Praėjus mėnesiui tapo aišku, kad šie pinigai nėra lengvai pasiekiami. Pinigų besitikintys žmonės turėtų apsiginkluoti kantrybe rinkdami dokumentus, nes Klaipėdoje jiems padėti nepasiruošusios nei socialinės įstaigos, nei kitos institucijos.

Laikinai einantis Vaikų išlaikymo fondo direktoriaus pareigas Vladas Tataris tikino, kad po Naujųjų savivaldybėms išsiuntė skrajutes ir raštus su prašymais suteikti gyventojams informaciją, paprašyta išspausdinti pažymų formų. Kol kas jas galima rasti tik fondo tinklalapyje. Nemokantys naudotis internetu atsidurtų aklavietėje, nes miesto Socialinės paramos skyriuje informacijos negautų.

Pasiteiravus, nuo ko turėtų pradėti besikreipiantysis, skyriaus vedėja Audronė Liesytė tik konstatavo, kad tai – ne jų veiklos sritis. Viena skyriaus specialistė nukreipė į pašalpų gavimo skyrių, kita pasiūlė kreiptis į Vaiko teisių apsaugos tarnybą.

Antstoliai susipainiojo

Kreipiantis dėl išmokos privalu pristatyti antstolio pažymą. Tačiau paaiškėjo, kad kai kurie miesto antstolių padėjėjai nėra susipažinę su Vaikų išlaikymo fondo įstatymu. Vienai besikreipiančiajai buvo atsisakyta išduoti pažymą, motyvuojant, kad jos vaiko tėvas – dirbantis.

Kitai klientei nurodė pačiai susirinkti duomenis apie buvusio vyro išmokas iš jo darbovietės.

Tačiau fondo administratoriai patvirtino, kad jie nesiekia sužinoti, ar vaiko tėvas – milijonierius, ar bedarbis. Išmokai gauti svarbus tik faktas, kad priteisti alimentai nėra mokami arba mokami tik iš dalies. Šiuos duomenis ir privalo pateikti antstolių kontoros, vykdančios teismo sprendimą.

Fondo specialistų duomenimis, skambinantys iš Klaipėdos sudaro 5 proc. visų užregistruotų besikreipiančiųjų. Dauguma teiraujasi to paties – kokius dokumentus reikia pristatyti. Fondo direktoriaus pavaduotoja Ina Skubilovienė sutiko, kad būtų paprasčiau, jeigu žmonės turėtų galimybę pasikonsultuoti vietos įstaigose. Jau buvo priimti 408 palankūs sprendimai dėl fondo išmokų vaikams. Kasdien sulaukiama per 100 interesantų ir gaunama vidutiniškai 300 laiškų su prašymais ir dokumentais.