„Šiuo klausimu daug duomenų surinko medicinos mokslų daktaras Nikolajus Kasatkinas, - pravda.ru sakė psichologijos mokslų daktaras profesorius Vladimiras Lebedevas. – Jis aprašė atvejį, kai vienas studentas kelis kartus sapnavo tą patį sapną: jį apsiveja pitonas, spaudžia krūtinę ir jis negali pajudinti nei rankų, nei kojų.

Medikai jokių ligos požymių nerado. Tik praėjus metams po „pranašiško“ sapno vaikinui diagnozavo nugaros smegenų naviką ir jis galiausiai buvo visiškai suparalyžiuotas.

Kaip galima paaiškinti tokius dalykus? 1791 metais pasirodė rusų fiziologo A. Nudovo knyga „Sapnų teorijos patirtis“, kurioje autorius aprašo tokį eksperimentą: miegančiam ant nugaros žmogui į pravirą burną įpylė šiek tiek vandens. Ir štai jis apsivertė ant pilvo ir ėmė daryti plaukimo judesius.

Kai jį pažadino, jis papasakojo sapnavęs, kad įkrito į vandenį ir turėjo gelbėtis plaukdamas. Prancūzas Mori miegančiajam į veidą švietė lempą – tam prisisapnavo žaibai ir perkūnijos. Vokiečių psichologas Berneris uždengdavo miegantiems nosį vata, ir kone visiems jiems imdavo sapnuotis pabaisa, imanti juos dusinti.

Šie atvejai mums kalba apie tai, kad kai į miegančias smegenis patenka vienokie ar kitokie dirgikliai, jie sukelia įvairius vaizdinius, kurie įsipina į sapnų audinį ir tampa sapnų pagrindu.

Žinomas atvejis, kai kareiviai miegojo šaltame name ir kone visiems sapnavosi šiaurės ašigalis, ledas, užsnigta taiga.

Tai yra, jei miegančius žmones paveiksime bendrais visiems dirgikliais – dūmais, ryškia šviesa, aukšta ar žema temperatūra – tai jų sapnuose atsiras nemažai bendrų dalykų.

Kalbant apie tai, ar sapnas gali pranašauti ligą, verta įsiklausyti į psichoneurologo M. Astvacaturovo patirtį. Jis teigė, jei gąsdinantys sapnai su mirties baimės elementais baigiasi netikėtu prabudimu, tai gali būti širdies ligų požymis.

N. Kasatkinas per trisdešimt metų tyrė kelis tūkstančius sveikų ir ligotų žmonių bei aprašė sapnų siužetus kai kurių ligų atvejais. Jo duomenimis, žmogaus sapnai keičiasi maždaug du-tris mėnesius prieš nustatant jam hipertoniją, mėnuo iki gastrito, du mėnesiai iki pirmųjų tuberkuliozės požymių.

Be to, daugeliu atvejų pagal sapnus galima netgi nurodyti pažeistą organizmo vietą.

Pavyzdžiui, žmogui prasideda plaučių ligos. Galima diagnozė – pleuritas, bronchitas, tuberkuliozė. Jam gali prisisapnuoti, kad jis nori išnerti iš vandens ar kad jam ant krūtinės kažkas sunkaus. Arba jis lenda pro siaurą plyšį tvoroje ir užstringa ten krūtine, arba keliasi į kalną ir jam sunku kvėpuoti.

Sergant skrandžio ir virškinamojo trakto ligomis, dauguma žmonių sapnuos scenas, susijusias su nekokybiškais produktais. Tačiau sapnų siužetas tos pačios ligos atveju gali kisti priklausomai nuo žmogaus profesijos, jo išsilavinimo ir panašiai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją