Kapa
žmonėms yra pavojus užsiauginti nereikalingų kilogramų naštą, nes jie mėgsta pavalgyti ir juos traukte traukia saldumynai, o sūrus ir rūgštus skonis juos stimuliuoja ir išbalansuoja.


Iš prigimties
Kapa
žmonės yra ramaus būdo, taikūs, draugiški, mieli ir visų mėgstami žmonės. Jie yra puikūs tėvai, draugai, bendradarbiai.
Kapa
žmonės labai lengvai užmiega ir gerai bei ilgai miega, kas dažnai juos paverčia letargiškais snaudaliais ir tinginukais. Dažniausiai
Kapa
žmonės yra pasyvūs, bet paveikti intrigos gali nuveikti didžiausius ir sunkiausius darbus. Jie yra fiziškai ir emociškai stiprūs, mėgsta ramybę, pastovumą bei saugumą.

Kapa žmonės gali tapti per daug šykštūs, taupūs, užsispyrę ir nenuoramos bumbekliai. Jiems reikia žmonių, kurie juos išjudintų ir teigiamai nukreiptų į tikslingą veiklą. Jie mąsto lėtai, apgalvoja visus veiksmus, įvertina visas situacijas, yra labai protingi, sistemiški, mėgsta struktūrą ir režimą.

Pagrindiniai kapa prigimties (prakruti) tipo maitinimosi principai

Dažnai vartojamas per saldus maistas išbalansuoja Kapa žmones, jie storėja, tampa liūdni ir gyvenime nebemato tikslų ir siekių. Ieškodami komforto ir vidinio džiaugsmo jie dažnai yra linkę persivalgyti.

Kapa žmonės turėtų vengti rūgščių produktų ir druskos, kurie juos labai greitai išveda iš pusiausvyros ir įaudrina. Taip pat šio tipo žmonėms turėtų atsisakyti labai riebaus maisto ir persivalgymo. Pieno produktai Kapa žmonėms netinka, nes yra per klampūs ir per sunkūs.

Kapa prigimties žmonėms tinka daržovės, vaisiai bei sultys. Jiems reikia lengvai virškinamo maisto, kuris juos stimuliuotų ir leistų siekti aukštesnių gyvenimo tikslų.

Dažniausi išsibalansavimo simptomai KAPA žmonėms yra letargija, depresija, nenoras niekuo užsiimti, pasyvumas, pesimizmas, nepasitenkinimas gyvenimu, bambėjimas, o taip pat užkietėję viduriai, kraujotakos ir medžiagų apykaitos problemos, įvairūs uždegimai, kvėpavimo takų ligos, diabetas bei artritas.

Kapa prigimties (prakruti) tipo skonio pasirinkimas

Kapa prigimties žmonės turėtų rinktis šiuos skonius:
· Aitrų, aštrų;
· Kartų;
· Sutraukiantį.

Kapa prigimties žmonėms nepatartina rinktis šių skonių: · Saldaus;
· Rūgštaus;
· Sūraus.

Kapa prigimties (prakruti) tipo maisto produktų pasirinkimas

Grūdinės kultūros

Grikiai ir soros yra labiausiai tinkamos grūdinės kultūros Kapa tipo žmonėms, nes jos iš prigimties yra sausos ir karštos, o Kapa žmonės savo prigimtimi yra šalti ir drėgni.

Miežiai, ryžiai ir kukurūzai irgi turi balansuojantį Kapą poveikį, bet jas vartoti reikėtų saikingai.

Kviečiai yra per sunkūs, per šalti ir per glitūs Kapa žmonėms, juos rekomenduotina valgyti gana ribotais kiekiais.

Ruginė duona bei kiti kepiniai gali būti vartojami retai ir tik paskrudinti orkaitėje arba skrudintuvėje.

Daržovės

Kapa tipo žmonėms rekomenduotina valgyti daug žalių salotų ir vaisių vasaros metu ir lengvas sriubas bei apvirtas ir garintas daržoves šaltuoju metų laiku. Visos daržovės yra tinkamos KAPA tipo žmonėms, išskyrus pomidorus, bulves ir kaštonus. Agurkai yra per šalti žiemą, bet puikiai tinka vasarą, nes turi daug kartumo ir sutraukiančio skonio. Dėl šių savybių agurkus žiemą reikėtų valgyti rečiau.

Visos lapinės daržovės (špinatai, burokėlių lapai, salotos) ir daržovės augančios ant žemės bei turinčios savyje sėklyčių (moliūgai, paprikos, baklažanai, cukinijos) yra labiau pageidaujamos nei po žeme augančios daržovės (burokai, morkos, raudoni burokėliai). Kapa žmonės ir taip yra arti žemės ir jiems reikia daugiau oro bei ugnies turinčių daržovių (raudonos spalvos, lapinių, aštrių ir karčių daržovių).

Tinkamiausios daržovės būtų šios:

Špinatai, cukinijos, brokoliai, kopūstai, žalios šparaginės pupelės, svogūnai, agurkai, moliūgai, salierai, žiediniai kopūstai, ridikėliai, žalios salotos, česnakai, raudonieji burokėliai, morkos.

Vaisiai

Visi vaisiai yra tinkami Kapa tipo žmonėms ir balansuoja jų došą. Tačiau Kapa žmonės turėtų vengti rūgščių ir per daug saldžių vaisių ir sulčių. Geriau atsisakyti per daug prinokusių ir saldžių obuolių bei kriaušių ir bananų. Geriau pasirinkti sultingus ir nepernokusius vaisius bei uogas.

Apelsinai, greipfrutai ir mandarinai nėra labai pageidaujami, nes yra per rūgštūs ir per daug įaudrina bei stimuliuoja Kapa žmones. Tuo tarpu citrinos gali būti naudojamos mažais kiekiais, ypač salotų padažams ir gėrimams vasaros metu virškinimui pagerinti.

Šviežios datulės ir figos, vynuogės yra per daug saldžios Kapa žmonėms. Geriau valgyti džiovintas datules, figas ir razinas, nes jose yra mažiau vandens. Naudojant džiovintus vaisius mažais kiekiais, jie medžiagų apykaitą Kapa žmonėms.

Avokadai ir bananai yra per daug klampūs ir sunkūs vaisiai Kapa prigimties žmonėms. Šie vaisiai kartu su mangais lengvai gali ‚priauginti‘ nereikalingus kilogramus.

Kapa tipo žmonės turėtų valgyti kuo mažiau melionų ir arbūzų ypač žiemos metu, nes jie yra per daug šaldantys Kapa žmonėms.

Tinkamiausi vaisiai būtų:

Abrikosai, obuoliai, vyšnios, spanguolės, granatai, kriaušės, mažai citrinų, ananasai, slyvos, įvairios uogos.

Ankštinės kultūros

Lęšiai, pupelės ir žirniai - tai vienas iš geriausių augalinės kilmės baltymų šaltinių Kapa prigimties žmonėms, tačiau juos reikia valgyti saikingai ir labai mažais kiekiais. Kapa tipo žmogui jie yra sunkiai virškinami, bet to Kapa žmonėms nereikia didelio baltymų kiekio.

Geriausia rinktis lengviau virškinamas, šviežesnes, gerai išmirkytas ir net truputėli pervirtas ankštines kultūras (mirkant pupeles ar lęšius jokiu būdu negalima jų virti tame pačiame vandenyje, užvirus pirmąjį vandenį patartina nupilti.). Reikėtų vengti juodųjų ir raudonųjų pupelių ir didžiųjų pupų, sojos pupelių, juodųjų lęšių. Geriausios ankštinės kultūros būtų mung dhal (geltonieji lęšiai), skaldyti žirniai, mažosios baltos pupelės, raudonieji lęšiai.

Norint pagerinti virškinimą reikėtų pakepinti mažame šalto spaudimo aliejuje arba lydyto sviesto šaukšte šaukštelį ciberžolės (kurkumos), indiškojo kmyno (kumino), juodojo pipiro kartu su žalio imbiero šaknimi, svogūnu ir česnaku. Prieskonius reikėtų įmaišyti į išvirtus lęšius ar pupeles ir valgyti kartu su garuose virtais ryžiais.

Riešutai ir sėklos

Kapa prigimties žmonėms visi riešutai ir sėklos yra per daug riebūs ir sunkūs. Kartais galima pasimėgauti skrudintomis (be riebalų ir nesudegintomis) saulėgrąžų ir moliūgų sėklomis.

Kapa žmonėms rekomenduojama retkarčiais rytais suvalgyti tris išmirkytus be odelės migdolus atminčiai pagerinti ir baltymų šaltiniui paįvairinti.

Aliejus

Aliejai yra per riebūs Kapa tipo žmonėms. Dažnai Kapa žmonės turi gausų riebalinį sluoksnį ir pakankamai „rezervų“. Retkarčiais patartina vartoti šalto spaudimo kukurūzų, alyvų ir saulėgrąžų aliejų salotoms, sriuboms, daržovių troškiniams bei ryžiams pagardinti.

Masažui Kapa žmonėms geriau naudoti ne aliejus, o vaistažolių miltelius arba ryžių nuovirą.

Pieno produktai

Pieno produktai Kapa tipo žmonėms netinka, nes yra per daug klampūs, šaldantys, sunkūs ir sukelia Kapa došos išsibalansavimą. Vartojantys per daug pieno produktų Kapa žmonės pradeda skųstis padidėjusia gleivių gamyba žarnyne ir kvėpavimo takuose. Jie gali dažniau susirgti sinusitais, bronchitais, kentėti nuo kosulio bei skaudančios gerklės. Virškinimo procesai sulėtėja, gali atsirasti vidurių užkietėjimas, visuotinis sunkumas, auga svoris.

Retkarčiais galima pasimėgauti labai šviežiais ir lengvais pieno produktais (lydytas sviestas (ghee), liesa varškė ir varškės sūris, pasukos, liesas rūgpienis ir kefyras).

Vartojant varškę, kefyrą, liesą jogurtą ir rūgpienį, juos būtinai reikia pagardinti prieskoniais, virškinimui pagerinti ir Kapa došai subalansuoti. Pieno produktus reikėtų pagardinti šildančiais, sausinančiais ir virškinimą gerinančiais bei gleivių gamybą mažinančiais prieskoniais: kmynais, indiškojo kmyno (kumino) milteliais, juodu pipiru, čili pipiru, kalendra, ciberžole, garstyčiomis, muškato riešutu ir imbieru.

Pieno produktus geriau valgyti vasarą ir kitu šiltesniu bei sausesniu metų laiku. Esant šaltam ir drėgnam orui, geriau visiškai vengti pieno produktų. Valgant pieno produktus reikėtų atsižvelgti į dienos metą. Nepatartina jų vartoti anksti rytą ar vėlai vakare, geriau juos valgyti dienos metu, kai Pita (ugnis) doša yra pakilusi ir virškinimas yra aukščiausiame ciklo taške.

Fermentiniai, kieti, sūrūs ir riebūs sūriai tikrai nepadės Kapa žmonių sveikatai ir geriau jų vengti. Ledai ir vasarą ir žiemą yra per šalti, per riebūs, per saldūs, per klampūs ir per daug išbalansuojantys Kapa žmones.

Retkarčiais Kapa žmonėms galima pasimėgauti pašildytu ožkos pienu, skiestu vandeniu ir pagardintu imbieru, cinamonu, šafranu, kardamonu ir mažu šaukšteliu medaus. Šis gėrimas labai tiktų peršalusiems ir kvėpavimo ligomis besiskundžiantiems Kapa žmonėms.

Saldumynai

Saldumynų persivalgymas ir jų troškimas yra blogiausias Kapa žmonių įprotis. Šio tipo žmonės saldumynuose randa didžiulį pasitenkinimą, komfortą, šilumą ir taip pabėga nuo jiems nemalonios kasdienybės.

Natūralus ir šviežias medus yra geriausias saldiklis ir saldumynas. Medus nedidina ir neišbalansuoja Kapa došos. Vartojant mažais kiekiais medaus padeda subalansuoti įsiaudrinusius, liūdnus ir nepatenkintus Kapa žmones.

Prieskoniai

Kapa prigimties (prakruti) žmonėms geriausia naudoti šildančius bei sausinančius prieskonius. Prieskoniai yra labai svarbi Kapa žmonių dietos dalis. Prieskoniai ne tik gerina virškinimą, bet ir pakeičia maisto produktų savybes, sušildo šaltus, klampius ir per daug drėgnus produktus, padeda subalansuoti Kapa došą.

Kapa tipo žmonės dažnai mėgsta labai sūrius valgius. Visi prieskoniai, išskyrus druską, yra reikalingi Kapa žmonėms. Druska sulaiko skysčius organizme, o Kapa žmonės dažnai ir taip turi per daug skysčių, nes yra sudaryti iš vandens (jala) ir žemės (prithvi).

Šildantys ir sausinantys prieskoniai: juodasis pipiras, raudonasis pipiras (čili), baltosios ir juodosios garstyčios, muškato riešutas, gvazdikėliai, ciberžolė, krienai, imbieras, - yra labai pageidaujami prieskoniai kasdieninėje Kapa dietoje. Ypač šaltu ir lietingu metų laiku jie šildo ir balansuoja Kapa žmones.

Reikėtų vengti per daug šaldančių prieskonių ypač žiemos arba drėgnu metų laiku: indiškasis kmynas (kuminas), saldžiojo pankolio vaisiai, cinamonas, raudonėlis, krapai ir sausi kalendros lapai. Šie prieskoniai gerina virškinimą, bet per didelis jų kiekis atšaldo Kapa žmones ir nesuteikia pageidaujamų terapinių savybių.

Informaciniai šaltiniai:

(1) YOUR AYURVEDIC CONSTITUTION – PRAKRUTI - , Robert E. Svoboda, Motilal Banarsidass Publishers, Delhi, 1999.