Kad apavo pasikeitimas neatsilieptų kojų sveikatai, medikai rekomenduoja rinktis odinę avalynę, laisvą, bet jokiu būdu ne siaurą.

Rinkdamosi batus rudeniui, pirmenybę atiduokite tokiems modeliams, kurie leidžia vienodai paskirstyti svorį ant visos pėdos, ne tik ant priekinės dalies – tai yra su ne itin aukštu kulnu, rašo portalas passion.ru.

Maža paslaptis: pirkdamos apavą būtinai pastatykite batus vienas šalia kito ant lygaus paviršiaus. Net jei perkate batus labai plonais kulniukais, kokybiški niekad nesusvyruos ar nenukris.

Per dieną specialistai rekomenduoja bent kartą pakeisti apavą – pėda pakeis padėtį ir taip nenuvargs.

Pakeitus avalynę į uždaresnę, kojos gali imti labiau prakaituoti. Nuo to apsisaugoti padės šios priemonės:

Vieną arbatinį šaukštelį sodos ar druskos ištirpinti vienoje stiklinėje karšto vandens. Tokiu tirpalu galima apiplauti kojas ryte ir vakare.

• Ąžuolo žieves nuoviras: reikės 50-100 g ąžuolo žievės litrui vandens. Dvidešimt-trisdešimt minučių virti ant nedidelės ugnies, atvėsinti ir panaudoti kasdienėms vakarinėms vonelėms.

Rudenį ant kojų lieka vasaros „pėdsakų“, ypač ant kulnų – oda ant jų gali pernelyg išsausėti, pasirodo įtrūkimų. To išvengti galima naudojant voneles kojoms iš glicerino ir rožių vandens santykiu 1:1. Tokiame tirpale kojas galima mirkyti ir tuo pat metu jas masažuoti.

Nuo ilgai neužgyjančių įtrūkimų ant kulnų padės ugniažolė. Ugniažolę reikia permalti mėsmale, išspausti sultis ir per dvigubą marlę nusunkti į butelį, uždengti hermetišku dangčiu. Palikti jį savaitei, paskui gautomis sultimis tepti pažeistą odą.

Rudeninis pedikiūras

Rudeninis pedikiūras turi savų ypatumų, dažniausiai naudojami pastelinių tonų lakai.

Kosmetologai rekomenduoja rudenį bent kartą per savaitę kojas patepti kremu nuo šerpetojimo. Metalinėmis dildelėmis naudotis nerekomenduojama.

Avalynės pakeitimas neretai yra nuospaudų priežastis. Norint jų atsikratyti, galima pasinaudoti amžių patikrinta priemone – česnakiniu actu.

Tris česnako skilteles užpilkite trimis-keturiomis stiklinėmis vyno acto ir palaikykite dvi savaites. Sumirkykite audinį šiame skystyje, pridėkite prie nuospaudos ir apriškite tvarsčiu nakčiai.

Nuo nuospaudų galima išsivaduoti ir greičiau – per vieną dvi dienas. Paimkite dervos ir pridėkite prie nuospaudos, apklijuokite pleistru.

Kai kurios moterys pastebi, kad per vasarą kojų oda pastebimai sugrubo. Tokiu atveju galima naudoti minkštinamąjį mišinį.

Kruopščiai sumaišykite du valgomuosius šaukštus miltų, vieną šaukštelį rožių vandens, šešis lašus glicerino, keturis trintus mėtos lapus ir du valgomuosius šaukštus vandens. Teptuku užtepkite ant kojų odos. Palaukite, kol nudžius, tuomet nuplaukite šiltu vandeniu. Procedūrą pabaigusios patrinkite odą ledo gabalėliu.

Išsigydyti įvairius nutrynimus, pūsles ir uždegimus padės įvairių žolelių ir nuovirų vonelės. Uždegimą slopina ir gydo ramunėlės, pušų spygliai, lakišiai, ugniažolės. Tai teigiamai veiks tiek kojų odą, tiek nagus.

O štai speciali vonelė, kuri padės, jei nagai sluoksniuojasi.

Į vonelę įpilkite tokio karšto vandens, kuriame tik galite išbūti. Įpilkite du valgomuosius šaukštus druskos ir penkis lašus jodo. Palaikykite kojas šioje vonelėje, kol vanduo neatvės.

Rudenį kojos greičiau pavargsta dėl klimato pasikeitimo. Kad atsikratytume nuovargio jausmo, galima kojas trinti ledų gabalėliais iš žolelių nuovirų – ramunėlių, rugiagėlių ar šalavijo.

Jei kojos pavargusios ir patinusios, rekomenduojama vonelė iš ramunėlių, liepžiedžių ir medaus.

Po du valgomuosius šaukštus ramunėlių ir liepžiedžių ir vienas šaukštas medaus. Užpilti žoleles litru verdančio vandens ir palikti penkioms minutėms. Tada užpilti dar litru šilto vandens, pridėti medaus ir viską išmaišyti. Palaikyti kojas šioje vonelėje penkiolika-dvidešimt minučių.

Kojų odą puikiai tonizuoja vonelė su citrinų ir apelsinų žievelių nuoviru.

Paruošti stiklinę susmulkintų citrinų ir apelsinų žievelių. Užpilti pusantro litro verdančio vandens ir virti kelias minutes. Atvėsinti ir palaikyti kojas nuovire dvidešimt-dvidešimt penkias minutes. Po kiekvienos vonelės nepamirškite kojas papudruoti talku.

Besinaudodamos šiais paprastais patarimais jūs išsaugosite savo kojų grožį ir sveikatą, o rudenį išvengsite nemalonių vargų su jomis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją