Kaip dažnai praeivių žvilgsniai norom nenorom krypsta į skęstančius gėlėse balkonus! Ir kaip gaila, kad tokių balkonų tik vienetai. Gal vertėtų įteisinti balkoną kaip vieną iš reprezentacinių buto dalių? Net pačius mažiausius balkonus ar lodžijas galima paversti jaukiausiomis poilsio vietelėmis. Deja, mūsų klimatinės sąlygos neleidžia džiaugtis balkonais visus metus, bet net ir tie keletas mėnesių, kuomet galime gėrėtis balkono jaukumu ir žavesiu, tikrai verti mūsų darbo.

K. Čapekas sakė, kad, norint pasodinti gražų sodą, reikia pakviesti sodininką. Taip, tikrai taip! Negalima to neigti, net ir kalbant apie balkoną. Bet... Bet tikriausiai daugelis iš mūsų pasakys, kad skaniausias pyragas – močiutės keptas, kur „gyvena“ jos rankų šiluma. Ir augalėliai už jūsų rankų šilumą atsidėkos vešlumu, grožiu, kurs puikią nuotaiką. Paversti balkoną žydinčiu ir teikiančiu malonumą sodu nėra taip sudėtinga, kaip gali atrodyti, svarbu nors truputį domėtis augmenija ir žinoti augalų parinkimo principus.

Balkono testas

Pirmasis darbas, kurį reikia atlikti, norint įsirengti „žaliąjį“ balkoną, – atsakyti į keletą klausimų.

Erdvė. Kokio dydžio jūsų balkonas? Kiek jame erdvės? Ar norite skirti vietos staliukui su kėdėmis, ar norite tik augalų? Ar balkono paskirtis – sukurti džiaugsmingą, spalvotą namo akcentą, ar norite, kad augalai apsaugotų jūsų privatumą?

Šviesa. Turėklai atviri ar uždari? Į kokią pusę nukreiptas balkonas? Ar priešais yra užstojančių saulę pastatų, medžių?

Aplinka. Ar balkonas „nežiūri“ į triukšmingą, pilną išmetamųjų dujų gatvę?

Oro pasikeitimo poveikis. Kokiame aukšte balkonas? Ar tai – vėjuota vieta?

Saugumas. Kiek tvirtas yra balkonas, ar galima jame statyti sunkius puodus su dideliais augalais? Kaip patikimai pritvirtinti lovelius, krepšelius ir puodus?

Pasirinkimas priklauso nuo jūsų

Visuomet gražus vešlus ir paprastas augalėlis daug patrauklesnis nei ištysęs ligotas išskirtinis vargšelis. Paprasti, nereiklūs augalai turėtų kuo mažiau reaguoti į oro permainas, greitai augti. Vienas iš balkonų privalumų yra tas, kad jame galima auginti daug vijoklių. Tai nepaprastai gražūs, labai greitai augantys, per trumpą laiką pasipuošiantys gausia lapija ir gausybe žiedų. Bet vijokliai dažniausiai labai jautriai reaguoja į oro sąlygų pokyčius.

Tai gal ir neverta ieškoti itin egzotiškų rūšių, o nukreipti savo žvilgsnį į patikrintas vynuoges, gebenes, apynius, vijoklines rožes, vienmečius kvapiuosius žirnelius, dekoratyvines pupeles. Tik parenkant „augintinius“ gal reikėtų atsižvelgti į tai, kad kai kurie iš jų gali pasiekti ir „krepšininko“ ūgį, gal ne visi kaimynai tuo apsidžiaugs.

Balkoną galima puošti neaukštais, gausiai žydinčiais augalėliais: tai ir tradicinės medetkos, astrai, godetijos. Jau įgudusiems ir mėgstantiems iššūkius tikrai tiks miniatiūrinės jurginų, gvazdikų, kardelių ir chrizantemų rūšys. Ne visi augalai gerai prisitaiko prie užteršto miesto oro.

Šiuo atveju nenuviltų pelargonijos, petunijos, šalavijai, tagetės, lobelijos. Geriausiai augs gėlės pietų, pietvakarių ir pietryčių krypties balkonuose. Geras apšvietimas ir šiluma, pakankamas laistymas ir tręšimas, ir, svarbiausia, meilė augalams, – tai tos sąlygos, kurios leidžia mums gėrėtis puikiais savo triūso rezultatais.

Vijokliniai augalai gražiai veši pietų krypties balkonuose. Šie augalai gali apsaugoti kambarį nuo perkaitimo, mažina triukšmą ir grynina orą. O šiaurės pusėje geriau vijoklių atsisakyti, nes užstos taip negausią šviesą. Šitokiuose balkonuose gerai augs begonijos, svogūninės gėlės, raktažolės, nasturtės.

Parenkant augalus aštuntam, dešimtam ar dar aukštesniam aukštui reikėtų vengti augalų, turinčių trapių, lengvai lūžtantį kotą. Kad balkone gėlės žydėtų visą sezoną, būtina pasidomėti augalų žydėjimo periodu – kad vieno augalo žydėjimo laikui pasibaigus, jau pražystų kiti. Pavasarį žydi našlaitės, neužmirštuolės, svogūninės gėlės – tulpės, narcizai, hiacintai, krokai. Vasarą – petunijos, kvapieji žirneliai, begonijos, lobelijos, vasarinės leukonijos.

Rudenį džiugins akį – kininiai astrai, nasturtės, medetkos. Yra ir kambarinių augalų, kurie labai gerai vasarą auga balkone, tad nereikėtų jų pamiršti – galėsite balkone įrengti meksikietišką kampelį, pasisodinę, pavyzdžiui, oleandrą, fikusą arba monsterą.

Vaivorykštė už durų

Suderinti spalvas – tikras menas. Maloniausios akiai kontrastinių spalvų kompozicijos: oranžinė su mėlyna, geltona su violetine, raudona su žalia. Geltoni atspalviai džiugina akį, perteikia šilumos ir jaukumo jausmą, mėlyna ir violetinė spalvos didina erdvę, bet jeigu vasara bus šalta ir apniukusi, balkonas gali atrodyti niūriai. Šias spalvas reikėtų naudoti kaip akcentus, nesuteikti joms pagrindinio vaidmens.

Parinkdami augalus, atsižvelkite į sienų, turėklų spalvas. Raudonų plytų namo sienos fone raudonos gėlės, pavyzdžiui, begonijos, liks nepastebėtos. Gražiai atrodo vienspalvių žiedų kompozicijos, arba skirtingų spalvų vienos rūšies augalai. Nepamirškime, kad ne tik žiedai esti spalvoti, galima puikiausiai išnaudoti augalus su spalvotais lapais – pilkšvais, rausvais, rusvais, geltonais, įvairiausiais žalsvų spalvų atspalviais.

Šiek tiek metafizikos ir truputį apie priežiūrą

Manoma, kad augalai jaučia juos prižiūrinčio žmogaus meilę. Nėra nieko malonesnio, nei tuo įsitikinti patiems.

Viena vertus, balkoninių augalų priežiūra nėra sudėtinga – palaistyti, patręšti. Kai kuriuos – apgenėti. Ir viskas. Kita vertus, pradedančiam gėlininkui, be abejonės, kils aibė klausimų. Bendrais bruožais galima išskirti keletą balkoninės gėlininkystės ypatumų. Indus geriau parinkti gana didelius ir gilius.

Nepamirškite, kad augalas „turi“ tik tiek dirvos, kiek jos yra lovelyje ar puode. Tad tręšti būtinai reikia. Geriausiai tai daryti apsiniaukusiomis dienomis arba vakarais. Esant lietingam orui tręšti augalus reikia dažniau. Laistyti – atsižvelgiant į dirvos sausumą, taip pat galima nupurkšti.

Šiuo metu galima pasirinkti labai daug naudingos literatūros, skirtos gėlių mylėtojams. Tačiau net ir tuomet, jeigu knygoje nėra labai daug gražių paveikslėlių, joje pateikta informacija padės spręsti problemas, kylančias net ir labai daug patirties turinčiam augintojui. Tinkama priežiūra ir meilė duos naudos ne tik augalui, bet džiugins ir augintoją, ir aplinkinius žmones

O gal kitaip?

Kalbant apie balkoninius augalus būtina pasakyti, kad balkone galima auginti net tam pritaikytas daržoves, vaiskrūmius ar prieskonines žoleles. Juos tinkamai sukomponavus, gali išeiti ne tik gražus, bet ir naudingas papuošalas. Puikios svyrančios braškės arba kekiniai pomidorai malonūs ne tik akiai – jie išsiskiria nuostabiu skoniu. Sodriaspalvis violetinis bazilikas bus įspūdingas akcentas ir grožio, ir skonio puokštėje.

Galima naudoti labai skirtingus indus – pintus krepšius, metalinius kibirėlius, plastikinius lovelius, molinius puodus. Galima pasirinkti įvairių skulptūrėlių, kitokių aksesuarų. Bet šiuolaikinės rinkos pasiūlymų galybėje svarbu nepasimesti ir tvirtai žinoti, kokio stiliaus oazę norime įrengti, ką norėtume tam pritaikyti, – ir būtinai to ir laikytis, nes iki galo neišsakyta mintis pasako daug daugiau negu įvairiausių priedų ir atributų galybė.

Verta įdėti šiek triūso stebint, kaip pražįsta augalas, atsidėkodamas už rūpestį: jo padėka bus įspūdinga, ji suteiks mums malonumo ir grožio tobulumo pojūtį. Žmogaus poreikis grožiui gimė labai seniai. Tikriausiai dar Rojaus sode. Ir iš savo balkono – tik įdėkime šiek tiek triūso, šiek tiek lėšų, daug meilės ir kūrybiškumo – galima susikurti Rojaus sodą, tai kartu būtų dovana ir aplinkiniams. Vakare, sėdėdami gražiausiai žydinčiame, pilname nuostabių žolelių kvapų balkone, gurkšnodami arbatą ir stebėdami saulėlydį galėsime džiaugtis jautriu gamtos atsaku į savąsias kūrybines pastangas.