Spalvos svarbiausia

Daugiausia minčių ir idėjų, kaip susikurti jaukius namus, G.Januškevičiūtė sakosi turėjusi tada, kai į naują butą jos šeima dar nebuvo atsikėlusi. Vėliau atsitiko kaip ir daugeliui naujakurių - kai kurie darbai ir dabar dar nebaigti. "Subtiliai suderinti visas interjero detales labiausiai norėjome iki atsikraustant. Pamenu, kaip karštligiškai lakstėme po baldų, plytelių ir interjero parduotuves, bet greit apėmė neviltis. Už prieinamą kainą galėjome nusipirkti tik tragikomiško dizaino daiktų. Žodžiu, įsigiję tai, be ko gyventi tiesiog baisiai nepatogu, subtilybes palikome ateičiai. Bet vėliau atsirado svarbesnių dalykų ir visos neįgyvendintos idėjos natūraliai pasimiršo", - pasakoja dizainerė.

Galbūt todėl, svarsto G.Januškevičiūtė, jos namuose nėra vientiso stiliaus. Grožis kuriamas paprastumu ir spalvomis. "Man svarbu, kad namų erdvėje dominuotų šiltos, šviesios ir neerzinančios spalvos, todėl sienas išdažėme beveik baltai. Ši spalva jaukiai nuteikia, yra universali: prie jos galima priderinti bet ką", - sako G.Januškevičiūtė. Su virtuve sujungtoje svetainėje užteko pastatyti spalvinga sofą ir oranžinį stalelį, kad balta kambario erdvė atrodytų įdomi ir žaisminga.

Namus kuria kartu

O kiek įgudusi drabužių dizainerės akis žvitri jos pačios namuose? G.Januškevičiūtė tikina, jog į savo namus žiūrinti ne kaip dizainerė, o kaip žmogus, čia praleidžiantis daug laiko: "Per daug nesidomiu interjero tendencijomis. Kaip dizainerė savo namuose natūraliai leidžiu atsirasti kažkokiam daiktui, bet vengiu tam tikrų dalykų, pavyzdžiui, biuro stiliaus: stiklo, metalo detalių, šaltų atspalvių." Kurdama savo namus G.Januškevičiūtė nepiktnaudžiauja tuo, kad yra dizainerė. Apsispręsti visuomet padeda vyras Aleksas bei vyresnioji duktė Urtė. Mergaitė, tėvų patariama, įsikūrė jaukų spalvingą kambarėlį.

Gyvenimas darbui netrukdo

G.Januškevičiūtės namuose vietos atsirado ir jos darbo studijai. Nedideliame kambaryje gausu žurnalų, knygų, kolekcijų nuotraukų, eskizų. Pašnekovė sako, jog gyventi ir dirbti po vienu stogu labai patogu: "Mintyse susigulėjus kokiai nors drabužio idėjai galiu bėgti į studiją kad ir vidury nakties ar tuo metu, kai pietų miega jaunėlė Barbora." Į gyvenamąją erdvę įsimaišęs darbo ir kūrybos kambarys greitai turėtų atitekti jaunėlei Barborai, kuri vis dar glaudžiasi tėvų miegamajame.

Daiktai ir baldai - tik iš poreikio

Dažnos išvykos į svečias šalis dizainerę G.Januškevičiūtę išmokė per daug nesureikšminti ir neprisirišti prie namie esančių daiktų. "Specialiai pirkti ir kruopščiai derinti interjero detalių man nesinori. Visi baldai mūsų namuose atsirado tada, kai jų prireikė, o ne dėl mados ar išieškoto grožio. Urtei reikėjo skambinti pianinu - nupirkom. Ant žemės svečių nepasodinsi - įsigijom sofą ir stalelį. Barbora pradėjo ropinėti - prie laiptų primontavom turėklus", - vardija dizainerė.

Jauna šeima vos prieš porą mėnesių nusipirko miegamojo lovą. "Abiejų tėvai prispaudė. Jie negalėjo suprasti, kodėl mes trylika metų miegojom ant didelio čiužinio. O mums ir taip patogu buvo, - juokiasi G.Januškevičiūtė. - Nesame ta šeima, kuri neskaičiuoja pinigų, tad dažnai tenka rinktis: keliauti ar pirkti lovą, kurti kolekciją ar įrengti miegamąjį, dalyvauti parodoje ar įsigyti baldus vienam iš vonios kambarių. Deja, bet pasirinkimas kol kas ne namų naudai. Kita vertus, renkamės tai, kas suteikia daugiau malonumo ir džiaugsmo. O prisiminusi septynvietį Dailės akademijos bendrabučio kambarį, dabar jaučiuosi labai laiminga."

"Jubiliejinė" siena

Namus, kuriuose dominuoja subtilus ir praktiškas minimalizmas, G.Januškevičiūtė mėgsta vis truputį atnaujinti, pagyvinti. Pastarąjį kartą dizainerės taikinys buvo per du buto aukštus jungianti siena. Ją šeimininkai išklijavo originaliais, šimto metų istoriją skaičiuojančiais tapetais. Ne, tapetai nėra ištraukti iš prosenelės skynios. Paprasčiausiai viena gamintoja išleido prieš šimtą metų rankomis spaustų tapetų kopijas. "Vyrui ir man jie pasirodė labai žaismingi ir originalūs, tad tapetais išklijuoti didžiąją ir antro aukšto sienas buvo nuspręsta per kelias minutes", - sako G.Januškevičiūtė.