Kauno m. Šilainių šeimos sveikatos centro gydytoja akušerė-ginekologė Reda Verbickienė atsako į klausimus, kuriuos redakcijai pateikė ne moterys, o jų “antrosios pusės”.

- Koks tiesioginis ar netiesioginis kontracepcinių tablečių, kurias vartoja moteris, poveikis vyrui?

Tiesioginio poveikio vyrui nėra. Vyras gali jausti tik netiesioginį poveikį. Pvz., neplanuoto pastojimo baimė dažnai gali būti moters seksualinio šaltumo priežastis. Kai moteris jaučiasi saugiai, šios rizikos nebelieka, o neretai drauge išsprendžiama ir kita - skausmingų lytinių santykių problema (jeigu jos priežastis buvo baimė pastoti).

- Ar kontraceptikų vartojimas nesukels sveikatos sutrikimų vėliau gimsiantiems kūdikiams?

Bendras apsigimimų skaičius populiacijoje siekia iki 3 proc. Tyrimai, atlikti su kontraceptikų vartojusiomis moterimis ir kontroline grupe, rodo, kad kontraceptikų vartojimas nepadidino apsigimimų rizikos. Be to, kontracepcinių tablečių sudėtyje esančios medžiagos tik atkartoja moters kiaušidžių gaminamų lytinių hormonų poveikį. Todėl tai, kas yra kontracepcinių tablečių sudėtyje, iš esmės nėra svetima žmogaus organizmui.

- Ar ilgai galima vartoti geriamųjų kontraceptikų, ar reikia daryti pertraukas?

Jeigu moteris nusprendė vartoti kontracepcines piliules, “profilaktinių“ pertraukų daryti nereikia. Gydytojui prižiūrint bei nesant negalavimų, jų galima vartoti tiek laiko, kiek yra reikalinga apsauga nuo neplanuoto pastojimo.

- Ar bus užtikrinta kontracepcija, jei moteris vieną dieną užmiršo išgerti tabletę? Kaip elgtis tokiu atveju?

Moteris turėtų išgerti tabletę tik prisiminusi, kad laiku tai nepadaryta, o kitą dieną tabletę gerti įprastu laiku. Jeigu praėjo daugiau kaip 36 valandos nuo to laiko, kai buvo išgerta tabletė, gali padidėti neplanuoto pastojimo rizika. Tokiais atvejais laikinai (7-10 dienų) reikėtų naudoti barjerines apsisaugojimo priemones (prezervatyvą) arba šiuo laikotarpiu susilaikyti nuo lytinių santykių. Natūralaus šeimos planavimo kalendoriaus ar nebaigto akto metodai nepatikimi.

- Kaip veikia kontracepcinės tabletės?

Hormoninės kontraceptinės tabletės yra sudarytos iš dviejų lytinių moteriškų hormonų: estrogenų ir gestagenų, kurių sandara ir poveikis labai panašūs į natūralių moteriškų lytinių steroidų.

Pradėjus gerti kontracepcines tabletes, kiaušidėms sudaromos sąlygos gaminti mažiau lytinių hormonų (nes dalį šių medžiagų organizmas jau gauna kartu su vartojamu vaistu).

Kitaip sakant, kiaušidės pradeda “tinginiauti“ ir jose nesubręsta kiaušialąstė (taip tęsiasi tol, kol yra geriamos kontracepcinės tabletės. Antra, suplonėja gimdos gleivinė. Ji nebetenka galimybės priimti apvaisintą kiaušinėlį. Be to, sutirštėjusios gimdos kaklelio gleivės neleidžia spermijams patekti į gimdą. Po 3-4 mėnesių nuo kontracepcinių tablečių vartojimo pradžios mėnesinės tampa negausios, mažiau skausmingos ir reguliarios.

- Ar gali moteris, pradėjusi vartoti kontracepcines tabletes, jausti nemalonių simptomų, būti irzli?

Dauguma moterų nepatiria jokio nepageidaujamo poveikio. Kai kurioms moterims pirmuosius tris mėnesius galimi nepageidaujami poveikiai, priklausantys nuo estrogenų veikimo: pykinimas, krūtų pabrinkimas - požymiai, būdingi nėščiai moteriai. Jeigu moters organizmui nepakanka tabletėje esančių hormonų, gali atsirasti kraujingų išskyrų iš lytinių organų. Todėl lemiamas veiksnys, padedantis išvengti nepageidaujamo poveikio, yra tinkamos hormonų dozės kontraceptiko parinkimas.

Trečiosios kartos kontracepcinėse tabletėse estrogeno dozės labai mažos. Be to, jų sudėtyje yra ir modernaus gestageno, kurio pakanka nedidelio kiekio, kad būtų patikimai sustabdytas kiaušialąsčių brendimas bei ovuliacija (subrendusios kiaušialąstės išsilaisvinimas iš kiaušidės).

- Ar visos moterys gali vartoti kontracepcinių tablečių?

Jų nerekomenduojama vartoti sergant cukriniu diabetu, kai esama komplikacijų (kraujagyslių, akies tinklainės, inkstų pakitimų), taip pat sergant sunkiomis kepenų, širdies ligomis, krūties bei gimdos vėžiu, esant polinkiui sirgti tromboembolinėmis ligomis.

- Ar saugu vartoti hormonines tabletes jaunoms merginoms?

Nustatyta, kad maždaug trečdalis nutraukusiųjų pirmą savo gyvenime nėštumą vėliau nebegali pastoti. Todėl kontracepcijos priemonės rekomenduojamos visais atvejais, kai yra pradedamas lytinis gyvenimas, o pastoti ir gimdyti dar neplanuojama. Nėštumo nutraukimo fizinė bei psichologinė žala merginos ar moters sveikatai niekam abejonių jau nekelia, todėl aborto reikėtų vengti bet kokiu atveju.

Negimdžiusias moteris ir merginas nuo neplanuoto pastojimo patikimiausiai apsaugo kontracepcinės tabletės (efektyvumas - iki 99,8 proc.), tačiau bet kurio amžiaus pora, pasitarusi su gydytoju, gali apsispręsti, kokį patikimą kontracepcijos metodą ji naudos.

Šiuo metu kontracepcinės tabletės gydymo tikslu (mėnesinių ciklui sureguliuoti) yra skiriamos net lytinio gyvenimo nepradėjusioms paauglėms. Tyrimai, atlikti JAV su grupe moterų, 10 metų vartojusių, ir grupe moterų, nevartojusių KKT, parodė, kad kontracepcines tabletes gėrusios moterys du kartus rečiau sirgo gimdos ir kiaušidžių vėžiu.

- Ar turi vyras daugiau žinoti apie moters vartojamus kontraceptikus?

Visą reikiamą informaciją moteriai suteikia gydytojas ginekologas. Vyrui derėtų nevengti pasidomėti, ar įsigydama kontracepcinių tablečių moteris nesusiduria su finansinėmis problemomis, galbūt, paprašius recepto, jų ir nupirkti.

- Kada moteris galės pastoti, jeigu nebevartos kontracepcinių tablečių?

Jau kitą mėnesį. Geriamųjų kontraceptikų kai kuriais atvejais skiriama ir nevaisingumui gydyti. Kol slopinama kiaušidžių veikla, jos tarsi “pailsi”, o nutraukus kontraceptikų vartojimą, paskatinama natūrali veikla. Dėl kontracepcinių tablečių vartojimo gimstamumas nemažėja, tačiau sumažėja abortų skaičius.

- Ar atsiranda nepageidaujamų poveikių nutraukus geriamųjų kontraceptikų vartojimą?

Paprastai moterys nejaučia jokių joms neįprastų simptomų.

-Ar susilpnėja kontraceptiko poveikis išgėrus nemažą kiekį alkoholio ar surūkius, pavyzdžiui, pakelį cigarečių?

Alkoholis tiesioginės įtakos kontracepcinių tablečių efektyvumui neturi. Problemų gali kilti tik tuo atveju, jeigu prisigeriama iki vėmimo (jo metu vaistai iš organizmo pasišalina anksčiau laiko). Jeigu skrandžio turinys dėl vėmimo pašalintas per pirmąsias tris valandas, kol medikamentas dar nebuvo pasisavintas, reikėtų išgerti dar vieną tabletę. Kadangi taip pakuotėje neliks tabletės 21-ai ciklo dienai, reikėtų nusipirkti pakuotę papildomai, iš kurios šįkart pavartosite vieną tabletę.

Rūkymas kontracepcinių tablečių poveikio taip pat nesumažina. Tačiau kontracepcines tabletes vartojančioms vyresnėms kaip 35 metų moterims patariama neberūkyti, nes tokiais atvejais pamažu atsiranda tromboembolinių komplikacijų rizika. Jeigu vis tik niekaip nesugebama atsisakyti žalingo įpročio rūkyti, minėto amžiaus arba vyresnėms moterims dažniausiai rekomenduojamos kitos kontracepcijos priemonės.

Ką dar reikia žinoti vyrams apie kontracepcines tabletes?

Dera žinoti apie skubią kontracepciją. Tai specialios paskirties preparatai (Postinor-2), kurie yra geriami tik po lytinio akto. Per 72 val. (literatūroje nurodomas ir 5 parų terminas) po nesaugių lytinių santykių reikia išgerti vieną tabletę, o po 12 val. - antrą. Šio vaisto sudėtyje yra tik vienas - gestageninio tipo hormonas ir tabletėse jo yra daugiau (antraip skubios kontracepcijos vaistai bus neefektyvūs). Tačiau vienam kartui tereikia tik 2-jų tablečių.

Nors efektyviai skubiai kontracepcijai yra pakankamai laiko (72 val.), labai ilgai delsti nederėtų. Pavartotas pirmos paros laikotarpiu, nuo neplanuoto pastojimo Postinor-2 apsaugo 95 proc. atvejų. Antrąją parą vaisto efektyvumas - 85 proc., trečią - 57-58 proc. Skubi kontracepcija gali būti ir kaip “gelbėjimosi ratas”, ypač tais atvejais, kai kitos kontracepcijos priemonės paveda (pvz., plyšta arba akto metu nusmunka prezervatyvas). Ji taip pat gali puikiai pasiteisinti patyrus lytinį smurtą.

Tačiau būtina nepamiršti, kad po lytinio akto geriamos tabletės yra specifinė apsaugos nuo neplanuoto pastojimo priemonė (tarsi “greitoji pagalba“), o ne ilgalaikės (kasdieninio vartojimo) kontracepcijos alternatyva. Kadangi skubios kontracepcijos tabletėse yra daugiau hormonų, šio metodo nerekomenduojama vartoti dažniau kaip 2 kartus per mėnesį. Perdozavus vaisto, gali laikinai sutrikti mėnesinių ciklas (bet kokiu atveju tai daug geriau nei sveikatą žalojantis nėštumo nutraukimas).

Ar yra hormoninių kontraceptikų vyrams?

Šiuo metu pasaulyje jau atliekamai klinikiniai vyrams skirtų injekuojamųjų kontraceptikų tyrimai. Šių kontraceptikų veiklos mechanizmas - spermijų gamybos stabdymas. Taigi ateityje poros turės daugiau galimybių pasirinkti.