Filmo „Graži moteris“ herojė Julia Roberts (vaidinanti prostitutę) atsisako bučiuoti klientus į lūpas – štai jums įrodymas, kad bučinys yra svarbesnis už seksą. Bučinys – aistros kalba.

Pirmas bučinys didžiajame ekrane buvo pademonstruotas 1896 m. – ir tai sukėlė tikrą skandalą. Jį filme, kuris, kaip bebūtų keista, vadinosi „Bučinys“, įamžino Thomas Edisonas. Šiame trumpame filmuke May Irwin ir Johnas Rice‘as prieš T. Edisono kamerą demonstravo bučinį, kurį kas vakarą kartojo Brodvėjaus pjesėje „Našlė Džons“.

Po pirmųjų juostos demonstravimų tučtuojau pasigirdo reikalavimai cenzūruoti šį epizodą, tačiau publikai jis patiko – tais metais „Bučinys“ buvo populiariausias T. Edisono filmas.

Nuo to laiko kine nenutrūksta kova už ilgiausio bučinio titulą – į šį titulą pretendavo 1941 m. filmas „Dabar tu armijoje“, 1946 m. „Liūdnai pagarsėjęs“, 1963 m. „Andy Warholo bučinys“ ir 2005 m. „Vaikai Amerikoje“.

Manoma, kad daugiausiai bučinių vienoje juostoje įamžinta 1926 m. filme „Don Žuanas“ – per visą filmą aktorius Johnas Barrymore‘as pasibučiavo 191 kartą.

Kino bučiniams būdinga tokia jėga, kad jų vaizdinys su mumis išlieka ir pasibaigus filmui. Man iki šiol atmintyje išliko Marilyn Monroe ir Tony Curtis bučinys iš filmo „Džiaze tik merginos“. Ir nuo to laiko visų filmų kokybę vertinu pagal parodytų bučinių kokybę.

Iš filmų, kurie palyginti neseniai pasirodė kino salėse, bučinių atžvilgiu įdomūs yra du. Filmas „Irina Palm“ įrodo, kad bučinys žiūrovams gali sukelti vėmimą, o filmas „Vidurnakčio bučinio beieškant“ praktiškai visas pašvęstas tam, kaip herojus nori pasibučiuoti.

Uždraustas bučinys

Heathas Ledgeris ir Jake‘as Gyllenhaalas filme „Kuprotas kalnas“

Neseniai atliktoje apklausoje žiūrovai šį bučinį pavadino geriausiu kino istorijoje. Šis epizodas – antras pagal reikšmingumą kino istorijoje. Džeikas Tvistas (J.Gyllenhaalas) ateina į namus pas Enisą Del Marą (H. Ledgerį) po to, kai jie mylėjosi palapinėje ant tuščio kalno Vajomingo valstijoje.

Enisas pradeda grubiai kalbėtis su Džeiku, kol jie nueina į ten, kur, kaip atrodo filmo herojui, jų nemato jo žmona Alma (Michelle Williams). Ten vyrai ir susipina liežuviais, rankomis ir kojomis taip aistringai, lyg nuo to priklausytų jų gyvybės.

Deja, Alma porelę pamato per langą. Patingo aštrumo uždraustajam bučiniui suteikia faktas, kad jis pažeidžia iš karto du tabu: visų pirma, bučiuojasi gėjai, o antra, vienas iš jų yra neištikimas žmonai.

Animacinis bučinys

„Ledi ir valkata“

Koker-spanielės ledi ir mišrūno Valkatos bučinys už galinių Italijos restorano durų vėliau buvo kopijuojamas daugybę kartų – ypač verta paminėti epizodą iš filmo „Karštos galvos II“. Skambant serenadai „Belle Note“, kurią dainuoja padavėjas, šunys pradeda iš skirtingų galų valgyti tą patį makaroną.

Susitikę pusiaukelėje jie greitai pasibučiuoja, o po to Valkata pasiūlo Ledi paskutinį lėkštėje likusį mėsos kukulį. Animaciniuose filmuose įamžinta nemažai įsimintinų bučinių – Snieguolė bučiuoja septynis nykštukus, kurie išeina dirbti – o vienas nykštukas dar sugrįžta pakartoti, o animaciniame filme „Antinas Hovardas“ bučinio metu matomi tik herojų siluetai.

Blogiausias bučinys kine

Marianne Faithfull ir Miki Manojlovicius filme „Irina Palm“

Megi (arba Irina Palm), kuri pati save vadina „vidutinio amžiaus baidykle“, bučiuoja savo darbdavį Mikį. Pasiruošimas bučiniui atliktas klasikiniu būdu – pavyzdžiui, palyginkite su tuo, kaip bučiuojasi Billas Murray‘us ir Scarlet Johansson filme „Pasiklydę vertime“.

Tik štai scena filme „Irina Palm“ seksualumo požiūriu galėtų būti sulyginta gal tik su unitazo valymu. Pastebėjęs Megi, Mikis nuskuba prie jos per visą kambarį su boksininko, išgirdusio gongą, įniršiu. Bet vietoj to, kad vožtų jai kumščiu, jis pasilenkia pabučiuoti moterį – su entuziazmu vaiko, kuris verčiamas pakštelėti močiutei į žandą.

Jo rankos beviltiškai karo prie šonų. Megi, nuolat flirtuodavusi su Mikiu, įvykį priima lyg parduotuvės manekenas – į bučinį niekuo neatsako. Panašu, kad šio apgailėtino bandymo pavaizduoti aistrą negalėjo pakęsti net kamera – ekranas greitai užtemo išgelbėdamas žiūrovus nuo būtinybės skubiai ieškoti indo išsivemti.

Lyginant su „Irina Palm“, emocingos atrodo netgi Tomo Cruise‘o ir Nicole Kidman glamonės Stanley Kubricko filme „Plačiai atmerktos akys“, netgi Sharon Stone ir Joe Pesci bučinys Martino Scorcese filme „Kazino“, netgi Beno Afflecko ir Jennifer Lopez meilės scena filme „Gigli“

Agresyvus bučinys

Clarkas Gable‘as ir Vivien Leigh filme „Vėjo nublokšti“

Efektingas kino bučinys ne visada būna abipusės aistros rezultatas. Kai Skarlet prie laiptų atstūmė Retą, įpykęs vyras griebia ją ir karštai bučiuoja, o po to pakelia nuo žemės ir neša laiptais į viršų, į miegamąjį. Tuo metu Skarlet neryžtingai reikalauja ją paleisti.

Panašių scenų esama Alfredo Hitchcocko filme „Marnė“, kur Seanui Connery kažkuriuo metu įgrysta Tippi Hedren atsisakinėjimai, filme „Uoste“, kur Marlono Brando nesulaiko net užrakintos durys ir Evos Marie Sent protestai.

Be abejo, ne visuomet agresorius būna vyras. Tai įrodo Marilyn Monroe, kuri atsisako suprasti Tony Curtiso „ne“ filme „Džiaze tik merginos“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją