Žiedinių kopūstų apkepas su pomidorų padažu

Paruošimas: 50 min.
Kepimas: 12 min.
Kaloringumas: 150 kcal.
4 porcijoms:

1 žiedinio kopūsto galva (apie 750 g),
2 valg. šaukšt. sviesto,
1 riekelė baltos duonos,
50 g tarkuoto fermentinio sūrio,
tarkuota 1 citrinos žievelė,
400 g pomidorų,
½ arbat. šaukšt. čiobrelių,
žiupsnelis smulkintų krapų lapelių,
druskos ir pipirų pagal skonį.

1. Kopūstą nuvalyti ir suskirstyti žiedynais. Sudėti į kiaurasamtį ir gerai nuplauti po stipria šalto vandens srove. Sudėti į verdantį pasūdytą vandenį ir virti 5 min. Kepimo formą ištepti ½ arbat. šaukšt. aliejaus ir išdėlioti apvirtą ir buvarvintą kopūstą. Duonos riekelę sutrupinti , sumaišyti su sūriu, citrinos žievele ir pabarstyti kopūstus. Ant viršaus išdėlioti smulkiais gabaliukais susmulkintą sviestą ir kepti 200° karštumo orkaitėje 12 min.

2. Padažui blanširuoti pomidorus, nulupti odelę, padaryti iš jų piurė ir pertrinti ją per sietelį. Virti 10 min. Pagardinti čiobreliais, druska ir pipirais. Sumaišyti su likusiu sviestu ir krapais. Patiekti su apkepu.

Žiedinis kopūstas vokiškai

Paruošimui: 100 min.
Kaloringumas: 540 kcal/1 porc.

4 porcijoms:

1 didelė žiedinio kopūsto galva,
1 sužiedėjusi balta bandelė,
2 svogūnų galvos,
400 g maltos mėsos,
1 kiaušinis,
1 saldžioji paprika,
500 ml pieno,
100 tarkuoto fermentinio sūrio,
1 pakelis balto padažo,
šviežių žalumynų mišinys.

1. Žiedinio kopūsto galvą nuvalyti, nuplauti ir virti visą 10 min pasūdytame vandenyje. Išgriebti į kiaurasamtį.

2. Vandenyje išbrinkinti bandelę, “nugręžti” ją ir sutrupinti į mėsą. Svogūną supjaustyti kubeliais. Į mėsą sudėti svogūnus, kiaušinį, druską ir pipirus. Gatavą faršą sukaišioti tarp kopūsto žiedynų. Dėti jį į kepimo formą.

3. Orkaitę įkaitinti iki 180°. Užvirinti puode pieną, sumaišyti su sausais padažo milteliais, užvirti ir sumaišyti su sūriu. Palieti šiuo mišiniu kopūstą ir kepti orkaitėje 50-60 min. Patiekti su bulvėmis.

Žiedinis kopūstas vyno tešloje

Paruošimui: 50 min.
Kaloringumas: 490 kcal/1 porc.

4 porcijoms:

1 žiedinio kopūsto galva (1 kg),
3 kiaušiniai,
125 ml balto sauso vyno,
150 g miltų,
žiupsnelis tarkuoto muskato riešuto,
druskos ir pipirų pagals skonį,
aliejaus kepimui.

1. Žiedinį kopūstą nuplauti, nuvalyti ir suskirstyti žiedynais. Apvirti 5 min, pasūdytame vandenyje. Išgriebti kiaurasamčiu ir leisti nusivarvėti.

2. Atskirti kiaušinių baltymus nuo trynių. Užmaišyti tešlą iš trynių, 125 ml vandens, vyno, miltų, pagardinti druska, pipirais ir muskato riešutu. Palikti 10 min. Išplakti baltymus ir išmaišyti su tešla.

3. Gilioje keptuvėje įkaitinti aliejų. Kopūsto žiedynus pamirkyti tešloje ir kepti aliejuje iki gražios auksinė spalvos. Iškepusius išdėlioti ant rankšluostinio popieriaus ar servetėlių ir leisti susigerti riebalams. Greitai dėti į lėkštę ir tuoj pat patiekti.

Patarimas. Vietoje žiedinių kopūstų galima naudoti ir brokolius.

Žiedinis kopūstas su sūrio padažu

Paruošimui: 50 min,
Kaloringumas: 250 kcal/1 porc.

4 porcijoms:

1 žiedinio kopūsto galva (apie 750 g),
3 skiltelės česnako,
2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus,
100 ml daržovių sultinio,
100 ml grietinėlės,
300 g pomidorų,
1 šakelė šviežio baziliko,
100 g fermentinio tarkuoto sūrio,
druskos ir pipirų pagal skonį.

1. Kopūstą nuvalyti ir suskirstyti žiedynais. Česnaką nulupti ir smulkiai supjaustyti.

2. Česnaką pakepinti gerai įkaitintame aliejuje. Paskui sudėti kopūsto žiedynus, pagardinti druska ir pipirais ir truputį patroškinti. Supilti daržovių sultinį, uždengti ir troškinti 5 min.

3. Pomidorus nuplikinti verdančiu vandeniu, nulupti odelę, supjaustyti ir sudėti į kopūstus. Troškinti 5 min., kartkartėm pamaišant. Baziliką nuplauti, susmulkinti ir suberti į daržoves.

4. Mikseryje išplakti tarkuotą sūrį ir grietinėlę ir masę suplikti į daržoves. Patiekti papuošus baziliku.

Patarimas. Vietoje grietinėlės galima naudoti grietinę.

Žiedinių kopūstų pyragas su paprika ir morkomis

Gaminimui: 70 min.
Kepimui: 40 min.
Kaloringumas 360 kcal.

12 porcijų:

400 g miltų,
1 pakelis sausų mielių,
125 ml pieno,
100 g sviesto,
4 kiaušiniai,
3 nedidelės morkos,
1 maža žiedinio kopūsto galva (apie 500 g),
po 1 žalios ir geltonos saldžiosios paprikos ankštį,
80 g kedro riešutėlių,
150 g grietinės,
125 ml grietinėlės,
100 tarkuoto fermentinio sūrio,
druskos ir pipirų pagal skonį.

1. Dubenyje sumaišyti miltus, mieles, druską, pieną, sviestą ir 2 kiaušinius. Suminkius tešlą palikti ją 30 min. šiltai.

2. Morkas supjaustyti šiaudeliais. Kopūstą išskirstyti žiedynais ir virti 5 min. pasūdytame vandenyje. Išgriebti ir suberti morkų šiaudelius. Virti 3-4 min. Išgriebti kiaurasamčiu ir nuvarvinti.

3. Pipirus supjaustyti šiaudeliais. Kedro riešutėlius pakepinti.

4. Tešlą iškočioti ir iškloti ja kepimo formą, išteptą riebalais arba išklotą kepimo popieriumi. Ant tešlos išdėlioti daržoves ir apibarstyti riešutėliais. Dubenyje sumaišyti grietinę, grietinėlę, 2 kiaušinius, tarkuotą sūrį ir apipilti šiuo mišiniu daržoves. Kepti 40 min 200° karštumo orkaitėje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją