Mokslininkai analizavo informaciją apie 1024 Mičigano valstijos (JAV) nėščių moterų mitybą ir nėštumo eigą. Jie nustatinėjo gyvsidabrio kiekį moterų plaukuose ir vėliau tikrino, kaip šie duomenys siejasi su gimdymo laiku, rašo www.womanspassions.com.

Mokslininkų teigimu, 44 moterų, pagimdžiusių vaikus vidutiniškai dviem savaitėmis anksčiau numatyto laiko, plaukuose gyvsidabrio kiekis buvo didesnis už vidutinį. Be to, nėštumo laikotarpiu šios moterys valgė kur kas daugiau žuvies (ypač - konservuotos) už kitas tiriamąsias.

Didesnis gyvsidabrio kiekis neigiamai veikia gimdymo eigą ir gali sukelti priešlaikinį gimdymą bei persileidimą. Mokslininkai mano, kad tokios vandenyno žuvų rūšys, kaip skumbrė, lašiša ir sardinė, kurių mėsoje yra gana didelės šio sunkiojo metalo koncentracijos, gali būti didesnio gyvsidabrio kiekio žmogaus organizme šaltinis.

Taip pat mokslininkai pažymi, kad duomenys apie žuvų vartojimą maistui surinkti iš tyrimo dalyvių apklausos, todėl gali būti netikslūs. Be to, gyvsidabris į organizmą gali patekti ir iš kitų šaltinių. Tačiau tyrimo autoriai mano, jog svarbu nėščiosioms moterims rekomenduoti vengti valgyti didelius žuvies ir jūrų gėrybių kiekius nėštumo metu iki tol, kol nebus atlikta daugiau tyrimų.

Riebiose žuvyse gausu omega-3 riebiųjų rūgščių, kurios yra reikalingos normaliam vaisiaus vystymuisi. Daugybės tyrimų duomenimis, dieta, kurioje yra žuvies patiekalų, mažina priešlaikinio gimdymo tikimybę, gerina naujagimių svorio augimą ir skatina jų smegenų vystymąsi. Mokslininkai nėščiosioms rekomenduoja žuvies patiekalus valgyti bent dukart per savaitę, bet ne daugiau.

Taip pat būsimosioms mamoms derėtų susilaikyti nuo ryklių, marlinų ir kardžuvių mėsos, nes šių žuvų organizmuose gyvsidabrio kiekis gali būti itin didelis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją