Nuo balandžio prasidėjęs visuomeninis krūties vėžio prevencijos projektas "Nedelsk" įvairiomis formomis skatino moteris labiau rūpintis savo sveikata ir nedelsti pasitikrinti.

Projekto koordinatorius Artūras Povilaitis BNS sakė, jog projekto tikslas pasiektas - tai rodo daugybė gaunamų laiškų, skambučių, atsiliepimų iš onkologinių skyrių, publikacijų spaudoje.

Kaip pranešė projekto "Nedelsk" organizatoriai, projekto metu "Rožinio kaspino" autobusėlis aplankė 32 miestus, kuriuose buvo išdalinta 12 tūkst. bukletų, 500 kartų pademonstruotas filmas apie savityrą.

Su onkologais asmeniškai konsultavosi apie 3 tūkst. moterų, 60 iš jų patarta nedelsiant kreiptis į medikus dėl tolimesnio gydymo.

Projekto organizatoriai surengė 50-ies paskaitų medikams bei visuomenei apie ankstyvąją krūties vėžio diagnostiką. Medikams buvo pasakota, kaip kalbėti su pacientu apie krūties ligas, supažindinti su statistika, rekomenduotinais tyrimais ir gydymo būdais. Specialistai rodė, kaip moteris išmokyti savityros, paliko bukletėlių bei 300 specialių mokomųjų muliažų.

Tuo tarpu visuomenę per paskaitas organizatoriai siekė supažindinti su ligos požymiais, rizikos faktoriais, rekomenduotinais tyrimais, gydymo įstaigomis ir paslaugų kainomis. Taip pat buvo pristatytos moterys, nugalėjusios krūties vėžį.

Skambant Vivaldžio muzikai, rožine spalva Vilniaus Rotušė įsižiebs šeštadienį. Visą naktį iš Vilniaus centro sklindanti rožinė šviesa primins, jog spalis - pasaulinis kovos su krūties vėžiu mėnuo ir paragins moteris visus metus būti budrioms ir rūpintis savo sveikata.

Rožinė šviesa sklis ir Panevėžyje, J.Basanavičiaus gatvėje.

Ši projekto "Nedelsk" rengėjų organizuojama akcija įtraukta į ketvirtąjį kasmetinį pasaulinį "|Rožinės šviesos" projektą, kurio metu rožine šviesa apšviečiami apie 300 visame pasaulyje svarbiausių kultūros ar istorijos paminklų, tokiu būdu kviečiant visas moteris atkreipti dėmesį į krūties vėžį.

Šiame garbingame sąraše - Niagaros kriokliai Kanadoje, visa 5-oji Niujorko aveniu, Stalo kalnas Pietų Afrikoje, Vašingtono Meno galerija, Karališkasis Danijos teatras Kopenhagoje, Vienos opera ir dar keli šimtai kitų objektų daugiau nei 50-yje šalių.

Šeštadienį Vilniaus rotušėje bus atidaryta fotomenininkės Eglės Mėlinauskienės paroda "Akimirkos". Joje autorė užfiksavo likimo paženklintas moteris, kurios šią vasarą kovėsi su krūties ligomis Vilniaus universiteto Onkologijos institute.

Kartu bus eksponuojami beveik 4 tūkst. "Atsisveikinimo su krūties vėžiu" bučinių, "Avon" konsultančių surinktų drauge su "Nedelsk" komanda. Vėliau širdingas dainas bei eiles apie moteris atliks aktoriai Olegas Ditkovskis bei Saulius Bareikis, muzikuos Andrius Kulikauskas.

Antrasis projekto "Nedelsk" etapas prasidės kitų metų pavasarį. Rožinis kaspinėlis jau 10 metų simbolizuoja kovą prieš krūties vėžį. Rožinė spalva skleidžia viltį, jog krūties vėžys yra išgydomas. Ligą diagnozavus laiku, išgelbėti galima 9 iš 10 susirgusiųjų.

Tačiau Lietuvoje miršta beveik kas antra krūties vėžiu susirgusi moteris. Kiekvieną savaitę Lietuvoje nuo krūties vėžio miršta 10 moterų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją