Interneto labirintuose galima sutikti intriguojančių personų, ypač jei apsimeti... turtingu vyru. Ne, nežaidžiau virtualaus žaidimo “Second life” — norėjau pasikalbėti su merginomis, ieškančiomis
rėmėjų storomis piniginėmis
. Viena iš jų prisistatė be užuolankų — elitinė mergaitė, norinti užmegzti kuo daugiau pažinčių.

Vienas bičiulis užmokėjo už jos studijas universitete, kitas padėjo įsidarbinti, trečias pataria, kaip pradėti savo verslą. Tiesa, kaimynams mergina prisistatinėja verslininke, nes, jos nuomone, atrodo respektabiliai.

Kaip supratau iš merginos užuominų, už suteiktas seksualines paslaugas dėkingi rėmėjai padeda jai įsitvirtinti didmiestyje. Nesuprask tiesmukai — niekas iškart po sueities neatkiša pinigų: panelė nekenčia demonstracinių atsiskaitymų grynaisiais. Ji didžiuojasi (bent jau man taip pasirodė) išlaikoma turtingų vyrų, maža to, tokį gyvenimo būdą vadina aukščiausia klase.

Kol visuomenės nariai svarsto, ar prostitutės — vargšės aukos, o tarptautinės organizacijos jas gelbsti, kai kurios mergužėlės šaiposi: jų gelbėti nereikia — reikia tik dosniai remti.

Pameni, kaip Britanijos laikraščiai skalambijo, esą buvusi sero McCartney mylimoji Heather Mills dirbo elitine prostitute turtingiems šeichams? Neva žiniasklaidai viską išklojo patys šeichai “for fun”. Skaitalų mėgėjai supratingai kinkavo galvomis: o kaipgi kitaip žilstelėjusį menininką galėjo apžavėti ši moteris. “Kai kurios gražuolės moka iš gyvenimo išspausti maksimalią naudą”, — šaipėsi britų paskalų TV, taikydami šią frazę ir pagarsėjusiai elitinei Londono prostitutei, oi, dabar jau rašytojai Belle de Jour.

Labai intymiai patriūsusi, moteris parašė knygą “The intimate adventures of a London call girl”. Knygą graibstyte išgraibstė, ji net pelnė vieno laikraščio apdovanojimą. Prieš atviras sekso scenas neatsilaikė ir literatūros kritikai — pavadino knygą šokiruojamai linksma. Įvertinimas santūrus, bet kadangi kritikai itin kandūs, kiek-vieną jų nesikandžiojimą skaitytojai supranta kaip knygos palaiminimą.

Belle knygos sėkmė paskatino dar porą elitinių sekso industrijos darbuotojų rašyti memuarus. Kritikai kalbėjo santūriau, bet knygas pastebėjo ir pavadino oralinio sekso bei specifinės lingvistikos deriniu visiems skoniams.

Tiesa, rašytoja Belle vėliau buvo įtarta faktų falsifikavimu. O gal ji — užsimaskavusi žurnalistė, perrašiusi prostitutės pasakojimus? Dabar nebesvarbu, ar jos istorijos laužtos iš piršto, ar tikros, nes pagal populiariąją knygą jau susuktos kelios tokio pat pavadinimo TV serialo serijos.

Elitinės prostitutės gyvenimas tapo žiūrovų susižavėjimo objektu, nes pavaizduotas kaip pasiturintis ir žaismingas, daug įdomesnis nei paprastų žmogelių, stuksinčių kompiuterių klaviatūromis iki šeštos. Serialo oponentai nė neabejoja: vėl atsiras naivuolių, patikėjusių nuostabiu prostitutės gyvenimu.

Tarp eilučių

“Niekam ne paslaptis, kad erotiniai skaitiniai visada perkami”, — juokiasi leidyklos darbuotoja, kai bandau ją kvosti apie šio stiliaus literatūrą.

Nejau nė viena drąsuolė neketino Lietuvos leidykloms parduoti istorijų elitinių prostitučių tema? Pasirodo, bandymų būta, bet leidėjams kūryba pasirodė lėkšta ir nenatūrali.

“Ir lietuviškoms, ir užsienio autorių erotinėms istorijoms skaitytojų netrūksta. Ypač intriguoja pasakojimai, rašyti remiantis išgyventais faktais. Tai didžiulis masalas”, — pripažįsta leidyklos darbuotoja.

Anglai bandė išsiaiškinti, kas pirko buvusios prostitutės Belle knygą. Pasirodo, jos gerbėjos — merginos ir moterys nuo dvidešimt iki trisdešimt metų. Įsigijo jos knygą ne dėl dailaus viršelio: psichologų nuomone, skaitytojas masino pikantiškos istorijos, antra vertus, žavėtis blogomis mergaitėmis visada madinga — juk lygiai taip pat graibstomos knygos apie geišas bei puolusius angelus.

“Merginos perka fantaziją, kuri skamba maždaug taip: jeigu gyvenimas prispirs, galėsi pardavinėti savo kūną, o jį perkantys vyrai bus tokie malonūs, kad elgsis su tavimi lyg su mylimąja ir dar duos daug pinigų, — teigia psichologė Rita Kalvaitienė. — Nė viena nenori tikėti, kad prostitutės yra mušamos ir prievartaujamos.”

Kriminaliniai policijos pranešimai romantiškas istorijas skaitančioms merginoms atrodo it kaklo nubrozdinimas per rimtą avariją — jų įsivaizdavimu, elitinės prostitutės darbe patiria tik teigiamų emocijų ir gyvena saugiai.

Didžiosios Britanijos psichologų nuomone, moteris prie prabanga pulsuojančių istorijų traukia dėl daugybės priežasčių. Kiekviena mergina, galvodama apie seksą, tampa tarsi dvilypė. Tik sau vienai pripažįsta, kad puoselėja neįgyvendintų erotinių svajonių, kurias mielai paverstų tikrove, jei... nesigėdytų. Vienas vilioja vojerizmo elementai, kitas žavi prostitučių gebėjimas pavergti ir kontroliuoti turtingus vyrus.

Iš šalies juk atrodo, jog prostitutės dėl savo gyvenimo būdo nė kiek nekompleksuoja. Galime apsimesti, kad visi jas smerkiame, bet kai kuriems netgi pavydu, kad kažkas tarpsta neliedamas kasdien prakaito fabrike. Prostitutė, pasak psichologų, gali simbolizuoti ir gyvenimo būdo pasirinktį — tokio, dėl kurio nesijaudini, nebijai aplinkinių teismo.

“Tai — pati gražiausia laisvės ir gyvenimo lengvumo iliuzija”, — sako psichologė R.Kalvaitienė ir primena amerikiečių romantinį filmą “Graži moteris”, kuriame milijonierius įsimyli prostitutę.

Lygis nesvarbu

Kiek laisvės ir linksmybių prostitutės darbas žada iš tikrųjų? Prieš tapdama mergina pagal iškvietimą, mano pašnekovė studijavo. Pagrindinė priežastis, dėl kurios ji ėmėsi seniausio amato, — pinigai.

“Man patinka daug mylėtis ir gauti iš to naudos”, — priduria ji.

Mergina didžiuojasi, kad yra pati sau bosė, dirba lanksčiu grafiku pirmaklasėje aplinkoje. Jeigu reikia patarimų, kaip elgtis susidarius tam tikrai delikačiai situacijai, turi konsultantę. Tiksliau, dabar prostitute jau nebedirbančią moterį.

“Norėdama pakelti kainą, klientui kartais pameluoju savo metus”, — išduoda vieną gudrybę elitinė mergaitė. Ji teigia verslą kūnu pradėjusi atsitiktinai, viename bare susipažinusi su patraukliu žilstelėjusiu vyriškiu. Jis, žinoma, pamanė, kad gražuolė be kokteilių ir dovanų nesileis į kalbas. “Vyras davė man pinigų, nors neprašiau”, — bando prisiminti pirmąjį kartą prostitutė.

Ir prisipažįsta kitą dieną dėl savo elgesio gailėjusis, nes bare dirbusios prostitutės ją sumušė. Neleido jai daugiau nė pasirodyti jų nuolatinėje darbo zonoje. Maždaug po mėnesio mergina susipažino su prabangesne panele, kuri prasitarė savo kūnu per savaitę uždirbanti daugiau nei biure plušantys žmonės — per mėnesį.

“Man tie žodžiai įstrigo”, — nesigina pašnekovė. Dabar ji dirba viena, nes draugės, pasak jos, išduoda arba... sumuša. Mergina vairuoja apynaujį automobilį, juo kartais vyksta ir pas klientus. Gyvena name, tiesa, jis priklauso pažįstamiems. Jeigu atvirai, ypatingų turtų ir neužgyveno. Tokių daiktų galima įsigyti ir ką kita dirbant.

“Merginos tai daro dėl įvairių priežasčių, — samprotauja ji apie prostitutės darbą. — Vienos išlaiko savo vaikus, kitos remia pinigais visą giminę, trečios išleidžia uždarbį drabužiams, atostogoms ir turtingesnių vyrų paieškoms. Be to, reikia pinigų pasitaupyti, nes tai laikinas darbas.”

Kol kas mergina gyvenimu patenkinta: jai patinka provokuojamai atrodyti, dėvėti gundomus apatinius ir lankytis prabangiuose restoranuose. Ji tikina ne visada teikianti tik sekso paslaugas — kartais lydinti vyriškius, į Lietuvą atvykusius darbo reikalais: vakarieniaujanti su jais restoranuose ir bendraujanti.

Susitikimus su džentelmenais ji lygina su pirmuoju pasimatymu ir priduria: “Visada pasakau, ką sutinku daryti, o ko — ne”.

Mergina pabrėžia, kad jos gyvenimo būdas yra tik jos reikalas. Jeigu tikėtume pašnekovės istorija, ji — labai retas egzempliorius. Policijos pareigūnų tvirtinimu, dauguma prostitučių vartoja narkotikus, geria ir galiausiai degraduoja. Retai kuriai pavyksta mesti seniausią profesiją ir dirbti normalų darbą.

