Rinkdamiesi spalvą mes, sąmoningai ar ne, atsižvelgiame į savo išvaizdos tipą. Tipų, kaip žinia, yra keturi – Žiema, Pavasaris, Vasara, Ruduo.


Stilistai rekomenduoja naudoti daugiausia tris spalvas. Viena jų vyraus aprangoje, kita ją pabrėš, o trečia suteiks akcentus priklausomai nuo to, ką norime pabrėžti. Vis dėlto galimi ir kitokie spalvų deriniai.


1. Monochromatinis

Naudojama tik viena spalva, bet visi įmanomi tonai, nuo tamsiausių iki šviesiausių.

Labai svarbus vadinamasis atspalvių sąskambis. Atspalviai turi būti vienos spalvų eilės. Pavyzdžiui, jei jums labai patinka mėlyna spalva, paeksperimentuokite su ja. Ji susijusi su violetine, žalia ir žydra.

Atspalviai gali būti artimesni pirmai, antrai ar trečiai spalvai. Skirtingose aprangos detalėse kaitaliokite jų ryškumą, sodrumą, t.y. tamsius ir šviesius tonus. Tai gali būti neoninis ar jūros bangos atspalvis, taip pat rugiagėlių, dangaus žydrumo, lazurito.

Violetinės spalvos atspalviai – purpurinė, žibuoklių, levandų, alyvinė. Salotinė, akvamarino, smaragdo, alyvuogių – tai vis žalios spalvos atspalviai.

Jei širdis linksta prie oranžinės spalvos, galite pasirinkti iš medaus, rusvos, morkų, apelsinų, gintaro, rudos. Jei norite raudonos spalvos, rinkitės iš skaisčiai raudonos, rožinės, karmino, bordo, tamsiai raudonos, ryškiai raudonos.

2. Achromatinis

Naudojame juodą, pilką ir baltą spalvą. Aksesuarais kuriame ryškius spalvinius akcentus. Aksesuarai – tai ir auskarai, ir segės, ir šaliai. Maloniausia tai, kad šios spalvos dera absoliučiai su visomis spalvomis.

Klasikiniam variantui pakaks baltos ir juodos. Jūsų reikalas – ar norite tamsaus viršaus ir šviesios apačios, ar atvirkščiai. Atsižvelkite į savo figūrą (primename: kad ir kaip purkštautų stilistai, balta spalva storina, o juoda lieknina).

3. Kontrastingas

Toks derinimas itin patinka kūrybingiems žmonėms - juk jis leidžia suderinti kontrastingas spalvas.

Kūrybingi žmonės, kaip rodo praktika ir apklausos, dažniausiai renkasi tris pagrindines spalvų poras: oranžinę ir mėlyną, violetinę ir geltoną, raudoną ir žalią. Suderindami tokias kontrastingas spalvas suteikiate bendram vaizdui dinamikos ir atkreipiate į save dėmesį.

Vis dėlto dauguma mano, kad raudonos ir žalios derinys aprangoje atrodo neskoningai.

Tačiau šiuo atveju reikia teisingai parinkti atspalvius, pavyzdžiui, skaisčiai raudoną ir smaragdo. Jei neišdrįstate vilkėti kontrastingų spalvų, pavyzdžiui, ultramarino su apelsinine, pabandykite suderinti žydrą su šviesiai ruda.

4. Harmoningas

Toks spalvų derinys visada subtilus ir džiugina akį. Spalvos papildo viena kitą, sukuria pusiausvyros ir harmonijos jausmą.

Tonų derinimo taisyklės labai paprastos: šalti atspalviai puikiai derinasi su šaltais, šilti – su šiltais. Pavyzdžiui, rožinė dera su bordo ir neutralia pilka, o persikinė – su plytine.

Svarbu atsižvelgti ir į tai, ar spalva tamsi, ar šviesi. Negalima aprangoje sumaišyti šviesių šiltų ir tamsių šaltų tonus ar atvirkščiai.

Sunku įsivaizduoti, kaip gali harmoningai derėti chaki su rožine ar tamsiai mėlyna su salotine. Įvairių spalvų šaltus atspalvius, kaip ir šiltus, galima drąsiai derinti tarpusavyje. Žinoma, nepamirškite ir progos, dėl kurios rengiatės.

Griežtam dalykiniam susitikimui rinkitės kelis atspalvius, o vakarėliui drąsiai derinkite skirtingas spalvas, net tokias, kaip violetinė, geltona, žalia ir raudona.

Visos vaivorykštės spalvos

Ką apie spalvas kalba psichologai? Su kuo asocijuojasi pagrindinės spalvos ir ką reiškia mūsų spalvų pasirinkimas?

Raudona

Asocijuojasi su ryškia liepsna, pavojumi, širdimi ir krauju, meile ir aistra. Jeigu panorote apsivilkti raudoną palaidinę ar suknelę, žinokite – norite išlieti susikaupusią energiją, rašo stylemania.ru. Trokštate sėkmės ir veržliai einate pergalės link.

Geltona

Ryški pienė, viščiukas, medus ir melionas. Psichologai mano, kad besirenkantys šią spalvą žmonės siekia išsilaisvinti iš sunkumų, linksmintis ir svajoti. Geltona – jausminga, pikantiška spalva, kupina vilčių.

Žalia

Jums patinka žalia? Vadinasi, jūs logiškas, užsispyręs, emocionalus ir veiklus žmogus. O dar jums patinka vadovauti, didžiuojatės savimi ir esate linkę į analizę.

Mėlyna

Trokštate ramybės ir laisvės? Veikiausiai norėtųsi taikos ir saugumo? Apsivilkite mėlynai ir likimas jums bus palankus. Šią spalvą renkasi ištikimi žmonės.

Violetinė

Tie, kuriems patinka vilkėti purpurinės ar violetinės spalvos drabužius, siekia žavėti ir kerėti aplinkinius. Kerai, paslaptys ir kūryba jums pavaldūs, todėl jūsų norai dažnai išsipildo.

Ruda

Tai spalva, kurią renkasi žmonės, juntantys diskomfortą ar pavojų, emocionalūs, labai branginantys šeimą ir draugus.

Drabužiuose vyraujanti pilka spalva byloja apie norą pasislėpti ir atsitraukti nuo aplinkinio pasaulio, gali būti, net užsiimti savo asmeniniais reikalais, į antrą planą nustumti bendravimą ir atsakomybę dėl to, kas vyksta.

Juoda spalva simbolizuoja tam tikro gyvenimo etapo pabaigą, norą pasinerti savo vidiniame pasaulyje, pasipriešinti likimui. Juoda – tai nežinomybė ir paslaptis, kuri atveria kelią naujiems dalykams. Japonų kultūroje ji prakilnumo simbolis, neatsitiktinai karo mene juodas diržas byloja apie viršenybę.

Balta – jo priešingybė. Tai teisingumo, tikėjimo, nekaltumo ir pradžios spalva. Tai švarus lapas, nuo kurio imama rašyti istorija. Teikdami pirmenybę šiai spalvai žengiate į naują sau laiką.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)