I. Ar tikrai vegetarams verta nerimauti dėl mažakraujystės?

Medikų teigimu, anemija atsiranda organizme trūkstant geležies, folinės rūgšties ir vitamino B12, kuris randamas tik gyvulinės kilmės maisto produktuose: mėsoje, kepenyse, inkstuose, piene, sūryje ir kiaušiniuose. Statistikos duomenimis, šalyse, kur mėsos vartojama mažai ar nevartojama visai, geležies trūkumo sukelta anemija (mažakraujystė) yra 6-8 kartus dažnesnė nei Šiaurės Amerikoje ir Europoje.

Dar vienas nerimą keliančias medicinines išvadas pateikė JAV Šv. Louis Universiteto Ligoninės neurologijos departamento gydytojas (beje, indų kilmės) Niranjanas N Singhas. Vitamino B12, reikalingo raudonųjų kraujo kūnelių brendimui kaulų čiulpuose, augaliniuose produktuose beveik nėra, o gyvūniniuose taip pat yra nedaug. Žmogaus organizmas saugo vitamino B12 atsargas kepenyse. Negaunant šio vitamino pakankamai su maistu, sveikatos negalavimai pradedami justi po 2-5 metų, o esant visiškam vitamino trūkumui, nepakankamumas ir su tuo susijusios ligos (ypač vegetarams) išsivysto po 10-20 metų.

Ar verta nerimauti tiems, kurie vartoja mažiau gyvulinės kilmės produktų ar visiškai jų atsisako dėl religinių, etinių ar kultūrinių priežasčių? Pasigilinkime į Indų filosofijos Ajurvedos teorijas apie vegetarizmą, mažakraujystę ir subalansuotą dietą.

II. Geležies trūkumo sukelta anemija (mažakraujystė)

Ir Ajurvedos mokslas, ir šiuolaikinė medicina sutinka, kad geležies trūkumo sukelta anemija yra dažniausias anemijos tipas.

Senovės Indų išminčiai tapatino geležį su Marsu. Marsas – kovotojas ir užkariautojas, tapatinamas su krauju, kova ir išgyvenimu. Marso planeta yra ryškiai raudonos spalvos, tuo tarpu geležis tampa raudona vykstant oksidaciniams procesams. Viena iš ryškiausių geležies savybių yra įsimagnetinti ir pritraukti kitus metalinius objektus. Iš čia ir kilusi geležies – užkariautojos simbolika ir sutapatinimas su Marsu.

Ajurveda teigia, kad geležis yra pats svarbiausias iš visų žmogaus organizmui reikalingų mineralų. Šiuolaikinė medicina patvirtina, kad geležis yra pagrindinė hemoglobino sudėtinė dalis. Hemoglobinas, raudonųjų kraujo kūnelių baltymas, neša deguonį iš plaučių į kūno audinius ir parneša dalį CO2 iš audinių į plaučius. Kai organizmas su maistu negauna pakankamai geležies, sumažėja deguonies išnešiojimas krauju į organizmo audinius. Ši anemijos forma dažnesnė moterims nei vyrams dėl menstruacijų metu prarandamo kraujo.

III. Ką valgyti, norint išvengti mažakraujystės?

Vienas iš pagrindinių prevencinių ir terapinių būdų atstatyti geležies kiekį kraujyje yra teisinga mityba. Deja, daugiausia geležies yra mėsoje, žuvyje ir kiaušiniuose...

Medicinos tyrimų duomenimis, vidutiniškai 60% geležies pasisavinama valgant gyvulinės kilmės produktus, o tik 10-20% geležies pasisavinama iš augalinės kilmės produktų ir daržovių. Augalinės kilmės geležies forma, turinti trivalentės geležies, yra daug sunkiau pasisavinama, nes organizme vyksta sudėtingi oksidaciniai procesai.

Vegetarams nelabai patiks žemiau pateikta lentelė:

200 gr. maisto produktoGeležies įsisavinimo procentas
Jautiena95%
Malta kiauliena95%
Sėlenos75%
Juoda duona57%
Virtas kiaušinis10%
Špinatai2%

Sergant mažakraujyste, ne vegetarinio maisto pasirinkimo racionas yra gana įvairus: kepenys, sardinės, silkė, lašiša, menkė, plekšnė, aviena, kietas fermentinis sūris, kiaušiniai.

Vitamino B12 augaliniuose produktuose beveik nėra, o gyvūniniuose produktuose jo nedaug - yra tik kepenyse, inkstuose, širdyje, mėsoje, žuvyje, piene ir kiaušiniuose. Folio rūgšties daugiausia turi visos žalialapės daržovės (petražolės, špinatai, salotų lapai), taip pat jos randama kepenyse, inkstuose, kiaušiniuose, piene, mielėse.

