Gegužės mėnesį Mexiko mieste, "Miss Universe" konkurse dėl 680 000 Lt kainuojančios Mikimoto sukurtos karūnos su 800 deimantų ir 120 perlų šiemet varžysis rekordinis kandidačių skaičius. 95 šalys planuoja deleguoti savo atstoves, tarp jų net Latvija ir Kazachstanas. Kai kurias skurdžias valstybes nuo dalyvavimo atbaido tik didelės išlaidos: negana to, kad brangiai kainuoja leidimas organizuoti konkursą savo šalyje, dar tenka pakloti įspūdingas sumas ruošiant būsimos dalyvės garderobą.

Stipriausiai prie televizorių ekranų šiemet, kaip visada, prilips venesueliečiai - ir greičiausiai šalyje bus paskelbtas gedulas, jei jų atstovė Lydimar Carolina Jonaitis Escalona, kurios senelis buvo lietuvis, pasauliniame "Miss Universe" konkurse nelaimės jokio titulo. Gražuolių kultas Venesueloje - kur kas didesnis pamišimas nei Lietuvoje krepšinis ar Anglijoje futbolas.

Pamišimas dėl karūnų

Venesuelą išgarsino nafta ir gražuolės. Dar narkotikai, bet čia jau kita tema.

Ši Lotynų Amerikos valstybė įeina į trejetuką šalių, kuriose padaroma daugiausiai plastinių operacijų žmogui. Čia klesti plastinių operacijų turizmas, nes procedūros pigesnės nei bet kur kitur. Bankai suteikia paskolas, kad tik moterys galėtų pasididinti krūtis ir išsiimti keletą šonkaulių. Lietuviškas "Grožio fabrikas" tėra nekaltų avelių mekenimas, palyginus su tuo, kas operacinėse atliekama būsimosioms misėms.

Ar tik ne dėl to Venesuela tapo šalimi, per paskutinius 20 metų geriausiai pasirodanti tarptautiniuose grožio konkursuose?

Turinti vos 0.36 procentus visų pasaulio gyventojų, ji laimėjo 20 proc. pasaulinių grožio konkursų titulų, įskaitant 4 "Miss Universe" ir 5 "Miss pasaulis" karūnas. Įspūdingiausia, kad tokią sėkmę šaliai atnešė vienui vienas žmogus - reklamos dizaineris Osmel Sousa. Jam vadovaujant prasidėjo aukso laikai, kai Venesuelos gražuolės iš užjūrių vieną po kitos gabendavo iškovotas karūnas ir garbingas juostas.

Kiek ilgai truks ši šlovė, neaišku, mat vis dažniau, ypač Europoje, pasigirsta protesto balsai prieš chirurginiu būdu padarytas gražuoles. Ar jos turi teisę varžytis su natūraliomis? Tai klausimas, kuris dėl politinių bei ekonominių priežasčių (prisiminkite, iš kur Amerika gauna naftą...) bent šį dešimtmetį greičiausiai liks neatsakytas.

Galingiausias grožio pasaulio žmogus - Osmel Sousa: "Dabar skalpelis yra trintukas"

Osmel Sousa, jau 25 metus vadovaujantis "Miss Venesuela" organizacijai, iš tolo užuodžia būsimas karalienes. Tai naujų laikų Pigmalionas, kurio darbas: aptikti, patobulinti ir laimėti "Miss pasaulis", "Miss Universe", "Miss internacional" ir "Miss Žemė" titulus.

Sousa atrenka dalyves, tiksliai matydamas, kuri yra tik graži, o iš kurios galima padaryti karalienę. Konkursui kviečiamos tik pastarosios, abejonių keliančioms merginoms durys į grožio mokyklą užtrenktos - per daug kainuotų gaišatis su vidutinybėmis. Tobulas gražuoles 5 mėnesius "daro" visa brigada: chirurgai, dantistai, odos specialistai, dietologai, stilistai, kirpėjai, įvaizdžio konsultantai, choreografai...

Laikomasi vienos taisyklės: Osmel grožio auka turi atitikti jo standartus, jei neatitinka, įsikiša chirurgai. Plastinių operacijų kiekis neribojamas, kas reikia, tas taisoma - išleidžiama maždaug 130 000 JAV dol. kiekvienai dalyvei. Nemokamos plastinės operacijos joms yra didžiulis paskatinimas - šalyje, kur klesti grožio kultas, kur mergaitėms, sulaukusioms 15 metų, tėvai dažnai dovanoja krūtų didinimo operacijas, kiekviena svajoja apie galimybę patobulinti kūną.

Osmel žino savo vertę: "Džiaugiuosi, kad man vadovaujant, Venesuela laimi dar daugiau grožio titulų. Tai mūsų mokyklos dėka. Aišku, sunku dirbti su jaunomis merginomis, nes jos dažnai būna nedisciplinuotos, o aš reikalauju profesionalumo, rimtumo ir atsakomybės. Būsima grožio karalienė turi būti žavi ir miela. Aš ilgus metus dirbau reklamoje, piešdavau moteriškus siluetus, taip pat veidus. Stengdavausi, kad gautųsi tobuli, jei nepavykdavo, trindavau ir toliau piešdavau, kol man patikdavo. Dabar vietoj trintuko yra skalpelis, jei pamatau kažką, kas man nepatinka, stengiuosi pataisyti. Jeigu graži mergina gimė su didele nosimi, kodėl ji su tokia nosimi turi ir mirti? Juk Dievas plastikos chirurgus sukūrė tam, kad žmonės jais naudotųsi.

Svajojančios tapti grožio karalienėmis turėtų objektyviai įvertinti save veidrodyje. Jos turi būti aukštos - ūgis yra tai, ko mes negalime pakeisti. Lieknos, nes yra kai kas, ko aš tiesiog neapkenčiu... Tai storumas... Pas mus ateina panelių, kurioms reikia numesti svorio, bet ne visoms pasiseka. Geriau, jei jos dalyvautų jau pasiruošusios."

Venesuelietės grožiui išleidžia bene daugiausiai pasaulyje, net daugiau nei amerikietės ar prancūzės, o pastarųjų pajamos juk kur kas didesnės. Toks pamišimas susijęs būtent su grožio konkursais ir populiariaisiais Lotynų Amerikos serialais, kurie formuoja laimingos moters stereotipą.

Daugiau nuogumo - daugiau populiarumo

Pirmasis "Miss Venezuela" konkursas įvyko 1952 m., bet nesulaukė ypatingo dėmesio. Tik po gero dešimtmečio rinkimus pradėjo rodyti TV. 1968 m. pirmą kartą įvesta maudymosi kostiumėlių rungtis - būtent ši naujiena sutraukė daugybę žiūrovų ir nuo tada konkurso populiarumas kilo kaip ant mielių - kol tapo žiūrimiausia Venesueloje laida.

2005 metai. Gražus rudens vakaras, o gatvėse - tuščia kaip iššluota. Nė vieno žmogaus. Absoliučiai visi venesueliečiai sėdi namuose prie TV, geria romą ir laukia, kol bus išrinkta tautos gražuolė. Kai kurie lažinasi iš pinigų. Staiga atsitinka numatytas dalykas - įdomiausiu momentu tiesioginė transliacija 15-kai minučių nutraukiama dėl šalies Prezidento Chavezo kalbos. Šito tai jau per daug - įsiutę televizijos žiūrovai atsidaro langus, svaido pro juos vazonus, romo butelius, švilpia ir šaudo. Daugiau tokios klaidos Prezidentas nedaro.

Grožio mokykla

Pastebėjusios, kaip sekasi Venesuelai, kai kurios pinigų negailinčios šalys - Kolumbija, Filipinai, Brazilija - ėmė siųsti savo atstoves pasitobulinimui. Patirties perdavimas baigėsi 2003 m. skandalu, kai Amelia Vega iš Dominikos Respublikos, pasimokiusi pas Osmel Sousa "Miss Venesuela" mokykloje, laimėjo "Miss Universe" karūną, antroje vietoje palikusi Venesuelos grožio karalienę Mariangel Ruiz. Toks rezultatas, kas be ko, labai nepatiko televizijos "Venevision" savininkams (jie yra grožio konkurso dalininkai) ir nuo tada buvo uždrausta kitų šalių atstoves priimti į "Miss Venesuela" mokyklą.

Nueita kitu keliu - venesualiečiai Rygoje neseniai įsteigė "Miss Latvia Universe" organizaciją, ir jau pirmoji išrinkta gražuolė latvė Ieva Kokarevica, pasimokiusi žymiojoje Venesuelos mokykloje, iškart pateko į pasaulio gražuolių dešimtuką "Miss Universe" konkurse.

Pelenės istorija

"Miss Venesuelos" konkursas vadinamas turtuolių žaidimų aikštele, nes pagrindinius titulus dažniausiai susišluoja elitinių šeimų dukrelės. Vidutiniosios klasės atstovių tėvams, svajojantiems apie savo atžalų šlovę ant scenos, kartais net tenka imti iš bankų paskolas! Garsiausia ir beveik vienintelė Pelenės istorija yra apie vargšę užkandinės padavėją Veruska Ramirez, su jaunesniuoju broliu užaugusią vaikų prieglaudoje.

Kartą nedrąsioji Veruska, nepatekusi net į rajoninį gražuolių konkursą, atėjo pažiūrėti į jų mieste viešėjusią "Miss Venesuelą" ir paprašyti jos autografo. Misės palydą nustebino Veruskos ūgis bei egzotiška išvaizda, taip mergina pateko į nacionalinį konkursą. 1997-ųjų metų vakaras tapo skurdžiai gyvenusios padavėjos triumfu: nugalėjusi net pripažintas gražuoles, ji laimėjo "Miss Venesulea" karūną ir tuo pačiu bilietą į laimingą gyvenimą.

Įdomūs skaičiukai

"Miss Venesuela" laimėtoja į pasaulinį "Miss Universe" konkursą vežasi drabužių ir aksesuarų už maždaug pusę mln JAV dol. Paprastai lagamine būna: keli šimtai drabužių, 24 poros batų, 25 maudymosi kostiumėliai, 12 rankinių, 4 puošnūs vakariniai komplektai, rankų darbo nacionalinis kostiumas.

"Miss Venesuela" mokykloje pasirengimas konkursui trunka 4-5 mėnesius, sporto salėje užsiėmimai vyksta kasdien po 3 valandas. Dar daugiau laiko skiriama politikos, iškalbos meno, vaikščiojimo podiumu mokslams.

Idealūs dalyvės matmenys yra 90-60-90. Mažiausias ūgis - 174 cm, bet laimėtojos dažniausiai būna 180 cm ar aukštesnės. Grožio mokykloje dalyvės sveriamos kiekvieną dieną, joms parenkamas individualus meniu. Dažniausiai pusryčiams patiekiami dribsniai su neriebiu pienu ir vaisiai, pietums - vištos krūtinėlė ir ryžiai, vakarienei - tunas ir ryžiai.

2006 m. pirmąsyk istorijoje tarp laimėtojų pateko kurčia dalyvė Vanessa Peretti, savo pasirodymu net pravirkdžiusi žiuri. Mergina laimėjo trečią vietą. Ir štai priėjome prie įdomiausių faktų - dvi "Miss Venesuela" nugalėtojos (1985 ir 2006 metų) turi lietuviško kraujo!

Silvia Martinez Stapulionis: "Anksčiau operacijos nebuvo populiarios"

Silvia sėdėjo gatvėje ir valgė hot dogą. Buvo tvanki žiemos diena, lauke tvyrojo 40 OC karštis, ji svajojo kuo greičiau grįžti namo ir nusimesti mokyklinę uniformą. Kai ją užkalbino nepažįstama moteris, išsigandusi Silvia stipriau prie savęs priglaudė kuprinę ir jau žiojosi šauktis pagalbos - Karakasas, kuriame mergaitė gyveno su tėvais, yra bene pavojingiausias pasaulio miestas, čia nuolat dingsta žmonės, vyksta vagystės ir žmogžudystės. Bet moteris ją tuoj nuramino: "Esu iš "Miss Venesuela" organizacijos. Manau, tu tiktum dalyvauti konkurse. Gal galėčiau pasikalbėti su tavo mama?"

Silvios mama Angelė, į Venesuelą atvykusi su savo tėvais, pokario emigrantais iš Lietuvos, buvo nieko prieš, tik kad gražuolė jos duktė teturėjo 15-ka metų ir grožio konkursais dar visai nesidomėjo. "Ta moteris atkakliai skambinėjo kiekvienais metais ir vis primindavo, kad jie laukia manęs konkurse, vos sueis 18-ka. Taigi, kai įstojau į teisės universitetą, ji vėl man paskambino. Tada ir pasiryžau - mačiau, kaip kitos panelės laisvai jaučiasi prieš fotografus - man tai visada buvo problema, nes mokiausi katalikiškoje mokykloje. Tikėjausi, jog konkursas padės nugalėti kompleksus. Treniravomės 3 mėnesius, kiekvieną dieną mokėmės vaikščioti podiumu ir šokti. Jie nuolat tikrindavo mūsų svorį. Dalyvaudavome šou, fotosesijose, dalinome interviu, spauda mums skyrė be galo daug dėmesio. Bet, tiesą pasakius, nelabai man patiko toj grožio mokykloj, net norėjau viską mesti ir išeiti, tačiau organizatoriai atkalbėjo.

- Koks buvo tavo pirmasis susitikimas su Osmel Sousa?

- Aš jį prisimenu kaip labai ramų, bet įžvalgų žmogų. Tiesiog jutau, kaip Osmel tyrinėja kiekvieną mano kūno centimetrą - sugeba aptikti net tuos defektus, apie kuriuos niekada nepagalvodavau. Jis iškart pasakė, kad turiu pakeisti makiažą ir plaukų spalvą. Jį tiesiog apsėdo manija, taip norėjo juos pakeisti. Osmel perfekcionistas, taigi, jam labai sunku įtikti. Man nesiūlė jokių operacijų (ačiū dievui), bet privertė dažytis plaukus geltonai, raudonai - kiekvienąsyk skirtinga spalva, kurią tik sugalvodavo. Ir jam nepatiko joks rezultatas, jokia spalva! Jam tiko mano ūgis (183 cm), patiko sudėjimas ir visa kita - išskyrus plaukus! Galiausiai likau blondine - su daug kartų dažytais, pakenktais, plonais plaukais.

Osmel mintyse turi susikūręs tobulą vaizdą, ir vargas toms panelėms, kurios jo neatitinka! Manau, šiais laikais Osmel laimingesnis, nes kasdien atsiranda vis daugiau chirurginių galimybių nulipdyti tobulybę. Jis darboholikas, nuolat verčia savo protą ir dvasią dirbti. Kai mes keliavome į tarptautinius konkursus, labai rūpinosi manimi - kaip savo kūriniu.

Didžiausia pamoka, kurią gavau iš Osmel, kad jei turi tikslą ir sunkiai dėl jo dirbi, tikrai visko pasieksi. Juk jis perėmė "Miss Venesuela" organizaciją, kai niekas ja netikėjo, ir pelnė pasaulinį pripažinimą.

- Ar tais laikais panelės domėjosi plastinėmis operacijomis?

- Ne. Tik kelios merginos koregavo nosies formą - tai buvo populiaru, bei dailino dantis. Riebalų nenusiurbinėjo - naudojo masažus. Krūtinės taip pat nedidindavo. Vėliau viskas akivaizdžiai pasikeitė: 1994 m, kai dalyvavau "Miss Venesuela" rinkimų komisijoje, vienai dalyvei buvo atlikta net 11 plastinių veido operacijų!

Karalienės gyvenimas

Naktį prieš konkursą Silvia beveik nemiegoje. Praėjusi diena atnešė tiek įspūdžių, kad išvaikė visus miegus: vyko loterija, kurioje burtų keliu iš visų dalyvių mamų rinko "Miss mamą". Laimingajai turėjo atitekti automobilis. Ir ką gi - jį gavo Silvios mama Angelė! Bet koks lietuviškas kuklumas: kai kitą vakarą dukra laimėjo "Miss Venesuela" karūną ir naujutėlaitę pilkai žydrą "Chevrolet Coupe", mama savo laimėtos mašinos... atsisakė. "Kažkaip nepatogu", - teisinosi Angelė. "Užtenka jau Silvios prizų."

Rytas po konkurso išaušo visiškai kitoks nei įprasta - kai apsimiegojusi pižamuota Silvia atidarė namo duris, norėdama paimti paštą, ją apakino fotoaparatų blykstės ir žurnalistų gausa. Taip prasidėjo karalienės gyvenimas.

Silvia laimėjo ne tik automobilį, bet ir darbo kontraktą su "Venevision" organizacija, dėl kurio mergina pusmečiui paliko mokslus ir vykdė karalienės pareigas. "Per TV vedžiau šeštadieninę laidą apie turizmą, dalyvavau paramos fondo "Fundacion de las Misses" veikloje."

Dalyvavimas fondo veikloje Silviai išėjo į naudą - ten ji susipažino su fondo teisininku ir po metų ištekėjo. Vėliau gimė trys vaikai, Silvia su vyru persikraustė į Ameriką. "Gyvenome mažame miestelyje, vaikai į mokyklą važinėdavo dviračiais. Jautėmės laimingi ir saugūs. Į Karakasą nebenorėjom grįžti, bet kai Amerikoje pablogėjo verslo reikalai, nutarėme apsigyventi Venesuelai priklausančioje Margaritos saloje."

Čia Silvia, lietuvių emigrantų palikuonė, atidarė grožio mokyklą: "Nuėjau ir pasiūliau savo paslaugas. Manęs, buvusios "Miss Venesuela, niekas nepažino, bet direktorė labai apsidžiaugė - mergaitės čia grubios, rengiasi kaip berniukai, nežino etiketo, nemoka gražiai vaikščioti. Joms tokia mokykla tikrai reikalinga. Dabar pas mane mokosi 60 panelių".

Tais pačiais, 1985 metais, kai Silvia užsidėjo karūną, Venesuelos valstijoje Valensijoje, lietuvio prekybininko Valdo Jonaičio ir venesualietės medikės Marisol Escalona šeimoje, gimė graži tamsiaplaukė mergytė, kurią laimingi tėvai pavadino Lydimar. Už 21 metų jai bus lemta tapti antrąja "Miss Venesuela", turinčia lietuviško kraujo.

Nauja gražuolė - beveik lietuvaitė

Lietuviško kraujo mergina turi tik teoriškai. Jos pavardę žurnalistai ėmė nagrinėti tik po to, kai Lydimar laimėjo aukščiausią Venesueloje grožio titulą. Lydimar pati labai nustebo, sužinojusi apie lietuviškas šaknis - jos šeimoje seniai nekalbama šia kalba, nes seneliai, emigravę iš Lietuvos į Venesuelą per antrąjį pasaulinį karą, jau mirę.

"Seniai laukiau ir svajojau apie tokią galimybę, kurią man padovanojo Dievas ir gyvenimas - dalyvavau ir laimėjau konkursą tam, kad tapčiau geresne asmenybe, daugiau duočiau pasauliui" - išmoktą diplomatiją šou metu demonstravo 2006 m. "Miss Venezuela", Lydimar Carolina Jonaitis Escalona. Ji savo kelią į grožio olimpą pradėjo laimėjusi TV realybės šou "2003 m. modeliai". Po šou Lydimar dalyvavo pasauliniame "Ford Super models" konkurse, kuriame pateko tarp finalisčių. Mergina dirbo Paryžiuje, agentūroje "Metropolitan Models", o į gimtinę grįžo dėl "Miss Venezuela" konkurso. "Man nereikėjo daug vargti, kad kūnas atrodytų taip, kaip dabar. Užteko numesti 3 kg".

Iš Lydimar Carolinos "Miss Universe" konkurse tikimasi vertingų titulų. Negi šalies kolekcijos nepapildys dar viena karūna ar garbinga juosta? Negi gražuolės grožis liks neįvertintas tarptautinės komisijos? Venesuela sunkiai susitaikytų su tokiu pralaimėjimu.

Taigi, ką Lydimar laimės "Miss Universe" konkurse? Ir ar kada nors ten dalyvaus tikra lietuvaitė iš Lietuvos? Ir pagaliau - kam to reikia?