Tyrimo duomenimis, reguliariai - du kartus per dieną ir dažniau - dantis šepetėliu ir pasta valosi tik 39,7 proc. apklaustų moksleivių. 5,5 proc. moksleivių prisipažino, jog dantis valosi rečiau nei kartą per savaitę, o kai kurie iš jų - niekada. Berniukai dantis reguliariai valo rečiau nei mergaitės. Pastebėta, kad kaime gyvenantys moksleiviai dantis valo rečiau, nei gyvenantys mieste.

Nustatyta, kad šalies moksleiviai taip pat retai naudojasi kitomis burnos higienos priemonėmis - higieniniu dantų siūlu bei burnos skalaujamaisiais skysčiais. Tik 4,5 proc. moksleivių nurodė, jog reguliariai, beveik kiekvieną dieną, naudojasi higieniniu siūlu tarpdančiams valyti, o per 60 proc. apklaustų moksleivių prisipažino, jog niekada jo nenaudoja.

Nuolat, beveik kiekvieną dieną, skalauja burną specialiais skysčiais taip pat labai nedaug moksleivių - 6,4 procentai. Kiek daugiau moksleivių šią priemonę naudoja kartais - 27,9 procentai. Du trečdaliai - 65,7 proc. - apklaustų moksleivių nurodė, kad niekada neskalauja burnos tokiais skysčiais. Kaimo moksleiviai šią priemonę, kaip ir higieninį siūlą, naudoja rečiau negu miesto moksleiviai.

Tyrimo duomenimis, daugiau nei pusei - 55,9 proc. - moksleivių valant dantis kraujuoja dantenos. Dantenų kraujavimas - vienas iš pirmųjų aplink dantis esančių audinių ligų požymis. Įvairiose šalyse atliktais tyrimais įrodyta, kad taisyklingas ir nuolatinis dantų valymas gerokai sumažina dantenų uždegimo požymius.

Specialistai nustatė, jog dantenos dažniau kraujuoja tiems moksleiviams, kurie dantis valo nereguliariai, nenaudoja higieninių siūlų bei neskalauja specialiais skysčiais burnos ir mažiau valgo vaisių ir daržovių.

Pasak specialistų, dantų ir dantenų būklei didelę įtaką turi mitybos įpročiai t.y. vaisių, daržovių, juodos rupios duonos vartojimas. Apklausiant moksleivius nustatyta, jog 30,1 proc. moksleivių per mažai (tik kartą per savaitę ar dar rečiau) valgo vaisių ir 21 proc. - per mažai daržovių.

Tačiau, anot tyrėjų, moksleiviai labai mėgsta saldumynus, ypač saldainius ir šokoladą - 64,4 proc. apklaustųjų nurodė, kad juos valgo kelis kartus per dieną, kasdien ar bent 2- 4 kartus per savaitę. Gana daug - 40,4 proc.- moksleivių prisipažino dažnai gerią saldžius putojančius gėrimus.

Tyrimo metu nustatyta, jog paauglių nusiskundimai dantenų kraujavimu susiję su rūkymu ir alkoholio vartojimu.

Rūkantiems dantenų kraujavimo galimybė buvo 1,17 karto didesnė nei nerūkantiems. Nustatyta, jog tiems moksleiviams, kurie reguliariai vartoja alkoholinius gėrimus taip pat padidėja kraujuojančių dantenų rizika.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją