Į šį klausimą atsako P.Mažylio gimdymo namų akušerė ginekologė J.Čigriejienė.

Mūsų šalis pirmauja ES pagal moterų sergamumą ir mirtingumą nuo gimdos kaklelio vėžio. Ši liga kasmet Lietuvoje pasiglemžia 270 moterų gyvybę, kasdien diagnozuojami 1-2 nauji ligos atvejai. Kas antra susirgusi moteris miršta, todėl aišku, kad labai svarbu ankstyva ligos diagnostika, o dar geriau - jos prevencija.

Daugelyje išsivysčiusių pasaulio šalių vykdoma gyventojų sveikatos patikros programa įrodė, kad sergamumą gimdos kaklelio vėžiu galima sumažinti 30-90 proc. Pamažu ši programa įsibėgėja ir Lietuvoje. Apklausos duomenys parodė, kad apie 50 proc. moterų net nežino, kad gimdos kaklelio piktybinius pakitimus sukelia infekcija - žmogaus papilomos virusas (ŽPV). Yra žinoma daugiau kaip 100 šio viruso tipų. Tai labiausiai pasaulyje paplitusi lytiškai plintanti infekcija.

Statistikos duomenimis, beveik 75 proc. moterų per savo gyvenimą turi ar turės ŽPV. Šiuo virusu užsikrečia odos ir gleivinės pamatinės ląstelės, dauginasi joms bręstant ir kylant į paviršinius sluoksnius. Organizme ŽPV valdo ląstelinis imunitetas, čia infekcija ir jos sukelti pakitimai gali regresuoti, išlikti nepakitę ar progresuoti.

Iš pradžių į organizmą patekusi ŽPV infekcija būna be simptomų. Kliniškai lyties organų srities ŽPV infekcija gali pasireikšti karpomis. Kartais jos esti skausmingos, niežti, degina, kraujuoja po kontakto. Tačiau didžiajai daliai žmonių ŽPV infekcija patvirtinama tik nustačius ŽPV DNR arba antikūnų prieš specifinių tipų ŽPV, nors jokių kitokių pakitimų nėra.

Taigi labai svarbu yra laiku ir reguliariai atlikti gimdos kaklelio tyrimus. Dažniausiai diagnostikai naudojami du būdai: citologinis tepinėlis ir kolposkopija su biopsija. Citologinės diagnostikos būdą 1927 m. pasiūlė JAV profesorius G.Papanicolau.

Nuo 1942 m. onkocitologinis tepinėlis yra visuotinai pripažintas mėginys ikivėžiniam procesui ir ankstyvai vėžio diagnostikai išaiškinti. Kolposkopija yra gimdos kaklelio paviršiaus apžiūrėjimas, naudojantis specialiu optiniu prietaisu - kolposkopu, kuris gali didinti vaizdą 15-50 kartų. Taip nustatoma pokyčių lokalizacija, išplitimas, taip pat parenkama biopsijos vieta.

Šiomis dienomis svarbia gimdos kaklelio vėžio prevencijos priemone tampa vakcinacija prieš didelės onkogeninės rizikos ŽPV tipus. MSD farmacinės kompanijos prevencinė vakcina “Silgard” imunizuoja nuo keturių ŽPV tipų. Vakcina gali skiepytis 9 - 25 metų mergaitės ir moterys. Ši vakcina pripažinta svarbiausiu medicinos laimėjimu 2006 m. Šią vasarą Lietuvoje planuojama pristatyti vakciną “Cervarix”, kuri bus skirta ne tik jaunoms, bet ir vyresnėms moterims.

Šie atradimai džiugina, tačiau nenuneigia ankstyvos gimdos kaklelio intraepitelinių pokyčių diagnostikos svarbos.