35 gyvenimo metus einantis žurnalistas, dainininkas, TV laidų ir renginių vedėjas į asmeniškumus leistis nepanoro. Šįkart - apie muziką, televiziją, poilsį. Jokių graudžių meilės istorijų, nostalgiškų prisiminimų ar depresijos nuotrupų...

Mintyse - naujas albumas

Prieš gerus metus muzikos grupė „Poliklinika" graudino Marijono gerbėjas skaudžiais žodžiais iš dainos „Marijonai, kodėl tu užkimai?“ Bet jis toli gražu neužkimo — dainų „Trys milijonai", „Aš miręs", „Bliamba, juk aš tave myliu" ir kitų žymių „gabalų" autorius ir atlikėjas dar nepasiruošęs dingti iš muzikos padangės. Nors naujos Marijono dainos seniai neskamba radijo stočių grojaraščiuose, dainininkas atskleidžia, jog šiuo metu visos mintys sukasi apie naująjį albumą, kuris jo kūrybos gerbėjus turėtų netrukus nudžiuginti.

Marijonas: „Šiuo metu įrašinėju naują albumą, nors tas posakis skamba mistiškai. Juk tą albumą galiu įrašinėti ir 15 metų. Tuščių pažadų nežarstau, ledai pajudėjo - keletas dainų jau iškepta. Naujų muzikinių vėjų nežadu - dviračio neišrasiu. Viduje yra dalykų, kurie tarsi turi sprogti kaip atominė bomba. Emocijos įneša indėli į muzikinį gyvenimą. Tai bus „marijoniškas" albumas, asmeninė mano kūryba."

Jis vis dar geidžiamas

Nors koncertuose ir renginiuose Marijonas pasirodo tik retkarčiais, iš didžiosios scenos jis trauktis nežada.

Marijonas: „Kartoju, jog nesu tipiškas atlikėjas. Aš nuolat balansuoju tarp muzikos ir televizijos. Šios sritys papildo viena kitą. Nesu dainininkas, gyvenantis vien iš muzikos. Mano pragyvenimo šaltiniai kitokie, todėl neprivalau verstis per galvą ir važiuoti į visus koncertus, į kuriuos esu kviečiamas. Galiu sau leisti prabangą pasirinkti vietas ir renginius, kuriuose pasirodyti.

Žinoma, gal greitai nebūsiu niekam įdomus ir žiūrovai pamirš, kas tas Marijonas Mikutavičius. Tai ta kita medalio pusė, tačiau man svarbu jaustis gerai, tuomet gerai jaučiasi ir mane stebinti publika.“

Šlovės spindulių malonę jau patyręs atlikėjas tikina į muziką ir pramogų verslą pažvelgęs iš kito „kampo".

Marijonas: „Manęs nebežavi koncertai į kuriuos atlikėjai važiuoja vien dėl pinigų - muzikoje nelieka nė kruopelytės ideologijos. Tai neteikia vidinės satisfakcijos. Absurdiška sudainavus vieną dainą, pasiimti kelis tūkstančius litų - tai visiškai iškreipta situacija. Muzika tampa brangia preke.

Aš turiu savo principus, bet juos ir laužau - draugų ar pažįstamų prašomas, neretai dalyvauju pasirodymuose, tačiau per ilgą karjerą įgijau tam tikrą „status quo": kai jau galiu rinktis, o ne kaip Dievo dovaną priimti kiekvieną siūlymą pasipuikuoti scenoje. Gal kada nors roposiu ir prašysiu būti paimamas j koncertą, bet išgirsiu: „Ne, Marijonai, baigėsi šlovės laikai. Ką veikei, kai mums tavęs reikėjo?"

Iš LNK - į TV3

Penktadieninės Marijono laidos LNK televizijoje „Vakaras su Marijonu" – jau praeitis. Šiuo metu jis stačia galva paniręs į naująją veiklą — tapo realybės šou „Dangus 2" ("Tango TV") bei žaidimo "TAIP arba NE" vedėju (TV3).

Marijonas: „Realybės šou „Dangus 2" vedėjo amplua nėra man naujas dalykas. Televizijoje nesu naujokas, tad neįžvelgiu jokių sunkumų. Tai muzikinis realybės šou, o su šia sritimi mano keliai neprasilenkia. Visi tikisi, kad pradėsiu skųstis, kaip sudėtinga priprasti prie naujo vaidmens, bet taip iš tiesų nėra. Visi mano draugai ir pažįstami dirbo ir dirba panašius darbus: Marijus Berenis-Tru Sabaka, Martynas Starkus, Vytautas Šapranauskas."

Marijonas sako, kad „Dangus 2" muzikos atžvilgiu stiprus šou, tačiau jis neskuba rinktis savo favoritų.

Marijonas: „Yra keletas žmonių, kuriuos pamatęs per atranką, pasakiau, kad jie turi patekti. Yra dalyvių, keliančių man simpatijų. Tai gabūs vaikai ir drįstu prognozuoti, jog ne vienas jų ilgainiui sužibs Lietuvos muzikos padangėje. Iki šiol nebuvau aktyvus realybės šou žiūrovas, tačiau domėtis jais teko - natūraliai su jais susidurdavau. Net pernai „Danguje" sukurtos dainos iki šiol dažnai skamba man vairuojant automobilį. Vaido daina „Myliu" yra profesionaliai padaryta, įdomiai skambėjo Rasos ir Jono duetas."

Pailsėjęs ir atsigavęs

Visi įpratę manyti, jog viešumoje gyvenantys žmonės neturi kada pailsėti - miega valandą per parą, nuolat skuba, lekia per gyvenimą lyg visureigiais per dykumą.

Marijonas: „Tai netiesa, pakanka laiko poilsiui, mat pramogų versle figūruoja merikietiškų kalnelių principas - aukštyn, žemyn. Kartais ilsiuosi ištisus mėnesius, o vėliau atsiduriu darbomanijos gniaužtuose. Neseniai buvau išvykęs slidinėti į Austriją ir grįžau kupinas teigiamų emocijų - mėgstu sniegą ir šaltį. Jei emigruočiau, tai tikrai ne į šiltuosius kraštus, įsikurčiau kur nors aukštai kalnuose.

„Eurovizinis" teisėjas

Pernai Eurovizijos dainų konkurse triumfavę „LT United" atsidūrė kitoje barikadų pusėje - nacionalinėje Eurovizijos atrankoje jie teisė atlikėjus, norinčius šiemet iškovoti šlovę Lietuvai. Marijonas kukliai prisipažįsta, jog nebuvo aktyvus komisijos narys. „Dangus 2" Euroviziją nustūmė į antrą planą.

Marijonas: „Nacionalinė Eurovizijos atranka — savotiškas renginys. Visų pirma drįsčiau mesti akmenį i savo kolegų, komisijos narių daržą. Lietuvoje jau turime per daug komisijų. „Ledo žvaigždės", „Lietuvos šokių dešimtukas" - visur pilną teisėjų. Kartais pastebiu, jog tai virsta ne pozityviu darbu, o kritikos kratiniu. Visi tampa mokytojais, nors ne visi turi kompetencijos šiai veiklai.

Žinoma, daugelis šiųmetinės Eurovizijos dalyvių, švelniai tariant, prasilenkė su realybe, o apie kokybišką dainavimą neturėjo žalio suvokimo. Nepakanka vien noro dalyvauti. Pavyzdžiui, aš bučiau visai nieko prieš vietoj Dalios Grybauskaitės Europos Parlamente padirbėti, bet suvokiu savo pozicijas gyvenime ir, bent jau kol kas, vargu ar galėčiau eiti tokias pareigas.

Man keista, kad atrankos dalyviai nemokėjo pasverti savo galimybių. O apie muzikinio skonio ligą turinčius žmones kalbėti neverta. Antanai, minedai... Gal jie ir šaunūs vaikiai, geri bičiuliai ar šeimos nariai, tačiau išeiti į sceną apsirengus liūtuko kostiumu ir juokinti žmones - tai ne Eurovizijai.

Ir „LT United" ėjo į šį renginį ne su pačia rimčiausia daina, tačiau bent jau solidžiai atrodėm su juodais kostiumais. Prieš pradedant kvailioti scenoje, joje dar reikia nuveikti šį tą gero.

Depresijos praeityje

Ilgą laiką spaudos puslapiuose mirgėjusios užuominos apie Marijoną ištikusią dvasinę krizę pagaliau aprimo. Jis džiaugiasi ramybe ir tikina išsivadavęs iš depresijos gniaužtų.

Marijonas: „Spaudos svaičiojimai apie mano depresijas, ligas, išsiskyrimus ir susitaikymus - iš piršto laužtos sensacijos. Tokia jau ta šiuolaikinė spauda: gauna minimalų faktą ir išspaudžia maksimalų atgarsį. Negaliu neigti, jog turėjau problemų, tačiau aš nesu vaško skulptūra. Pažiūrėkime, kiek žmonių stovi vaistinėse, bet jie nėra numirėliai. Ir aš turėjau sunkumų dėl sveikatos. Tai toli gražu ne mirtina liga. Jau esu gyvybingesnis, žvalesnis. Gyvenu, ką čia bepridursi."

Ūkininko kailyje

Prie materialių dalykų gyvenime neprisirišantis atlikėjas prisipažino, jog visai neseniai nusipirko 2,5 hektaro sklypą Molėtuose prie ežero.

Marijonas: „Tai mano investicija, be to, užsimaniau veiklos, kuri prablaškytų. Mėgstu būti gamtoje, tai mane ramina. Galbūt kada nors toje vietoje išdygs namas. Gal ir ūkininkauti pradėsiu. Negi Marijonas negali maitintis ekologiškomis bulvėmis, morkomis ir burokais?"

Svajonių jaunikis žengs prie altoriaus?

Marijono gyvenimas ne rožėmis klotas ir meilės reikaluose asu jo nepavadinsi. Netyla kalbos, ar svajonių jaunikiu pramintas vyras pagaliau prisieks amžiną meilę savo draugei Reginai Renčeliauskaitei, su kuria tai skyrėsi, tai vėl taikėsi...

Marijonas: „Apie vestuves tikrai nepasakosiu. Tai mano privati erdvė, leidimus į ją Įžengti turi tik nedaugelis. Svajonių jaunikio etiketė įgriso iki gyvo kaulo - nuo pat pirmos dienos ji man panėšėjo į absurdą. Nebe svajonė jau esu ir nebe toks jaunikis!

Kartą iš neturėjimo ką veikti sudariau sąrašą žmonių, kurie galėtų pretenduoti į svajonių jaunikio statusą. Ir kas paaiškėjo? Viengungių nors vežimu vežk, ir turtingesnių, ir gražesnių, ir įspūdingesnių. Žmonės gyvena stereotipų gniaužtuose. ŽĄS tik vieną vienintelį kartą iškūlė veidrodžius Vilniaus sporto rūmuose, vėliau kūrė šeimas, gimdė vaikus, bet dar 10 metų buvo vadinami skandalingaisiais „žąsais". Etiketė prilipo.