Dažniausia statytojų klaida – kai projektuojant namą vonios kambarys įrengiamas tokioje erdvėje, kuri lieka nuo kitų patalpų. Kartais vonios kambariu tiesiog atskiriama dalis kitokiai paskirčiai suplanuotos erdvės. Tuomet įrengti skoningą, funkcionalią vonios patalpą labai sunku.

Dar sunkiau sukurti vonios kambario dizainą pagal poreikius būna tada, kai jau yra išvedžioti vandentiekio ir nuotekų vamzdynai, todėl praustuvę, vonią, dušo kabiną ar tualeto kriauklę įmanoma statyti tik tose vietose, kur yra išvadai. Jei grindyse nutiesta nuotekų sistema neturės pakankamo nuolydžio, dušo kabiną privalėsite montuoti su pagrindu. Tai papildomos išlaidos ir daugiau kliuvinių vonios patalpoje.

Jei sienose 15–20 cm atstumu prie dušo kabinos kontūrų nebuvo paklota hidroizoliacijos sluoksnio, privalėsite rinktis ketursienę dušo kabiną. Tai vėl papildomos išlaidos. Tačiau jei bus įvykdytos anksčiau minėtos sąlygos, lengvų konstrukcijų dušo sienelę galėsite sumontuoti tiesiog ant keraminių plytelių dangos. Vanduo nutekės per trapą, įrengtą tiesiog grindyse. Visa tai sukurs lengvumo ir erdvumo pojūtį. Kai atimama galimybė formuoti erdvę, tenka taikytis prie daiktų, o ne daiktus išdėlioti pagal savo poreikius. Vėliau norint ką nors pakeisti vonios kambaryje prireikia nemažų išlaidų ir laiko.

Norint to išvengti, reikėtų iškart apsispręsti, kiek vonios kambarių bus jūsų name, kuriame namo aukšte, kokio dydžio tai bus patalpos ir kaip jose išdėstysite vonios kambario įrangą. Planuojant namą kartu reikia numatyti, kokius vonios kambario baldus ir aksesuarus pirksite, kokie bus keliami jiems reikalavimai. Tada bus lengviau apsispręsti dėl elektros instaliacijos, vandentiekio įvadų ir nuotekų išvadų. Nepamirškite, kad vonios kambaryje reikia ypač geros ventiliacijos sistemos.

Planuoti galite patys

Nusipieškite vonios kambario planą, išsikirpkite baldų ir įrangos formas ir pagal brėžinį suraskite jiems tinkamiausias vietas. Prisiminkite, kad vėliau šios patalpos baldai ir įrengimai bus stacionarūs – neperstumsite, jei kuris pasirodys ne vietoje. Svarbu, kad prieš praustuvę liktų pakankamai vietos patogiai virš jos pasilenkti. Turėtų būti paliktas ne mažesnis kaip 70 cm atstumas.

Svarbu, kad praustuvė ar klozetas nebūtų suspausti tarp sienų ar kitų vonios baldų arba įrangos. Patartina palikti 10–20 cm tarpus. Vėliau ten galėsite pakabinti rankšluosčių laikiklius ir pan. 70–80 cm laisvas atstumas turi likti prie vonios krašto ar prieš dušo kabinos duris. Dideliame vonios kambaryje erdvė, aišku, nebus pagrindinė problema. Tačiau tada lieka per daug tuščios vietos. Tokiu atveju vonią galima statyti ne prie sienos, o patalpos viduryje.

Planuoti vonios kambarį reiškia ne tik išsirinkti bei suklijuoti plyteles ir pakabinti spinteles. Reikia gerai apgalvoti ir apsispręsti, kokius ir kodėl pasirinksite vonios kambario baldus, vonią, dušo kabiną ar tualeto kriauklę.

Vonios kambaryje, be trijų pagrindinių dalykų (vonios, praustuvės ir klozeto), galima rasti vietos ir prabangai: pažaisti šviesos efektais, įrengti didesnę dušo zoną, garų dušo kabiną, sauną, atskirus jo ir jos praustuvus, sportinės įrangos ir netgi pramogų centrą, kurį sudaro televizorius, garso aparatūra ar gaiviųjų gėrimų baras. Tačiau, kad ir kokia gera jūsų materialinė padėtis, rinktis privalote labai apdairiai. Įprastos formos vonia, visai paprasta, didelė ir gili, dvelkia skoninga prabanga.

Įsigiję drąsesnių formų vonią rizikuojate netrukus tapti senamadiškas. Dušas suteikia kur kas mažiau galimybių ką nors suvulgarinti. Klozeto bakelio nebūtina slėpti sienoje, jei patalpa pakankamai erdvi ir pasirinkote gražaus dizaino ir lengvai prižiūrimą tualeto kriauklę. Beje, jei statomame name yra daugiau nei vienas aukštas, kiekviename turėtų būti bent po vieną tualetą.

Vonios kambarys turėtų būti kiek galima arčiau miegamojo. Turite iš anksto nuspręsti, ar norėsite savo vonios kambariu dalytis su svečiais, o gal svečiams įrengti nediduką sanitarinį mazgą fojė, prie įėjimo. Ar reikia atskiro vonios kambario vaikams? O gal vonią ar dušo kabiną įrengti kaip pereinamąją patalpą tarp vaikų kambarių?

Klausimų sau kelkite kuo daugiau ir kuo anksčiau stenkitės rasti atsakymus į juos. Konsultuokitės su specialistais, prekiaujančiais vonios kambario baldais, įranga ir aksesuarais, su interjero specialistais, su pažįstamais, kurie jau turi didesnę ar bent šiokią tokią patirtį, kaip įsirengti vonios kambarį.

Į kokius klausimus reikėtų atsakyti projektuojant vonios kambarius:

1. Kokios vonios norėtumėte – didelės ar mažos?

2. Koks bus vonios kambario apšvietimas – langai, stoglangiai ar išvis nebus natūralios šviesos?

3. Koks yra optimalus vonios kambario plotas, kad atitiktų jūsų ir jūsų šeimos poreikius?

4. Kiek vonios kambarių turėtų būti jūsų name? Ar reikalingas vonios kambarys svečiams?

5. Kiek žmonių naudosis vonios kambariu?

6. Ar reikalingas atskiras vonios kambarys vaikams ar jaunuoliams, seneliams ar neįgaliesiems?

7. Koks bus pagrindinis vonios kambario akcentas?

8. Kur labiau mėgstate praustis – po dušu ar vonioje?

9. Kiek ir kokių praustuvių turi būti įrengta?

10. Kokius baldus ir aksesuarus reikia pasirinkti, kad vonios kambaryje būtų išvengta netvarkos, o kiekvienas daiktas turėtų savo vietą?

11. Ar tualetas turėtų būti įrengtas atskirai, ar reikalinga bidė, o gal ir pisuaras?

12. Kaip bus naudojamas vonios kambarys: ar jame bus tenkinami tik elementarūs higienos poreikiai, o gal jame bus ir ilsimasi?

13. Kokią pinigų sumą galite tam skirti?