Dar pameni, kaip atrodė Violeta Riaubiškytė prieš kelerius metus? Ta raudonai dažytais plaukais, švelniai tariant, apvalutė mergina beveik nebeturi nieko bendra su šiandiene liekna šviesiaplauke, Lietuvos vyrų periodiškai išrenkama seksualiausiąja šalies moterimi.

Arba, pavyzdžiui, Agnė Jagelavičiūtė. Vienu tarpsniu turbūt nė jos veidrodis nespėjo sekti išvaizdos pokyčių. Priauginti plaukai, nukirpti plaukai, šviesūs plaukai, tamsūs plaukai. Galiausiai — drastiškai trumpi ir dar drastiškiau juodi plaukai...

Jei šitaip keičiasi vietos žvaigždutės, ką jau kalbėti apie tikrąsias žvaigždes — tas, besimaudančias pasaulinės šlovės spinduliuose. Madonnos vyras Guy Ritchie tikriausiai guodžiasi draugams: “Niekada nežinau, kokios spalvos plaukais šį kartą ji išeis iš vonios”. O kai kurios žvaigždės, tarkim, Marilynas Mansonas, kartą nutarusios pasikeisti taip pasistengia, jog net motinos sunkiai jas atpažįsta.

Kaip danguje, taip ir ant žemės. Tik garsenybėms išvaizdą keisti padeda stilistai, o mes savo išore dažniausiai rūpinamės patys.

Man jau ne šešiolika!

Bene labiausiai į išvaizdos eksperimentus linkusios dvidešimtmetės. Vienoms pakanka žygio pas kirpėją, kad šis čekštelėtų žirklėmis per ilgai puoselėtas kasas. Kitos ima sportuoti it išprotėjusios ar net ryžtasi pokyčiams chirurginiu būdu. Nenuostabu: įžengus į suaugusiųjų pasaulį neretai kyla noras radikaliai pasikeisti — juk tu jau visiškai ne ta, kokia buvai vos prieš kelerius metus, ir lengviausias būdas tai pabrėžti — keisti savo išvaizdą.

Antra, naujas stilius — tai galimybė atkreipti į save dėmesį, išsiskirti iš minios ir neaušinant burnos paskelbti visam pasauliui: žiūrėkite, kokia aš ypatinga. Beje, visiškai nebūtina stengtis atrodyti ypač patraukliai — pakanka atrodyti keistai. Viskas, kas neįprasta, daro tave išskirtinę. Net žali plaukai ir dešimt auskarų nosyje.

Trečia, naujas įvaizdis gali tapti pasitikėjimo savimi šaltiniu. Ypač jei tie pokyčiai pareikalavo iš tavęs daug pastangų. Pavyzdžiui, svėrei devyniasdešimt kilogramų ir pagaliau sugebėjai dvidešimties atsikratyti: tau nė nereikės girdėti komplimentų — pasitenkinimo teiks vien jau atspindys veidrodyje. Sudie, visi kompleksai!

Netikėtas perversmas

Seniai peržengei dvidešimties ribą, į fatališkų gražuolių statusą niekada nepretendavai, ramiai sau gyvenai mūvėdama džinsus ir avėdama patogius sportinius batelius. Tačiau vieną dieną viskas apvirto aukštyn kojomis. Staiga užsimanei aukštakulnių, prigludusių suknelių ir ryškiai raudonų lūpų dažų. Kas nutiko?

Kai kurių žmonių radikalius išvaizdos pokyčius lemia aplinkybės. Pavyzdžiui, pradedi dirbti įstaigoje, kur griežtu dalykiniu kostiumėliu atrodytum it balta varna — visi čia dėvi neįpareigojamus laisvalaikio drabužius. Arba atvirkščiai. Kitus keisti įvaizdį skatina nauja aplinka: ten, kur niekas tavęs nepažįsta, nežino, kokia būni paprastai, esi visiškai laisva atrodyti taip, kaip nori, ir niekam nereikės aiškintis, kokia musė tau įgėlė.

Treti pokyčiams ryžtasi tik išmokę labiau mylėti save. Štai buvusi COSMO vyriausioji redaktorė Eva Tombak ilgai tiesinosi plaukus. Kol vieną dieną suvokė: juk natūralios garbanos ją puošia labiau nei kasdien tiesinamos sruogos.

Dar viena priežastis keisti išvaizdą — skyrybos su mylimu žmogumi. Halle Berry taip per naktį iš trumpaplaukės tapo ilgaplauke, iširus santuokoms staiga pasikeitė ir dainininkių Rūtos Ščiogolevaitės bei Evos plaukų spalva. Psichologų tvirtinimu, į kirpyklas tokiais atvejais moterys plūsta ne šiaip sau: taip jų smegenys bando susidoroti su užgriuvusiu stresu. Keisdamos išvaizdą ir stilių gydome širdies skausmą ir tarsi parodome pasauliui: padėtis kontroliuojama, esame pasirengusios pradėti naują gyvenimą.

Net sutartas susitikimas su seniai matytais žmonėmis gali tapti priežastimi keistis, jei kyla noras pademonstruoti, kaip tau puikiai sekasi. Išvaizdos permainoms gali paskatinti ir vienui vienintelė replika: pavyzdžiui, išgirdusi “Ooo, gal laukiesi?” gali pulti ieškoti veiksmingiausios dietos ir geriausio asmeninio trenerio, nors anksčiau į tokius dalykus kaip sportas ir mityba tau buvo visiškai nusispjaut. O kartais naujas įvaizdis tiesiog būna lengviausias būdas išblaškyti įsiėdusią rutiną.

Lenktynės su savimi?

Kartais net nedideli pokyčiai gali sąlygoti naują gyvenimo etapą ar naują požiūrį. Ir tai sveikintina — kol nukrypstama į kraštutinumus, pradedama sau kelti neįmanomų reikalavimų. Kad ir kaip norėtųsi tikėti, vis dėlto įvaizdžio permainos magiškos galios, deja, neteikia. Gal atsikračiusi tų kelių kilogramų ir labiau trauksi vyrų dėmesį (nes tiesiog labiau pasitikėsi savimi!), tačiau amžinos meilės ir ilgo bei laimingo gyvenimo kartu tai tikrai negarantuos. Nė nesitikėk, kad pakaks pakeisti išvaizdą — ir visa nušvis naujomis spalvomis.

Dar rizikingiau bandyti su chirurgų pagalba tvarkyti gyvenimą. Maža to, kad paklosi nemenką sumelę, kažkaip paveiksi sveikatą, bet turėsi ir susigyventi su savo naujuoju “aš”. O tai ne visada paprasta. Psichologų tvirtinimu, kai kuriems prie savo naujos išvaizdos priprasti būna ypač sunku. Kas gi bus, jei tas naujasis “aš” visiškai nepatiks? Michaelas Jacksonas juk taip pat pradėjo nuo paprastos nosies operacijos...

Prieš ryždamasi drastiškiems pokyčiams paklausk savęs, ar tikrai to nori. Ar pakaks vienos operacijos, o gal norėsi vis daugiau? Darai tai dėl savęs ar dėl kitų (vaikino, vyro, draugų) — štai svarbiausias klausimas. Pasiryžusi gultis ant operacinio stalo ne dėl savęs, vargu ar liksi patenkinta rezultatu. Tai gal geriau nusidažyti žaliai plaukus?