Žodis
„manikiūras“
kilo iš lotynų kalbos žodžių
„manus“
, reiškiančio
„ranka“
, ir
„cura“
-
„priežiūra“
.

Remiantis nagų meno istorija, manikiūras yra kosmetinė grožio priemonė ne tik pirštų nagams, tačiau ir rankoms, kuria vienodai mėgaujasi abi lytys.

Senovės Indijoje manikiūrui atlikti buvo naudojamos iš medžio drožtos mentelės ir chna, kuria dekoruodavo ne tik nagus, tačiau ir visą kūną. Pietų Babilonijoje kilmingieji manikiūrui ir pedikiūrui naudodavo masyvius aukso įrankius.

Nagų lakavimo tradicijos siekia 3000 m. pr. Kr. Kiniją – čia lako spalvos nurodydavo žmogaus socialinį statusą. Pasak Mingų dinastijos manuskriptų, karališkosios kilmės asmenų nagai būdavo dažomi juodai ir raudonai.

Egiptiečiai taip pat dažydavo nagus, o raudona spalva nurodydavo aukščiausią socialinę klasę. Sakoma, kad Kleopatros nagai buvo dažomi tamsiai raudonai, karalienės Nefertitės – prašmatniu rubino atspalviu.

Senovės Indijoje merginai pirmąsyk prasidėjus menstruacijoms – tai buvo ženklas, kad ji jau subrendusia santuokai -, lūpos bei nagai būdavo dažomi šviesiai raudonai.

Įdomu tai, kad nagus bei lūpas ryškindavo ir vyrai. Pavyzdžiui, senovės Egipte ir Romoje kariuomenės vadai, ruošdamiesi mūšiui, derindavo nagų spalvą prie lūpų.

Nagų lako gamybai naudojami ingredientai gali išties nustebinti. Pavyzdžiui, lake gali būti blizgios medžiagos iš žuvų žvynų, vadinamos „perlų esencija“. Ji retai naudojama, nes kaina gana aukšta, o šis dažiklio tipas labai trapus.

Nagų meno istorija byloja, kad raudona akrilinių ir dirbtinių nagų lakų spalva atsirado eksperimentuojant su geležies oksidu (rūdys) ar organiniais pigmentais. Jie būdavo smulkinami, maišomi su ricinos aliejumi, o gauta masė – su vašku. Tai būdavo brangu ir naudojama taip retai, kaip tik įmanoma. Gryni karmino dažai paprastai būdavo brangesni už auksą.

1932 metais įkurta prancūzų kompanija „Revlon“ ėmė gaminti nagų laką, visiškai nepanašų į anksčiau buvusius. Vietoj dažų bendrovė naudojo įvairius pigmentus, leidusius išgauti labai ryškias spalvas ir aibę atspalvių.

Šiuolaikiniame nagų dizaine dirbtiniams nagams puošti naudojamas natūralus perregimas mineralas žėrutis. Jis dengiamas labai plonu titano dioksido sluoksniu o, priklausomai nuo jo storio, kinta ir žėručio spalva.

Dabar manikiūro paslaugų, procedūrų, nagų lakų gausiau nei kada nors anksčiau. Kas mūsų laukia ateityje? Štai Londone modeliai demonstruoja spiralėmis, vielomis ir iešmais puoštus nagus. Naujovių žinovai teigia, kad netrukus išpopuliarės nagų „pirsingas“.

Vis dėlto kryptis prognozuoti sunku, nes mada, persikėlusi nuo podiumo į gatves, žymiai pakinta.