Štai Prancūzijoje atlikus analogišką apklausą paaiškėjo, kad mobiliuosius telefonus turi 6,4 proc. 8-10 metų vaikų, 24,4 proc. - 11-12 metų. Toliau skaičius šokteli dvigubai: net 46,6 proc. 13-14 metų vaikų turi šį aparatą pokalbiams.

Ar jis geras dalykas augančiam žmogui? Tam, kuris sparčiai vystosi ir kasdien vis geriau pažįsta pasaulį. Apie tai, kad mobilieji telefonai skleidžia elektromagnetines bangas ir todėl nereikia jais piktnaudžiauti, žinome. Paskelbta net ir tai, kad jie iš pusiausvyros išveda bites. Išskridusios ieškoti medaus, dažnai jos nebesuranda savo avilių.

Tačiau ar neišves jie iš pusiausvyros mūsų bendravimo su vaikais dar ankstyvoje jų vaikystėje? Ar nesikėsina mobilieji telefonai į ne mažiau svarbų už fizinės sveikatos - mūsų ir vaikų jausmų pasaulį, kartais supaprastintai pavadinamą psichologija?

Argumentus už ir prieš aiškinamės su vaikų psichiatru Linu Slušniu. Gydytojas augina penkis 7-17 metų vaikus, iš kurių mobiliuosius telefonus turi du vyresnieji.

Nuo 3 iki 7 metų

Turbūt nereikėtų netgi abejoti: tokio amžiaus vaikams mobilieji telefonai nereikalingi. Mamos mano, kad nereikia skubinti vaiko? Tegul pasidžiaugia ramia vaikyste, be rūpesčių. Tegul pabūna laisvas nuo robotizacijos nors šiuos metus. Visas technikos prigrūstas gyvenimas prieš akis.

Linas Slušnys: "Kaip telefonas, šiame amžiuje mobilusis vaikui nereikalingas. Nebent kaip žaidimas. Vaikai nėra pradingstantys iš akiračio - tokiame amžiuje su jais kartu būna prižiūrintys suaugusieji. Telefonas būtų gal dar pasididžiavimas prieš kitus vaikus - "štai, aš turiu telefoną!"

Jeigu tėvai nori įpratinti prie tokio didžiavimosi - "mano vaikas turi, o kiti neturi", - tai rodo tėvų kvailumą. Juk žinučių išsiųsti vaikas dar nemoka. O ką darys tėveliai? Skambins į vaikų darželį paklausti, ką vaikas veikia? Manau, kad perdėtas kontroliavimas vaikams ne padeda, o kenkia. Jeigu paliekame savo vaikus, tai pasitikėkime tais žmonėmis. O jeigu jie nepatikimi, telefonas nieko nepakeis. Nereikia palikti su įtartinais žmonėmis savo vaikų."

Nuo 7 iki 10 metų

Dar ne laikas turėti savo mobilųjį telefoną. Aišku, vaikas jausis nuskriaustas, jeigu jo vyresnysis brolis ar sesuo mosikuos kasdien juo rankoje. Tačiau susilaikymas - dorybė ne tik vyresniems. Vaikams tai irgi į sveikatą.

L. Slušnys: "Problema tokia: kuo anksčiau įduosime telefoną vaikui, tuo anksčiau išmokysime bendrauti netiesiogiai, per komunikacijos pakaitalą, kuris neturi tiesioginio bendravimo vertės.

Kitas svarbus dalykas: vėliau neverkime, kai vaikai nemokės rašyti taisyklingų sakinių ir žodžių lietuviškai. Niekas kitas taip gerai, kaip vaikai, neįvaldo santrumpų. Ir išmoksta rašyti tekstus komunikacijos ženklais, kitais būdais. O klasikinė mokykla ateityje pareikalaus taisyklingo rašymo. Pagrindai bus sugriauti, dar net nepaklojus jų. Nes grynai mechaniniai įgūdžiai išliks.

Dar viena problema - telefonų atiminėjimas. Tokio amžiaus vaikas su telefonu tampa prievartos objektu tiems, kas nori pasiglemžti svetimą daiktą. Tėvai turėtų suprasti, kad vaikas saugesnis be mobiliojo telefono. Mano manymu, šiame amžiuje jis gali būti nebent kraštutinė priemonė.

Man patinka pradinės mokyklos, kurios griežtai nusistačiusios, kad vaikai į klasę nesineštų telefonų. Ir laikosi to. Vilniuje yra tokių mokyklų. Nors gali būti išimčių: sakykim, vieną kartą per mėnesį tėvai turės paskambinti vaikui dėl kokios nors svarbios susitarimo priežasties. Bet tai tik išskirtiniais atvejais.

Nuo 10 iki 12 metų

Kodėl nepabandžius šio amžiaus vaikui patikėti mobilųjį telefoną? Bet tik su tam tikrais pamokymais ir priežiūra. Tai amžius, kad vaikai tarsi įžengia į vyresniųjų pasaulį. Jie tampa savarankiškesni. Nors iki tikro savarankiškumo dar toli.

Šiame amžiuje vaikui vis dar labai reikalingas kasdienis tėvų rūpestis. Kai tėvams vis dėlto kyla abejonių, geriau atsisakyti mobiliojo telefono ir dar šiek tiek palaukti. Juk tik jie ir žino savo vaiko ypatumus, gali atspėti poreikius. Nebent jaustumėte, kad vaikui labai artimas atsakomybės jausmas.

Nesikankinkite, kad draugų vaikai seniai naudojasi šiais aparatais. Nėra būtina jį turėti jūsų vaikui, jeigu iškyla abejonių.

Ką pasakys specialistas?

L. Slušnys:"Išlieka anksčiau įvardyta problema - dėl taisyklingos kalbos ir rašybos. Atsiranda dar ir kita: didelis išorinis spaudimas - visi turi mobiliuosius telefonus. Vaikas tiesiog blogai jaučiasi, jeigu neturi telefono rankoje. Nors galima išvengti ir paaiškinti, kad per anksti, bet vaikui sunku atlaikyti aplinkos įtaką. Jis sako - "visi turi ir bendrauja". Tada galima pradėti jį mokyti savarankiškumo, panaudojant ir telefono reikalus."

Nuo 12 metų

Tai amžius, kai mobilusis telefonas gali būti dovana gimtadienio proga. Tik pirmiausia reikėtų pasikalbėti ir išsiaiškinti, kodėl vaikas jo nori. Kam jis reikalingas. Ir turbūt išdėstyti, kad šis aparatas nėra bendravimo su draugais priemonė. Jis tinka pranešti žinią, sužinoti informaciją. Bet ne kalbėti valandų valandas.

L. Slušnys:"Jau šiame amžiuje viskas visai kitaip. Mobilųjį telefoną galima panaudoti atsakomybei skatinti. Ir kaip motyvacinę priemonę vaiko elgesiui koreguoti. Taip, tu turėsi mobilųjį telefoną, tačiau turėsi elgtis atitinkamai.

Iš pradžių beveik visi vaikai praranda nuovoką, kiek kainuoja pokalbiai. Bet labai greitai išmoksta įvertinti prakalbamą laiką. Kaip? Kai tėvai atima keletui mėnesių telefoną. Labai gerai yra naudoti kortelių sistemą. Nors pasitvirtina ir abonentinis mokestis.

Vaikai tobulai išmoksta naudotis žinutėmis. Pabandykite surinkti tekstą, kai telefonas kišenėje. O mūsų vaikai taip daro."