Apžiūrėjusi, abiejuose krūtyse radau sukietėjimų, labai panašių į guzelius (ypač krūties apačioje ir šonuose). Prašau Jūsų patarimo..."

Vilniaus Šeškinės poliklinikos moterų konsultacijos vedėja gydytoja akušerė ginekologė Vilma Vasjanova:

- Krūtys, kitaip vadinamos krūtų liaukos, arba dar pieno liaukos, yra porinis organas, esantis kūno viršutinėje dalyje. Krūties liauką sudaro liaukos, jungiamasis audinys ir riebalai. Yra ir kraujagyslių bei limfagyslių. Liaukiniai kanalėliai atsiveria į spenelius. O jungiamasis audinys ir riebalai atlieka tam tikrą atraminę ir liauką apsaugančią funkciją. Nuo riebalų, bet ne nuo liaukos kanalėlių kiekio priklauso krūties dydis, todėl dažnai atsitinka taip, jog labai dideles krūtis turinčios moterys neturi daug pieno kūdikiui maitinti. Už krūties formos palaikymą, todėl dažnai ir už grožį, atsakingas būtent jungiamasis audinys.

Klaidinga manyti, kad ligos užpuola tik mažas, išoriškai nelabai išvaizdžias krūtis. Ir labai įspūdingų krūtų savininkės, ir net vyrai krūtų ligomis suserga gana dažnai. Dažniausios krūtų ligos - cistinė fibrozinė krūtų liga, arba kitaip vadinama mastopatija, fibroadenoma ir krūties vėžys. Dar pasitaiko mastodinija, lipomos, papilomos, mastitas.

Dauguma krūtų ligų pasireiškia panašiais simptomais, todėl pačiai moteriai dažnai būna sunku nuspręsti, kurie jų yra labai pavojingos ligos požymis, o kurie - ne.

Dažniausi simptomai, kuriais pasireiškia krūtų ligos, yra sukietėjimai, įvairaus dydžio guzeliai ir sustandėjimai. Kuo labiau guzelis suaugęs su oda, tuo pavojingiau, o tai reiškia, kad reikia kuo greičiau eiti tirtis. Labai dažnas krūtų ligų simptomas yra išskyros iš spenelio. Jos būna vandeningos arba tirštos, kartais primena pieną, kartais būna rudos, baltos, bespalvės, su seno ar šviežio kraujo priemaiša. Visais atvejais tai yra perspėjimas, kad su krūtimi yra negerai. Dar vienas krūtų ligų simptomas yra padidėjęs vienas ar abiejų pusių pažastų limfmazgiai. Labai dažnai moterys skundžiasi ir krūtų skausmais, vadinamąja mastodinija. Tai rimta, bet ne tokia pavojinga būsena, kaip guzeliai ar sustandėjimai. Mastodinija yra laikoma tiek atskira liga, tiek kitos krūtų ligos simptomu.

Atkreipiu vyrų dėmesį. Jūs irgi turite krūtis, todėl rizikuojate susirgti jų ligomis. Kasmet Lietuvoje nuo kelių iki keliolikos vyrų suserga krūties vėžiu. Dar keliolikai taip padidėja liauka, kad tenka atlikti plastinę operaciją, šalinant dalį audinio.

Visų gydytojų patarimų, skirtų krūtų savityrai, būtina paisyti. Krūtis vieną kartą per mėnesį, po mėnesinių, kiekviena moteris privalo rimtai apsičiupinėti, ieškodama sustandėjimų, sukietėjimų, išskyrų. Būtina apsičiuopti ir pažastų sritį. Jeigu turite rizikos faktorių, o būtent, jei krūties vėžiu sirgo jūsų mama, teta, sesuo arba močiutė, krūtis turite apsižiūrėti dar dažniau, o po 50-ties metų eiti profilaktiškai atlikti krūtų mamografiją. Nuolat savo moterų krūtis turi tikrinti ir vyrai.

Jeigu jums skirtas krūtų ištyrimas ar esate gydoma vaistais, būtina nuolat paskirtu dažnumu lankytis pas specialistus. Dėl gydymo pabaigos, korekcijos ar pakeitimo geriausiai gali spręsti tik gydantis gydytojas.