“Palaidas gyvenimas yra trumpalaikis, — teigia vienas policijos pareigūnas, — todėl žavi ir protinga mergina niekada nesusigundytų dirbti prostitute, nors ir elitine.”

Dauguma moterų kūnu prekiauja tik dėl finansinio nepritekliaus. Dėl pinigų sutinka būti išnaudojamos ir žeminamos. Rizikuoja sveikata ir net gyvybe. Mat turtingas vyras — nebūtinai džentelmenas, gali būti ir agresyvus tipas.

Susidėjusi su tokiais veikėjais mergina gali pasijusti šį bei tą reiškianti, nes tapo jų gyvenimo dalimi. Žinoma, ji gali vyrą priversti suklupti dėl jos ant kelių ar šliaužioti (tiesiogine žodžio prasme), bet tik aistros akimirką.

“Kadangi prostitutė geba manipuliuoti, yra žaisminga ir moteriška, pademostravusi šias savybes TV ekrane, ji pelno simpatijų. Gyvenimas yra kitoks, — tvirtina policijos pareigūnas. — Mergina, tapusi prostitute, kad ir kokio aukšto lygio būtų, įsipainioja į nešvarius reikalus. Daugelis jų kenčia emociškai, jaučiasi izoliuotos nuo visuomenės, kaltina praeitį, kuri jas pastūmėjo į prekybą kūnu.”

Maža to, psichologų teigimu, be kvaišalų ilgai dirbti prostitute negali nė viena. Svaigalais malšinama įtampa, baimė, užgniaužiami išgyvenimai. Ilgainiui merginos leidžiasi ne tik žeminamos, bet ir mušamos.

Ką slepia provokacija

Lietuvos statistikos duomenimis, daugiau nei du trečdaliai prostitučių vaikystėje yra patyrusios seksualinę prievartą, buvo tvirkinamos ar suviliotos vyresnių vyrų. Viena iš psichologių, dirbančių su smurtą patyrusiomis moterimis, užsiminė, kad dažnos prostitutės rankos randuotos — sudarkytos deginimo arba pjautinių žaizdų.

Ne, merginų niekas nekankino — jos pačios malšino didžiulį vidinį skausmą. Beje, seksualinę prievartą patyrusios merginos rengiasi ypač provokuojamai, bet ne dėl to, kad suviliotų vyrus — kad atkeršytų jų giminei.

Kai kurių užsienio šalių interneto puslapiuose prostitutės veikia itin atvirai — nurodo netgi savo specializaciją: vaidmenų žaidimai, analinis ar oralinis seksas, sadomazochistiniai triukai.

“Dirbdamos prostitutėmis merginos įsivaizduoja dominuojančios, valdančios vyrus. Sadomazochizmas, kai vengiama seksualinių kontaktų, įvairios fetišizmo formos prostitutėms padeda pasiekti tikslą: tariamai pažeminti vyrus ir iš jų gauti pinigų, — apie moteris, prostitutėmis tapusias iš keršto, kalba nepanorusi skelbti pavardės psichoterapeutė. — Net tos, kurios įsivaizduoja gelbstinčios vyrų giminę nuo sekso bado, psichologiškai save naikina. Kad ir kokia nepasotinama sekso atžvilgiu būtų moteris, prostitucija negali tapti terapija.”

Šokėja dirbusi, dabar jau prostitucija užsiimanti moteris gudrauja teigdama, kad mokamą seksą vertina tarsi kitokią šokio formą.

“Turtingi vyrai ilgai su viena prostitute nebūna, — sako ji. — Nors kartais siūlo tekėti, bet man aišku — tai juokai.”

Suvokdama, jog filmo “Graži moteris” scenarijus tikrovėje vargu ar pakartojamas, ji bando save įtikinti: kuo daugiau sekso, tuo geriau. Žinoma, pokalbio pradžioje nutyli, kad kartą bandė nusižudyti.

Klientai neužjaučia, pamatę ant moters rankos randų net pajuokauja: “Kitą kartą mielai pažiūrėtume, kaip tai darai”.

Buvusi šokėja tikina save šitą karjerą tuojau baigsianti, bet negali pasakyti, kada tai įvyks.

“Norėčiau gyventi ramiai, bet pinigai traukia...” — atvirauja ji. Moteris pripažįsta, kad prostitucija ne tokia žavi kaip filmuose. Nusimesti drabužius ir tai daryti keletą kartų per dieną... hmmm, lengva pasakyti. Jos žodžiais tariant, kartais seksui nebūna nuotaikos.

“Prostitucija veda į degradavimą, savęs alinimą fiziškai ir psichologiškai, ypač kai klientai renkasi jaunesnes ir tu supranti, kad jau metas eiti į gatvę”, — cituoju vienos interneto anonimės mintis. Ji teigė gerai žinanti, kada prasideda ir baigiasi prabangios merginos pagal iškvietimą žavesys.