Botanikos instituto Floros ir geobotanikos laboratorijos vyresnysis mokslo darbuotojas, daktaras Zigmantas Gudžinskas:

- Liaudyje vadinamas auksinis ūsas yra ne kas kitas, kaip kvapioji kalizija, priklausanti tai pačiai augalų šeimai, kaip ir daugelio namuose auginamos tradeskantės. Šis legendomis apipintas ir vaistu nuo visų ligų laikomas augalas kilęs iš Pietų Amerikos, o pas mus kuo puikiausiai auginamas namuose jau daugybę metų.

Auksiniu ūsu augalas vadinamas dėl savo neva, gydomųjų savybių, kurias žinant ir tinkamai naudojant, galima gyventi nesergant daugybę metų. Liaudies medicinoje kalizijos sultimis ir užpiltinėmis gydo virškinimo trakto ligas, bronchų astmą, žaizdas, vėžį, nudegimus ir net priklausomybę nuo nikotino ir alkoholio.

Verta žinoti:

Prieš pradėdami savarankišką gydymą, būtinai pasikonsultuokite su gydytoju, nes iš šio augalo pagaminti preparatai gali sukelti stiprią alergiją, pažeisti balso stygas ir pan.

Mokslininkai apie kalizijas žino dar nepakankamai, kad jas būtų galima skelbti sveikatai saugiu vaistiniu augalu. Jomis susidomėta tik praėjusiame amžiuje.

Vaistines kalizijų savybes lemia biologiškai aktyvios medžiagos - neįprastos sudėties flavanoidai ir augaliniai steroidai.

Augalo sultyse yra daug organizmui svarbių medžiagų - geležies, chromo, vario. Jomis suvilgytos greičiau gyja žaizdos, sumušimai, nudegimai. Jos gydo opaliges, varo tulžį, veikia kaip diuretikas, gydo reumatą, kai kurias akių ir kitų organų infekcijas. Jos taip pat tonizuoja ir stiprina organizmą, slopina uždegimus.