Žmoną, kuri ištisomis dienomis būną suirzusi, jie vadina „nepamylėta”. Vyrą, praradusį pasitikėjimą savimi, įtaria impotencija. Draugai, sužinoję apie jo blogus santykius su žmona, gali net parodyti savo supratimą charakteringu piršto gestu, imituojančiu žemyn palinkusį penį...

Paviršutiniškai žinantys psichoanalizę žmonės mėgsta kartoti, kad „Froidas sakė, jog visos problemos prasideda lovoje”. Ar iš tiesų taip yra?

Iš tiesų santykiai tarp žmonių, pagrįsti geru seksu, yra puikūs santykiai! Tačiau puikūs tik vienu atveju: jei tai trumpalaikiai santykiai dėl sekso. Analogiškai geri pardavėjo ir pirkėjo santykiai yra tokie, kurie yra geri pirkimo- pardavimo metu. T.y., iš pardavėjo nereikalaujama, kad jis nešiotų pirkinius iki namų, teirautųsi, kokia pirkėjo sveikata ir atsakytų už jo šeimos gyvenimo būklę. Gerumo kriterijus taikomas tik vienai operacija - gerai atliktam pardavimui.

Taip ir su geru seksu – tai yra gerai atlikta operacija, kurios dalys yra:

žaidimas;
intymumas;
supratingumas;
dėmesys;
aistra;
lytinių poreikių paisymas;
pakankamas laikas;
susijaudinimas;
orgazmas ir pan.

Tačiau sutuoktiniai praranda arba įgyja pasitikėjimą, būna nusiminę ir suirzę, geros laimingi ir pasitenkinę anaiptol ne vien dėl šios operacijos. Reikalas tas, kad be sekso sutuoktiniai dažniausiai laukia vienas iš kito aibės kitokių dalykų, kurie išeina už sekso ribų. Todėl situacija „puikus seksas“ neretai susidaro visai ne su sutuoktiniu, o geri santykiai su sutuoktiniu anaiptol nereiškia „puikus seksas”.

Beje, erotinė industrija ir Viagros tipo preparatai sušvelnina seksualinio susijaudinimo stoką, o lengvai išgėrus reikalavimai partneriams gerokai krenta. Taigi įvairios technologijos turėtų panaikinti problemas tarpo vyrų ir moterų.

Problemos prasideda ne dėl sekso, o po jo ir dažniausiai jaučiami kaip „ne visiškas pasitenkinimas“.

Taigi moteris gali atrodyti nusiminusi ir sudirgusi ne vien dėl to, kad yra „nepamylėta”. Ji gali būti „pamylėta”, tačiau vis vien būti sudirgusi. Maža to, būdama prastos nuotaikos, ji gali iš anksto neigiamai vertinti ir patį „pasimylėjimą” ir netgi atstumti partnerį, kuris siūlėsi jai šį “pamylėjimą” organizuoti.

Lygiai taip pat ir vyras, praradęs pasitikėjimą savimi, gali būti normalios potencijos, tačiau jo gali netenkinti lytinio akto kokybė. Tarkime, jis gali nesitenkinti vienodais lytiniais santykiais. Ir štai abu sutuoktiniai iš viso atsisako lytinio gyvenimo, motyvuodami tuo, kad „nenori, kad viskas vyktų kaip visuomet”.

Paradoksalu, tačiau žmonės tarsi patys paneigia gydytojų siūlomą idėją: „Atgaivinkite seksą”, nes nenori gaivinti to, kas per daug žinoma. Reikia įvairovės, ir jei yra ne tiek seksualinė, kiek kūrybinė potencija, lovoje ji tikrai pasiteisina! Tuomet seksas tampa žaidimu, o kitaip jis lieka egzaminu ar seksologine užduotimi. „Nenorime be žaidimo!“,- sako sutuoktiniai.

O žaidimas? Dažnai nevedęs, įsitikinęs savo patrauklumu vyras turi daug moterų, tačiau iš ryto po lytinio akto jis šlykštisi savo partnerėmis ir jas meta. Kiekvienoje kažkas būtinai būna „ne taip”.

Ilgainiui jis ima suprasti, kad kažkas „ne taip” yra su juo pačiu. Tarkime, jis moka žaisti, bet nemoka mylėti ir negali užmegzti emocinių santykių. Apie tai jam ne vieną kartą primena „pamylėtos” moterys, kurios daugiau ar mažiau subtiliai leidžia jam suprasti, kad jis pervertina savo lytinį žavesį. Tuomet jo pasitikėjimas savimi krenta, nepaisant žaismingumo ir donžuaniškos sėkmės. Tačiau retai pasitaikantys tikrieji donžuanai bent moka kūrybiškai prieiti prie kiekvienos moters. Jei jie dar norėtų ir atsakyti už santykius!

Laimei, dalis vyrų iš tikrųjų pasiryžta prisirišti prie moters ir imasi atsakomybės už santykius. Tai reiškia, kad jie pasirūpina pagal galimybes pradžiuginti savo išrinktąsias ir moka priimti jų dėmesį bei meilę.

Tačiau tai nėra tokia permanentinė idilija... Kartais tai įvyksta po netikėto susipykimo ar kokios nors dramatiškos situacijos (pavojus gyvybei, liga, vaiko problemos, neištikimybės pavojus ir t.t.) Situacija, po kurios gimsta aistra, dažnai reikalauja drąsos. Tuomet seksualiniai santykiai staiga pasidaro puikūs, tampa dovana, kuri ateina ne iš pastangų, o iš kažkur aukščiau!

Panašu, kad kažkokie nematomi stebėtojai įvertintų sutuoktinių ištvermę bei drąsą ir, nors tai skamba banaliai, gražius poelgius. Šis reiškinys netelpa į seksualinės sėkmės technologijų rėmus, kadangi nėra logiškai prognozuojamas. Taigi geras seksas neretai yra siurprizas, nepaisantis to fakto, kad gyvenimas sutuoktinių nelepina.

Panašu, kad gyvenimas apdovanoja žmones už parodytą dvasios stiprybę, kuri, beje, buvo labai vertinga priešistoriniais laikais, kuomet mūsų protėviams nebuvo lengva susirasti tinkamą partnerę. Tam trukdė ir atstumai, ir konkurencija, ir karingi santykiai, ir tradicijos.

Reikėdavo kažko daugiau, nei paprasto pavaišinimo kavinėje ir pasiūlymo pasiklausyti muzikos bute. Ir tas „kažkas” buvo labiau jaudinantis dalykas nei erotiška išvaizda, Viagra ar alkoholis. O vardas tam „kažkam”, ko gero, buvo paprastas. Jis vadinosi „Aš tikrai gyvenu”.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją