Keturių asmenų šeima, ieškodama tinkamų namų, turėjo vieną svarbiausią reikalavimą: juose turi būti patogu ne tik suaugusiems ir vaikams, bet ir didžiuliam Berno aviganiui.

Kai tokius kriterijus atitinkantį namą rado, galvose ėmė suktis mintys apie interjerą, spalvas, baldus ir įrangą. Kadangi visą savaitę neturėjo elektros, vakarus leido mėnulio apšviestame balkone – idėjos greitai kristalizavosi. Pasidarė aišku, kad namai turi būti šviesūs, gyvybingi ir šilti.

Šeimininkė visuomet norėjo baltų namų ir jei būtų buvusi jos valia, namai tarsi skęstų pusnyse. Tačiau judrūs vaikai ir pagrindinis išdaigininkas šuo privertė šios minties atsisakyti. Kai namai prisipildė spalvų, šeimininkė pripažino, kad jie atrodo daug geriau, nei būtų atrodę visai balti.

Sumegztos erdvės

Dviejų aukštų namas padalytas pusiau: pirmame aukšte gyvena tėvai, o antrasis – 56 kvadratiniai metrai – vaikų karalystė. Čia įrengti du miegamieji, tualetas, drabužinė, svetainė ir menė, kuri kartais tampa svečių miegamuoju.

Pirmame, 168,5 kvadratinio metro ploto, aukšte yra jaukus romantika alsuojantis miegamasis, drabužinė, vonia, sauna, du tualetai, svetainė, valgomasis, virtuvė ir tamsusis kambariukas. Tik vargu ar jį pavadintum tamsiu, nes iš tiesų yra šviesus, spalvingas ir žaismingas.

Miegamasis įsispraudęs pačiame namo kampe, iš jo durys veda į drabužinę. Toliau – tamsusis kambarėlis ir vonia. Taigi visi pirmo aukšto kambariai tarsi sumegzti vienas su kitu: sunku pasakyti, kur prasideda ir kur baigiasi svetainė, virtuvė, valgomasis.

Pirmame aukšte įrengta sterilumo įspūdį kurianti skalbykla. Iš jos patenki į tamsųjį kambariuką. Vasaros vakarus gera leisti medžių apsuptoje terasoje ar prie baseino. Kieme stovi ir nedidukė pašiūrė, kurioje telpa visų šeimos narių dviračiai, kepsninė, sudedamieji lauko baldai.

Kiemas aptvertas aukšta tvora, tad šuo gali laisvai siausti ir nėra ko nerimauti, kad jis išlėks į gatvę ar neprašytas užklys pas kaimynus.

Kad rengiant namus atsižvelgta į augintinio interesus, galima spręsti iš žemų didelių langų ir geros kokybės laminuotos grindų dangos. Gyvūnų specialistų nuomone, augintiniai daug geriau jaučiasi pro langus nuolat matydami lauką nei namuose su mažais aukštai įmontuotais langais.

Prabangos aromatas

Kad namus sukurtume jaukius ir patogius, reikia parengti gerą interjero planą. Smulkios detalės susidėlios savaime, nes tik gyvenant ima aiškėti, kur patogiau dėti pašluostes ar kabinti samtį. Žinoma, idealu būtų apsispręsti prieš gaminant baldus – taip išvengtume nuolatinės netvarkos, o spintelėse viskas būtų sudėta kompaktiškai.

Šių namų šeimininkai norėjo, kad jie būtų elegantiški, bet jaukūs. Akmeninės sienos ir atrodo elegantiškos, bet jos šaltos. Taigi, erdvę reikėjo kaip nors sušildyti. Tai padaryta pakabinant daugybę šiltų spalvų užuolaidų ir užuolaidėlių, patiesiant minkštučius kilimus ir pridėliojant pagalvėlių.

Svarbus akcentas – blizgūs perlamutriniai paviršiai. Vaikų miegamųjų sienos išklijuotos perlamutriniais turkio spalvos tapetais, o tėvų lovą gobia blizgus užtiesalas. Tai teikia erdvei elegancijos ir prabangos.

Jeigu visi paviršiai būtų blizgūs, namai atrodytų neskoningi ir primintų kičo muziejų, bet perlamutrinį blizgesį čia atsveria matinės detalės: jeigu ant lovos pūpso blizgi pagalvėlė, šalia būtinai glausis ir šiurkšti.

Turkio magija

Spalvų derinimas buvo tikras galvos skausmas. Iš pradžių mintys sukosi apie smėlio, rožinę, žaliųjų citrinų ir turkio spalvas. Šeimininkai norėjo vienoje erdvėje sulieti tris ryškias spalvas, tačiau greitai suprato, kad kambariai greičiau primins cirko areną nei jaukų būstą. Todėl pasirinko vieną ryškią – turkio spalvą, o šalia komponavo baltas ir rudas. Šis spalvų derinys ar po vieną atskirai dominuoja visuose namuose.

Antrame namo aukšte spalvos „judrios“. Vaikams, kurie greitai žengs į paauglystės tarpsnį, ryškiaspalvės sienos ir baldai teikia žvalumo, padeda susikaupti ruošiant namų darbus, o užsukus draugams – atsipalaiduoti ir mėgautis žaidimais.

Vaikų kambariams tėvai rinko neteplius baldus. Juk siūlėse prisikaupia trupinių, o valgant sumuštinį netikėtai tekšteli pomidorų padažo lašas – tačiau geros kokybės tekstile aptrauktą sofą nesunku išvalyti.

Sėdmaišiai vaikų kambariui tinkamiausi iš kėdžių! Juos galima tampyti po visus namus ir pasidėti ten, kur reikia, nesibaiminant, kad subraižys grindis, kaip dažnai būna tempiant per kambarį sunkų fotelį ar kėdę.

Ramiausias ir neutraliausias kambarys šiuose namuose – tėvų miegamasis. Jame vyrauja pasteliniai tonai, perlamutrinis baldų paviršius, o blogą energiją atbaido vėjo varpeliai.