Laimo ligą sukelia bakterijos
Borrelia burgdorferi
. Šios bakterijos yra perduodamos žmogui per užkrėstos briedinės erkės įkandimą.

Užkrėtimo vietoje žmonėms, užsikrėtusiems Laimo liga, dažniausiai atsiranda buliaus akies formos išbėrimas, jiems gali pakilti temperatūra, negalavimas, nuovargis, galvos, raumenų ir sąnarių skausmai. Inkubacinis infekcijos periodas nuo bėrimo pradžios paprastai trunka nuo septynių iki keturiolikos dienų, tačiau gali trukti ir vos tris ir netgi trisdešimt dienų.

Negydant gali atsirasti aštresni simptomai: artritas, įskaitant protarpinius tinimo atvejus ir skausmą didžiuosiuose sąnariuose; neurologiniai sutrikimai, tokie kaip aseptinis meningitas, veido paralyžius, motorinių ir jutiminių nervų uždegimai ir smegenų uždegimai ir, retais atvejai, širdies problemos, tokios kaip padidėjusi širdis ar ūmus širdį supančių audinių uždegimas, teigia valstybės sveikatos priežiūros pareigūnai.

Kai kurie gydytojai yra įsitikinę, kad ši liga gali paveikti žmonių gebėjimą racionaliai mąstyti.

Vienintelis efektyvus Laimo ligos gydymas yra gydymas antibiotikais. Su liga susijusių simptomų gydymui gali būti naudojami kiti vaistai, tačiau antibiotikai užmuša bakterijas, sukeliančias Laimo ligą.

Tačiau tarp gydytojų vyrauja nesutarimai dėl to, kiek laiko reikėtų vartoti antibiotikus. Nėra jokio konkretaus testo, kuriuo galima būtų nustatyti, kada bakterija žūva, taigi ir nėra galimybės sutarti, kada gydymą vertėtų nutraukti. Kai kurie gydytojai įsitikinę, kad gydymas antibiotikais turėtu trukti nuo dviejų iki keturių savaičių, o kiti mano, kad keletą mėnesių.

Kaip išvengti Laimo ligos

Geriausias būdas išvengti Laimo ligos – tai vengti vietų, kuriose gali būti erkių, ypač pavasarį ir vasarą. Erkėms patinka drėgmė, pavėsis, ypač miškingos, krūmingos vietos ir aukšta žolė.

Jeigu jūs vis tik būsite vietoje, kurioje gausu erkių, dėvėkite šviesių spalvų drabužius, kad galėtumėte pamatyti prikibusią erkę, kol ši dar neįsisiurbė. Dėvėkite marškinius ilgomis rankovėmis ir susikiškite kelnes į kojines, kad erkės nepasiektų odos.

Kai grįšite namo, kruopščiai apsižiūrėkite, ar jums neįsisiurbė erkė. Perbraukite rankomis per plaukus ir kruopščiai apžiūrėkite visą kūną. Kadangi liga perduodama ne iš karto, labai tikėtina, kad iš karto ištraukę erkę jūs nebūsite užsikrėtę Laimo liga.

Jeigu įsisiurbusi erkė jau yra pritvinkusi kraujo, kreipkitės į gydytoją. Jeigu erkė turėjo galimybę prisigerti jūsų kraujo, yra tikimybė, kad ji jus užkrėtė.

Įsisiurbusias erkes reikėtų ištraukti naudojant pincetą plonais galiukais. Tvirtai suimkite erkę ties čiulptuvu kaip įmanoma arčiau odos. Tvirtu judesiu nutraukite erkę nuo odos. Jeigu erkės dalis lieka odoje, nesijaudinkite. Bakterija, kuri sukelia Laimo ligą, yra erkės vidurinėje kūno dalyje ir seilių liaukose. Tuomet sveikatos priežiūros ekspertai pataria nuvalyti įkandimo vietą antiseptiku.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją