mėgsta aštrų maistą, tačiau restorane “Meksika” jis gerokai švelnesnis, negu tikrojoje Meksikoje. Anot Chawjer’o, tikro meksikietiško maisto lietuviai turbūt negalėtų valgyti – tėvynėje jis aštresnis keletą kartų. Tačiau jeigu kas nori tikros “ugnies” – atskirai visada patiekiama marinuotų čili pipirėlių.

Kukurūzai - vieni svarbiausių meksikietiškos virtuvės patiekalų komponentų. Iš kukurūzų gaminami ir vieni populiariausių šalies produktų - paplotėliai (Tortillas). traškučiai (Nachos), įvairiai įdaryti paplotėliai su įdaru tortiljas, Enchiladas, Burrito, Tacos ir Quesadilla. Įdomu tai, kad tortiljos vartojamos vietoj duonos arba kaip šaukštas ar lėkštė. Ant delno dedama ką tik iškepta tortilja, o ant jos kraunamas pageidaujamas įdaras – vištiena, jautiena, paprika, avokado, salotos, pomidorai, čili ir gardinama norimu padažu. Tuomet susukama į ritinėlį arba sulankstoma ir valgoma… Stebėdami vikrius Chawjer’o rankų judesius žurnalistai mokėsi valgyti kaip tikri meksikiečiai.

Pikantiška vakarėlio dalis – tekilos su kirminu gėrimas. Tekila - tai nacionalinis meksikiečių gėrimas iš mėlynųjų agavų kaktusų. Gėrimas Mezcal yra tekilos giminaitis - kaip ir tekila, jis daromas iš agavų, bet ne iš mėlynųjų. Kitaip negu tekila, jis destiliuojamas tik vieną kartą. Mezcal gėrimas yra ypatingas ne dėl stipraus poveikio, tačiau dėl ypatingo priedo - kirmėlių. Kirminas, dedamas į Mezcal tekilą, subręsta agavų kaktusų mėsoje ir išimamas po aštuonerių–dešimties metų.

Europoje sakoma, kad pagal meksikiečių tradicijas tas, į kieno stikliuką, pilstant Mezcal tekilą, įkrenta kirminas, turi jį suvalgyti. Tačiau iš tikrųjų nėra nė vieno meksikiečio, kuris būtų suvalgęs Mezcal butelyje plaukiojantį kirminą. Tik turistai, elgdamiesi kaip neva tikri meksikiečiai, mano, kad kirmėlę reikia didvyriškai sukrimsti. Chawjer’o pasiūlymu suvalgyti kirminą ir gauti prizą susiviliojo dvi viešnios, iš tiesų didvyriškai jį prarijusios. Sužavėtas merginų drąsos meksikietis padovanojo joms po sambrerą – plačiabrylę meksikietišką skrybėlę.

Meksikietiški kepsniai, kukurūzų paplotėliai su įdaru, troškiniai, vietoje kepta Pita duona – švelnūs, aštrūs ir itin aštrūs patiekalai. Didelis salotų pasirinkimas, patiekalai iš žuvies, jūros gėrybių, o taip pat ir patiekalai su kaktusų mėsa. Karštųjų patiekalų kainos restorane – nuo 19 iki 29 Lt., salotų – 9-17 Lt., sriubų – 4-15 Lt.

Chawjer’as sutiko pasidalinti savo patiekalų gaminimo paslaptimis. Taigi:

Į ritinuką susuktas kukurūzinis paplotėlis su faršo įdaru Enchilada

6-8 asmenims

Reikės šių produktų:

1 pakelio (8 vnt.) Santa Maria Tex Mex Tortilla paplotėlių,
400-500 gramų faršo,
1 valg. šaukšto aliejaus,
1 pakelio Santa Maria Tex Mex Taco prieskonių,
200-300 g. konservuotų gabaliukais pjaustytų pomidorų,
100-200 g. švelnaus Santa Maria Tex Mex Taco padažo,
150 g. tarkuoto sūrio.

Pakepinkite faršą su aliejumi, pagardinkite Taco prieskoniais ir įpilkite vandens. Troškinkite 5-10 min. Ant kiekvieno paplotėlio dėkite maždaug po 2 šaukštus įdaro ir susukite į ritinį. Sudėkite paplotėlius ritinukus į riebalais išteptą kepimo formelę atviru galu žemyn, užpilkite konservuotais pomidorais ir Taco padažu. Užbarstykite tarkuoto sūrio ir 10 min. kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 225°C.

Sulankstyti ir pakepinti paplotėliai su sūriu ir aitriosiomis paprikomis Quesadilla

32 porcijos

Reikės šių produktų:

1 pakelio (8 vnt.) Santa Maria Tex Mex Tortilla paplotėlių,
600 g. paprikų griežinėlių Santa Maria Tex Mex Jalapeno ,
500 g. tarkuoto sūrio (švelnaus skonio, itališko) ,
Trupučio sviesto kepimui,
Aštraus arba švelnaus Santa Maria Tex Mex Taco padažo.

Ant paplotėlių viduryje sudėkite aštriųjų paprikų Jalapeno griežinėlius ir sūrį. Sulenkite per pusę. Keptuvėje išlydykite sviestą ir pakepkite paplotėlius ant silpnos ugnies po 1-2 minutes kiekvieną pusę tol, kol išsilydys sūris. Supjaustykite paplotėlius į keturias dalis. Patiekite su Taco padažu.

Užkandis prie kokteilių

Paplotėliai su įvairiu įdaru gali būti puikus, įdomus ir netikėtas užkandis kokteilių vakarėlyje. Patiekite juos didelėje lėkštėje arba dubenyje.

Paplotėliai su vištiena arba kalakutiena

36 gabalėliai

Reikės šių produktų:

1 pakelio (8 vnt.) Santa Maria Tex Mex Tortilla paplotėlių,
300 g. vištienos gabaliukų arba kalakutienos faršo,
1 valg. šaukšto Santa Maria Tex Mex Taco prieskonių mišinio,
170 gramų nenokinto sūrio su paprikomis ir svogūnais,
1 didelio svogūno,
½ raudonos saldžiosios paprikos,
100 g. Santa Maria Tex Mex Jalapeno griežinėlių,
Raudonos saldžiosios paprikos.

Keptuvėje pakepinkite vištienos gabaliukus arba kalakutienos faršą. Pagardinkite jį Taco prieskoniais. Atvėsinkite. Supjaustykite svogūną, papriką ir Jalapeno - meksikietiškas aitriąsias paprikas - griežinėliais ir sumaišykite su nenokintu sūriu. Viską sumaišykite su kepinta vištiena. Ant kiekvieno paplotėlio uždėkite po 2 šaukštus įdaro, susukite juos į ritinius ir supjaustykite gabalėliais. Į kiekvieną gabalėlį įbeskite kokteilio smeigtuką. Papuoškite saldžiųjų paprikų gabaliukais. Skanaus!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją