę depresiją bei psichozę.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją