Tarp pasirašiusiųjų - prezidento žmona Alma Adamkienė, parlamentarės Kazimiera Prunskienė ir Dalia Kutraitė-Giedraitienė, dainininkė Veronika Povilionienė, verslininkė Nijolė Veličkienė, dailininkė Auksė Žukienė. Diskusiją surengė Lietuvos osteoporozės fondas bei jo globėja A.Adamkienė.

Kaip pranešė renginio organizatoriai, forume dalyvavo apie 50 moterų iš visos Lietuvos bei kelios Latvijos atstovės.

Sveikindama forumo dalyvius, A.Adamkienė pažymėjo, kaip svarbu yra kovoti su tyliąja epidemija - osteoporoze. "Sena tiesa, kad kai skauda vienam žmogui, sąžiningas šalia esantis žmogus jaučia ir savo skausmo dalį", - sakė A.Adamkienė.

Diskusijų metu pažymėta, jog šiandien visuomenė dar nepakankamai žino apie osteoporozės socialines bei ekonomines pasekmes. Tad veikti būtina keliomis kryptimis - reikia telkti pastangas ir dirbti informuojant visuomenę apie ligos padarinius ir siekti diagnostikos bei gydymo prieinamumo didesniam rizikos grupės žmonių skaičiui.

Forumo dalyvės pasirašė kvietimą veikti, kuriame ne tik konstatuojama osteoporozės problema, bet ir kreipiamasi į įstatymų leidėjus bei vykdomąją valdžią raginant pripažinti osteoporozę prioritetine sveikatos problema, praplėsti osteoporozės su lūžiu gydymo galimybes bei pagerinti gydymo dar iki pirmojo lūžio prieinamumą. Taip pat raginama gerinti didžiausios socialinės rizikos grupės - senyvo amžiaus žmonių - finansines galimybes osteoporozės diagnostikai bei gydymui.

"Osteoporozė tyli, bet klastinga liga. Ji žaloja ne tik organizmą, bet sugniuždo moterį psichologiškai, išstumia ją iš visuomenės", - rašoma forumo organizatorių pranešime spaudai. Pasak medikų, ankstyva diagnostika ir savalaikis gydymas galėtų padėti daugeliui moterų išvengti pirmojo kaulų lūžio.

Osteoporozė - tai kaulų retėjimo liga, kuri medikų dar vadinama "tyliąja 20 amžiaus epidemija". 80 proc. šia liga sergančiųjų sudaro moterys ir dažniausiai ji pasireiškia moterims po menopauzės.

Medikai pažymi, kad dėl osteoporozės po truputį mažėja kaulų masė, jie tampa trapūs ir lengvai lūžta. Jie atkreipia dėmesį, jog kaulų retėjimas sukelia skausmus, ypač nugaros, sutrikdo judrumą, pakeičia žmogaus kūno laikyseną, blogina gyvenimo kokybę.

Specialistų teigimu, ši liga gali būti diagnozuota pakankamai anksti. Be to, išrasti efektyvūs ir gerai toleruojami vaistai, galintys ne tik padidinti prarastą kaulų tankį, bet ir sumažinti gresiančią kaulų lūžių riziką.

Pasaulinės statistikos duomenys rodo, kad kas 30 sekundžių pasaulyje įvyksta osteoporozinis lūžis. Nustatyta, jog jau per pirmuosius metus po stuburo lūžio apie 20 proc. moterų patirs kitą lūžį ir tai medikų vadinama "lūžių kaskada".

Dabar osteoporoze serga 8-12 proc. Europos gyventojų. Manoma, kad Lietuvoje nuo šios ligos kenčia 250 tūkst. žmonių.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją