Nors jūsų kojų raumenys padeda venoms pompuoti kraują į viršų, didžiausias darbas tenka sudėtingai vienpusių vožtuvų sistemai, kuri neleidžia kraujui nutekėti žemyn koja paklūstant žemės traukos jėgai. Daugeliui žmonių, o dažniausiai moterų, šie vožtuvai liaujasi tinkamai veikę ir dėl to venų sienelės pajunta papildomą spaudimą.

Varikozė atsiranda dėl chroniško venos plėtimosi. Kai venų sienelės atstumiamos viena nuo kitos, vožtuvai nebesugeba pakankamai užspausti ir dėl to raumenims tampa sunku pompuoti kraują į viršų. Vietoj to, kad kraujas tekėtų iš vieno vožtuvo į kitą, jis pradeda kauptis venose, didina kraujo spaudimą jose, jos priplūsta kraujo ir dėl to išsipučia bei susisuka. Taip atsiranda varikozė. Kadangi išorinės venos (esančios arčiausiai odos) turi mažiau raumenų paramos nei giliosios venos, jos dažniausiai ir išsiplečia bei pasidaro mazguotos.

Nors išsiplėtusios venos gali būti skausmingos ir estetiškai nepatrauklios, dažniausiai jos yra nekenksmingos. Jeigu atsiranda uždegimas, jos tampa jautrios prisilietimui, sukelia kulkšnies tinimą, pradeda niežėti odą bei skaudėti visą koją.

Jeigu jūs kenčiate dėl išsiplėtusių kojų venų, žinokite, kad esate ne viena. Pagal Amerikos flebologijos koledžo duomenis, apie 80 milijonų amerikiečių kenčia nuo išsiplėtusių kojų venų ar panašaus tipo susirgimų, “voratinklinių” venų.

“Voratinklinės” venos, taip pat vadinamos telangektazija, arba sutrūkinėjusiais kapiliarais, susiformuoja dėl mažos kraujagyslių grupelės, esančios arti odos paviršiaus, išsiplėtimo ir dažniausiai pasitaiko ant kojų bei veido. Tai atrodo kaip raudonas arba alyvinis nudegimas saulėje, gali būti šakos arba voratinklio pavidalo ir po ilgesnio laiko tarpo sukelia pilkšvos spalvos aknės tipo spuoguotumą.

Varikozinės venos skiriasi nuo “voratinklinių” tuo, kad pirmosios yra:

didesnės – dažniausiai jų skersmuo viršija 0,6 cm – ir dažnai yra išsipūtę;
yra tamsiai raudonos, alyvinės arba mėlynos spalvos;
yra giliau po oda nei “voratinklinės” venos;
pasižymi tendencija išsikišti ir susisukti;
dažniausiai yra skausmingesnės;
gali būti siejamos su rimtesniais venų sutrikimais;

Išsiplėtusios venos nėra vien tik kosmetinė problema. Jos gali kelti pavojų sveikatai. Išsiplėtusios venos gali būti siejamos su žemiau išvardintų komplikacijų vystymusi, nors visos jos pasitaiko pakankamai retai:

flebitas (venos uždegimas) ;
trombozė (venų užsikimšimas) ;
venos opa, kuri gali atsirasti, jeigu padidėjusi vena negauna pakankamai drėgmės iš odos; patinusi oda negauna pakankamai deguonies ir taip formuojasi opa.

Kai kurie žmonės yra labiau linkę į išsiplėtusias venas nei kiti. Rizikos grupei priklauso:

moterys, kurioms išsiplėtusių tikimybė nei vyrams yra didesnė 4 kartus;

žmonės, kurių šeimos nariai turi išsiplėtusias kojų venas, nes paveldimumas vaidina svarbų vaidmenį;

vyresni nei 40 metų amžiaus žmonės; odai senstant ir prarandant elastingumą jis negali taip tvirtai paremti venų. Amerikos dermatologinės chirurgijos bendruomenės duomenimis, 41 procentas visų 40-50 metų amžiaus moterų turi išsiplėtusias venas, 60-70 metų amžiaus moterų grupėje išsiplėtusiomis venomis skundžiasi jau 72 procentai (70 metų amžiaus vyrų grupėje išsiplėtusias venas turi 43 procentai).

Moterims senstant išsiplėtusios venos tampa vis aiškiau matomos.

Be to, yra keletas faktorių, kurie gali paskatinti venų išsiplėtimą į tai linkusiems žmonėms:

moterų hormonų lygio pakitimai, kuriuos gali sukelti nėštumas, menopauzė bei kontraceptinių tablečių vartojimas, estrogenas bei progesteronas;
nutukimas;
kojos trauma;
neveiklumas – raumenys, negaunantys pakankamai fizinės veiklos, dažniausiai prastai pumpuoja kraują;
patempimas pilvo srityje, atsiradęs dėl didelių svorių kilnojimo, nėštumo ar vidurių užkietėjimo (hemorojus iš tikrųjų ir yra išsiplėtusi vena).

Šalia hormonų pokyčių, nėštumas sukelia ir padidėjusį kraujo tūrį, ir padidėjusį spaudimą iš pilvo srities, kas galiausiai priverčia venas išsiplėsti. Geros naujienos yra tos, kad dėl nėštumo atsiradusios išsiplėtusios kojų venos dažniausiai įgauna ankstesnę būklę jau po trijų mėnesių po gimdymo. Tačiau jeigu vienas po kito seka keli gimdymai, tikėtina, kad šios išsiplėtusios venos tokios ir išliks.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją