50 metų rinktos lėlės

„Prieš trejus metus Vokietijoje pirmą kartą surengta paroda sukėlė didžiulę euforiją visoje Europoje. Iki šiol parodą aplankė per puse milijono žmonių. Džiugu, kad šią unikalią ekspoziciją pagaliau pamatys ir Lietuvos gyventojai“, - sakė parodą Lietuvoje organizuojančios koncertinės agentūros „Makroconcert“ komunikacijos skyriaus vadovė Inga Grigaliūnaitė.

Pirmą kartą Lietuvoje rengiama žaislų paroda vaikus ir jų tėvelius pakvies į nepakartojamą kelionę per penkis dešimtmečius. Susirinkusieji pamatys pačias pirmąsias Barbes, pasirodžiusias 1959 metais, ir šiuolaikines, sukurtas garsių dizainerių.

Įkvėpta mados, muzikos, filmų, sporto bei politikos, Barbė bėgant laikui, labai pakito. Ji nuolat atspindėjo laikmečio dvasią ir tokiu būdu įkūnijo visų kartų pažiūras. Barbės stilius penkiasdešimtaisiais atspindėjo Elvio Presley'io kultą bei Paryžiaus aukštosios mados dvasią.

Šešiasdešimtųjų Barbės pavirto į moterų dievaites – Jackie Kennedy ir Grace Kelly. Septyniasdešimtųjų lėlės pamėgo disko stilių ir grupių Bee Gees bei ABBA madą. Aštuoniasdešimtaisiais įsivyravusi aerobikos ir teniso karštine Barbes paskatino pamilti sportinį stilių. Devyniasdešimtųjų Barbė tampa spalvinga – joje susipina iki šiol vyravusios visų laikmečių mados tendencijos.

Dabartinė lėlė Barbė turi per 60 įvairiausių profesijų: nuo medicinos sesers, dailininkės iki ofiso darbuotojos ar kandidatės į prezidentes.

Vilniuje pristatyta nepaprastai brangi lėlių kolekcija. Pasak organizatorių, parodos eksponatus sunku įkainoti, nes tai daugiau nei puse amžiaus kaupta vertybė. Visų eksponatų vertė gali siekti ne vieną šimtą tūkstančių litų. Į Vilnių atkeliausianti paroda brangiai apdrausta, tačiau tikslios sumos organizatoriai neišduoda.

Įspūdingiausias parodos akcentas – Holivudo dizainerio Bob Mackie prašmatniais drabužiais aprengtos barbės, sukurtos pagal ryškiausias kino filmų ir muzikos žvaigždes, tarp kurių ir buvusios merginų grupės „Spice Girls“ atlikėjų modeliai ar dainininkė Beyonce Knowles.

Barbė yra labiausiai perkamas visų laikų žaislas: nuo 1959 metų iki šiol jų parduota už daugiau nei 3,6 bilijonų dolerių. Paskaičiuota, kad pasaulyje lėlė Barbė nuperkama kas 3 sekundes.

Barbių gamintoja „Mattel“ paskaičiavo, kad pasaulyje yra virš 100 tūkstančių Barbių kolekcionierių, iš kurių – 90 procentų moterys. Įdomu tai, kad jos per metus Barbėms apytiksliai išleidžia po 1000 dolerių.

Ne mažesnio susidomėjimo sulaukia ir Barbių aukcionai. 1959 m. Barbė kainuodavo 3 dolerius, 2004 m. jų kaina pakilo beveik iki 4 tūkstančių dolerių, o pernai aukcione Londone Barbė buvo parduota už rekordinę – 17 tūkstančių dolerių sumą.


„Ferrari“ iš „LEGO“ kaladėlių


Taip pat lankytojus nustebins "LEGO" šedevrai: iš tūkstančių kaladėlių sukonstruoto „Ferrari“ automobilio modelis, milžiniška Niujorko „Laisvės statula“ ir dešimtys kitų gigantiškų konstrukcijų.

Nors pirmosios "LEGO" kaladėlės buvo sukurtos 1958 metais, prabėgus beveik pusei šimtmečio, jos vis dar patinka kiekvienam vaikui. Per daugelį metų "LEGO" kaladėlės išlaikė savo originalią formą, bet atsirado 2 800 skirtingų elementų ir daugybė spalvų bei derinių. Pasaulyje "LEGO" kaladėlių yra pagaminta tiek, kad teoriškai jų turi kiekvienas vaikas žemėje.

Parodos bilietai vaikams darbo dienomis kainuoja 15 litų, savaitgaliais - 20 litų Lt. Savo atžalas lydintys tėveliai darbo dienomis už bilietą į parodą sumokės 20 litų, savaitgaliais - 25 litus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją