Ar verta bendrauti toliau? „Nuspręsti galite tik jūs pats“, - sako specialistas.

Psichoterapeutas siūlo gedėti

Ar nutrūkus santykiams bus bendraujama toliau, psichoterapeuto R.Aleknos teigimu, priklauso nuo žmonių požiūrio ir net išsiauklėjimo. Dažnai net ir po skausmingų skyrybų, aprimus aistroms, užsimiršus nuoskaudoms, bendraujama vėl. „Bet čia tyko pavojus prisiminti ankstesnes emocijas“, - užbėga įvykiams už akių pašnekovas.

„Tam, kuris paliekamas, tolesnis bendravimas su buvusiu partneriu gali būti žalingas, nes jis išsiskyrimui pasirengęs nebuvo“, - tikina R.Alekna. Anot jo, ar žmogus gali bendrauti toliau, sprendžia tik jis pats. Daugeliu atvejų tai priklauso ir nuo asmenybės brandos, ir nuo to, ar žmogus laiko kitą asmenį savo nuosavybe. „Jei individas pripažįsta, kad kitas yra savarankiškai funkcionuojanti asmenybė, turinti teisę mylėti ne tik tave, bet ir kažką kitą, ryšys įmanomas“, - tikina specialistas.

R.Alekna primena kad jausmai ne visada priklauso nuo žmogaus valios. „Tačiau tam, kad užsimegztų naujas visavertis ryšys, būtina pereiti gedėjimo procesą. Jei į naują glėbį puolama nepraėjus pykčiui, o iš karto po buvusių santykių, vargu ar draugystė bus visavertė. Labai svarbu, kad poroje partneriai būtų lygiaverčiai, o ne vienas – gelbėtojas, kitas – nukentėjęs“, - aiškino R.Alekna.

Nereikėtų pamiršti, kad kiekvienas bendravimas išgyvena tam tikrus etapus, todėl labai svarbu išsiaiškinti, kurioje stadijoje pora išsiskyrė. Anot psichoterapeuto, brandūs žmonės suvokia, kad krizės nėra priežastis skirtis. Nereikėtų pamiršti, kad augimas poros santykiuose taip pat būna skausmingas.

Milano nelaiko pykčio

Iš uostamiesčio kilęs atlikėjas Vaidotas Valiukevičius, šiandien geriau žinomas sceniniu pseudonimu Milano, tikina, kad tolesnis bendravimas tarp dviejų žmonių, kurie buvo kartu, įmanomas tik tuomet, jei išsiskirta bendru sutarimu, o ne dėl kitų meilių.

Po nutrūkusių santykių, anot Milano, pyktis kunkuliuoja dėl natūralių priežasčių, o pirmiausia – dėl pažeisto ego.

„Būna laikas, kai negali bendrauti. O paskui, žiūrėk, vėl susirašai ar susiskambini.

Aš net ir po išsiskyrimo prisimenu buvusius santykius gražiai. Kitaip nebūčiau su tuo žmogumi buvęs. Stengiuosi nelaikyti jokių pykčių. Visos mano draugystės buvo sėkmingos, nes davė labai daug patirties ir džiaugsmo. Džiaugsmo nepalyginamai daugiau nei liūdesio“, - šypsojosi Vaidotas.

Į klausimą, kaip greitai išgyjama nuo nelaimingos meilės, atlikėjas atsakė filosofiškai: „Nepabuvus kelių mėnesių vienam, pulti į naują glėbį neverta. Tai būtų tik apgaulė arba paguodos ieškojimas. Kiekvienas turėtų neskubėti, susivokti savyje, išsiaiškinti, kodėl prieš tai statyta pilis sugriuvo. O tada - sutvirtinti pamatus ir tik tuomet judėti pirmyn.“ Geriausiai nesėkmingos meilės žaizdas gydo aktyvi veikla, kūryba ir, žinoma, nauja meilė. Tiesa, Vaidotas tiki, kad senoji meilė iki galo nenumiršta niekada: „Kiekvieno mūsų širdis saugo kažką iš praeities“,- tikino pašnekovas.

Dviejų žmonių draugystę Vaidotas vadino rimtu darbu. „Jei nekurstysi ugnies, ji užges. Todėl reikia pasitempti, nustebinti, netingėti. Nėra lengva, bet įmanoma“, - kalbėjo jis. Pašnekesio pabaigoje Milano prisiminė poras, kurios ilgesnį laiką pabuvusios atskirai vėl susiėjo. „Gal per tą laiką žmonės nieko geriau neranda, o gal pirmą kartą susitinka nepakankamai išsilakstę?“ - svarstė įvairių išgyvenimų patyręs atlikėjas.

R.Masiulis atgal nežiūri

Rolandas Masiulis, buvusio LNK realybės šou „Baras-2“ dalyvis ir žurnalo „Joy“ vyriausiosios redaktorės pavaduotojas, sako, kad po įvykusių skyrybų išlikti draugais sudėtinga.

„Kaip galima draugauti? Nejau pasakosi buvusiai savo merginai apie patirtus meilės nuotykius? Gal ir galima bendrauti išlaikant didelį atstumą, neliečiant tam tikrų temų, daug ko nežinant...“ - svarstė R. Masiulis.

Jei merginai jausmai dar neišblėsę, sėdėti ir klausytis jos pasakojimų, kaip jai sekasi su kitu partneriu, anot Rolando, yra didžiausia nesąmonė. „Sakyti, koks aš laimingas, kad tu laiminga, - labai sudėtinga. Jei yra tokių porų, matyt, reikia jiems kryžius ar memorialus statyti“, - sakė Rolandas.

Jo manymu, daugeliu atveju išsiskyrę žmonės laikosi elementaraus mandagumo: pasisveikina, nusišypso, bet viduje verda audros ir niekas nesibaigia taip gražiai: „Ne veltui sakoma, kad meilės žaizdos gyja ilgai. Reikia suprasti, kad niekada nebebus taip, kaip buvo“. R.Masiulis tikina, kad žiūrėti atgal neverta, bet gyventi be meilės, anot jo, neįdomu.

Skaivai lengviau palikti pačiai

Televizijos ir radijo laidų vedėja Skaiva Jasevičiūtė tiki, kad net ir po audringų skyrybų išlikti draugais įmanoma. Bet tik tuo atveju, jei skyrybų priežastis – abipusis nenoras likti kartu. Bet bendru sutarimu išsiskiriama labai retai. Daug dažniau poros skiriasi vieno kurio nors iniciatyva. Tada draugauti sunkiau, nes vienam vis dar skauda širdį.

S.Jasevičiūtės manymu, iki šiol Lietuvoje gražiai atsisveikinančių porų kur kas mažiau nei išsiskiriančių negražiai. „Ilgainiui šie skaičiai keisis. Kuo toliau, tuo labiau mūsų visuomenėje bus vertinami tarpusavio santykiai, santuoka, partnerystė. O ir skirtis be įtūžio ir purvo liejimo bus normalu ir įprasta“, - asmeninėmis prognozėmis dalijosi pašnekovė.

Atsakymo į klausimą - sunkiau būti paliktam, ar pačiam palikti – Skaiva ilgai negalvojo. „Žinoma, sunkiau būti paliktam. Nes kai palieki, gali sau atsakyti į klausimą „kodėl“, o kai palieka tave - tas klausimas lieka atviras. Tai be galo skaudina“, - neslėpė S.Jasevičiūtė.