Ką daryti vegetarams? Vegetarai nustebs išgirdę, kad Ajurvedos senuosiuose raštuose minimi net keli sriubos receptai, pagaminti iš jautienos ar vištienos sultinio. Senovės ir šiuolaikiniai Ajurvedos gydytojai siūlo išsekusiems po ligos, kelionės, sergant anemija, tuberkulioze, AIDS valgyti sriubą su jautienos ar vištienos sultiniu. Ilgai verdant gyvulinius kaulus išsiskiria labai vertingas kaulų čiulpų skystis (reikalingas raudonųjų kraujo kūnelių brendimui), kuris kartu su Ajurvediniais vaistiniais augalais sustiprina išsekusių ligonių imunitetą (ojas).

IV. Patarimai vegetarams

1. Sąmoningas vegetarizmas

Pirmiausia reikėtų sąmoningai savęs paklausti, kodėl nusprendėte nevalgyti gyvulinių maisto produktų. Ar tai atsitiko vaikantis mados, ar dėl to, kad nevalgo draugai, o gal norite išsivalyti organizmą ir manote, Tokiu atveju vertėtų geriau susimąstyti, ar ilgai galėsite išlikti vegetarais be svaresnių argumentų...

Viską, ką mes darome, turime daryti sąmoningai: valgyti, gyventi, mąstyti. Jei mėsos valgymas yra susijęs su sąmoningu apsisprendimu dėl kultūrinių, socialinių, etinių ar su sveikata, virškinimu susijusių priežasčių ir Jūs esate pasiryžę kompensuoti baltymų ir kitų mineralų (pvz. geležies) trūkumą racionalia, kaloringa ir maistinga mityba, tai esate subrendę ir sąmoningi žmonės.

Deja, yra daug vegetarų, kurie nevalgydami mėsos maitinasi vien tik makaronais, duona, konservuotomis pupelėmis bei žaliomis salotomis ir serga (ypač su virškinimu susijusiomis ligomis) daugiau nei mėsėdžiai. Kiti ‚‚vegetarai‘‘ turi polinkį į saldumynų (ypač šokolado) persivalgymą, tokiu būdu kompensuodami bendrą organizmo silpnumą ir nepasitenkinimą maistu. O treti dar geriau: visiems skelbiasi esantys ‚‚vegetarais‘‘, bet vakarėliuose išgeria po pusę ir daugiau butelio vyno (užsikąsdami traškučiais ir sūriu), o rytais bando ‚‚atsigauti‘‘ su didžiuliu puodu juodos kavos. Ar tai sąmoninga ir subalansuota mityba?

2. Geležies turintys augaliniai maisto produktai

1. Grūdinės kultūros

Kaip jau minėjome, daugiausia geležies yra kepenyse, inkstuose, jautienoje ir kiaušiniuose, bet tiems, kurie nori maitintis vegetariškai, patartina rinktis soras, avižas, miežius, įvairius lęšius, kviečių gemalus ir sėlenas. Geležies yra baltose, raudonose ir sojos pupelėse, jos gausu grikiuose.

2) Riešutai ir sėklos

Vegetarams ir tiems, kuriems trūksta geležies patartina vartoti daugiau riešutų ir sėklų. Tai ne tik geras baltymų, riebalų, bet ir geležies bei kitų mineralų šaltinis. Daugiausiai geležies turi moliūgų sėklos, migdolai, anakardžių, graikiniai riešutai, juodosios sezamo sėklos.

3) Džiovinti vaisiai

Gausiai geležies yra juodose razinose, džiovintose slyvose bei datulėse.

4) Sultys

Gerkite spanguolių ir granatų sultis. Granatai yra tikra vaistinėlė viename vaisiuje: granato medžio žievės nuoviras naudojama kirminų iš virškinamojo trakto išvarymui, granato vaisiaus žievė turi antibakterinių savybių ir yra puiki priemonė atstatyti virškinamojo trakto gleivinę, o granatų sultys yra labai veiksminga priemonė pagerinti kraujo kokybę bei cirkuliaciją gydant mažakraujystę. Patartina pagardinti granatų sultis cinamonu ir gvazdikėliais.

5) Daržovės

Jei esate sąmoningi vegetarai, rinkitės daržoves turinčias daug geležies: burokėliai, morkos, saldžiosios raudonos ir juodos vynuogės, prinokę ir nerūgštūs juodieji serbentai.

6) Žalia energija

Vartokite kiek galima daugiau žalių, lapinių daržovių (įvairiausių salotų, špinatų, rūgštynių, petražolių, burokėlių lapų), o taip pat ir kitų žalios spalvos daržovių: salierų, cukinijų, kopūstų, cikorijų, šparaginių pupelių, šparagų, šviežių žaliųjų žirnelių. Indijoje dauguma žmonių maitinasi vegetariškai ir žaliosios lapinės daržovės yra vienas iš pagrindinių geležies ir folio rūgšties šaltinių.

Pavasarį Lietuvoje atsiranda rūgštynių, špinatų bei rabarbarų. Tai gamtos duota dovana pavasarį atstatyti mineralų ir vitaminų balansą.

Rūgštynių lapuose ir stiebuose yra ypač daug geležies. Rūgštynės yra sutraukiančio ir rūgštaus skonio ir turi šaldančių bei vidurius laisvinančių savybių.

Špinatus, rūgštynes ir rabarbarus reikėtų vartoti saikingai. Juose yra oksalo rūgšties, kuri stabdo geležies įsisavinimą į kraują. Valgant garintus špinatus ar rūgštynių sriubą būtina užlašinti kelis lašus citrinos sulčių (Vitaminas C pagreitina geležies įsisavinimą). Deja, iš špinatų ir rūgštynių pasisavinama tik du procentai geležies...

Kviečių želmenys, žalieji jūros dumbliai, jūros kopūstai turi daug gyvybinės energijos – pranos – ir yra turtingi geležimi.

3. Receptai su geležies turinčiais produktais

 Efektyvus ir nesudėtingas receptas kraujui pagerinti - šviežiai spaustos burokėlių ir morkų sultys kartu su ½ šaukštelio linų sėmenų aliejaus ir 1 šaukšteliu kumino (kmyno) miltelių (galima pagardinti ½ šaukštelio medaus ir keliais citrinos lašais).

 Patariama kiekvieną dieną rytą ir vakare suvalgyti po 150 g šviežio jogurto, sumaišyto su 1 šaukšteliu ciberžolės (lot. Curcuma longa). Jei esate Kapa tipo žmogus ar turite Kapa tipo anemijos požymių (žr. ankstesnius straipsnius apie anemiją), jogurtą valgykite tik vieną kartą per dieną ir tik dienos metu.

 Esant labai mažam hemoglobino kiekiui kraujyje, siūloma gerti salierų ir petražolių sultis (50 ml salierų sulčių, 10 ml petražolių sulčių, 100 ml vandens).

 Pavasarį yra labai sveika ir naudinga išgerti šviežios beržo sulos.

 Ajurvedinis kraujo tonikas: ¼ gr. šafrano kartu su 50 g pieno, 1 šaukšteliu lydyto sviesto (ghee) ir 1 šaukšteliu medaus du kartus per dieną prieš valgį.

 Gamindami valgį vartokite kuo daugiau ciberžolės (lot. Curcuma longa), kuri turi ne tik antibiotinių savybių, bet ir stiprina imunitetą, pagreitina organizmo audinių atsinaujinimo procesus ir valo kraują. Galima vartoti kaip prieskonį gaminant sriubas, daržovių troškinius. Vakarais galima išgerti 50 ml šilto pieno su ½ šaukštelio ciberžolės ir medaus.

 Kiaulpienių nuoviras bei dilgelių sriuba ar arbata – nuostabus lietuviškas mažakraujystės gydymo receptas!

4. Skonių pasirinkimas sergant mažakraujyste

Sergant mažakraujyste reikėtų vengti rūgštaus skonio. Nepatartina vartoti rūgščių pieno produktų (rūgštaus jogurto, kefyro, varškės), vaisių bei daržovių (rūgštūs obuoliai, agrastai, rūgščios uogos, ananasai, apelsinai, citrinos, pomidorai), raugintų agurkų, kopūstų, acto, vyno ir t.t. Pagal Ajurvedą, mažakraujystė yra su išsibalansavusia Pita (ugnimi) susijusi liga. Rūgštus skonis dar labiau įaudrina ir išbalansuoja Pitą.

5. Maisto apdorojimo būdai

Kepti maisto produktai apsunkina kepenų veiklą. Esant anemijai yra tikimybė, kad žmogaus kepenų funkcija yra sutrikusi. Patartina išsitirti kepenis.

Puiki ir senolių išbandyta priemonė - buitiniai indai iš geležies. Tiems, kuriems trūksta geležies, patartina naudoti kokybiškus geležinius puodus, keptuves ir kepimo skardas. Vykstant maisto paruošimo procesams, labai maža dalis ant indų paviršių esančių geležies molekulių oksiduojasi ir patenka į paruoštą maistą.

6. Efektyviausias geležies pasisavinimas

Esant anemijai, organizmas ima absorbuoti daugiau geležies iš maisto produktų, vaisių ir daržovių.

Svarbu žinoti, kad vitaminai C ir E padeda geriau ir efektyviau įsisavinti geležį į kraują. Norit pagerinti hemoglobino kokybę ir geležies įsisavinimą į kraują, kartu su produktais, turinčiais daug geležies, reikėtų vartoti medų ir šviežius vaisius, kuriuose yra vitamino C.