Mano vaikas dar tik pradinukas, bet jau pernai jam nustatė skoliozę. Visas atostogas darėme mankštą, plaukiojom ežere. Mano mama sako, jog padėti gali manualinė terapija. Labai norėčiau daugiau sužinoti apie skoliozę ir kaip apsaugoti stuburą nuo iškrypimo? Jovita B.

Pataria Vilniaus universiteto Vaikų ligoninės Ortopedijos skyriaus vedėjas medicinos daktaras gydytojas ortopedas traumatologas Kęstutis Saniukas:

- Netaisyklinga laikysena nustatoma beveik kas antram vaikui, o skolioze serga apie 1 procentas visų mokyklą lankančiųjų. Ydinga laikysena diagnozuojama net 50-90 procentų paauglių.

Laikysenos defektai paprastai susiję su stuburo ir krūtinės ląstos augimo ypatumais, kadangi stuburas labai staiga auga du kartus gyvenime:: mergaitėms - apie 4-6 ir 12-14 metus, berniukams - apie 6-8 ir 14-16 metus.

Tais laikotarpiais labai greitai auga kaulai, o raumenys, raiščiai atsilieka, todėl vaikams sunku ilgesnį laiką išlaikyti raumenis įtemptus. Augimo tempui sulėtėjus, laikysenos defektai paprastai išnyksta savaime.

Pagrindinis netaisyklingos laikysenos gydymas - raumenų stiprinimas darant mankštą arba atliekant fizinius pratimus.

Įvairūs laikyseną koreguojantys įtaisai tik pasyviai ir dažniausiai nežymiai koreguoja deformaciją. Juos rekomenduotina naudoti: ruošiant namų užduotis, sėdint pamokose.

Jeigu pastebėjote, kad vaiko laikysena netaisyklinga, reikėtų kreiptis į gydytoją - ortopedą, nes tik gydytojas gali nustatyti tikslią diagnozę.

Apie 1 procentas vaikų serga skolioze (stuburo iškrypimu, stuburo deformacija), kuri negydoma greitai progresuoja, suluošindama žmogų.

Anksti diagnozavus ligą, taikant tinkamas profilaktikos priemones ir kompleksinį gydymą, pasiekiama gerų rezultatų.

Skolioze dažniausiai serga mergaitės. Joms stuburas pradeda krypti apie 6-8 metus. Iš pradžių iškrypimas progresuoja nežymiai - po 1-2 laipsnius per metus, bet prasidėjus lytiniam brendimui ir mergaitėms (apie 11-12 metus), ir berniukams (apie 13-14 metus) stuburo iškrypimai progresuoja labai sparčiai (daugiau nei 10 laipsnių per metus).

Stuburo iškrypimai veiksmingiausiai gydomi stiprinant nugaros ir pilvo raumenis. Tik taip galima sumažinti progresavimo greitį, išlaikyti stuburą tiesiai.

Masažas, elektros stimuliacija, kieta lova-nėra efektyvios priemonės.

Dėmesio:

Manualinė terapija vaikams, sergantiems skolioze, griežtai draudžiama, nes spartina deformaciją.

Esant didesniam nei 25-30 laipsnių iškrypimui, kai kuriais atvejais naudojamas koreguojantis korsetas, apie jo naudojimo laiką sprendžia tik gydytojas specialistas.

Operacija atliekama tada, kai iškrypimo kampas - 40 laipsnių. Po jos ligoniai stotis gali jau 3-4 parą, ligoninėje jie praleidžia tik 10-12 dienų. Ilgalaikio reabilitacinio gydymo, papildomai naudoti korsetų nereikia. Vaikai mokyklą gali vėl pradėti lankyti po 2-4 mėnesių.

Vaikams labiausiai tinka:

gydomoji mankšta,
baseinas.