Pagrindinės visų plaukų dažų sudėtinės medžiagos — vandenilio peroksidas ir amoniakas. Pirmasis pašalina prieš tai buvusią plauko spalvą, amoniakas leidžia naujai spalvai patekti plauko vidų. Šiais laikais plaukų dažų sudėtyje gali būti įvairių augalinių priedų (sakykim, aliejų).

Laikiną ar nuolatinę spalvą?

Plaukų spalvą keičiančios priemonės būna trijų lygių. Pirmasis — nuplaunami plaukų dažai, kurių spalvos nebus ryškios ir ilgalaikės. Jų sudėtyje nėra vandenilio peroksido ir amoniako, todėl atspalviai nusiplauna po 6-8 galvos trinkimų. Nepaisant to, kas pavaizduota ant pakuotės, nepirkite spalvų, smarkiai besiskiriančių nuo jūsų “gimtosios” spalvos — iš brunetės blondine tapti jums nepavyks.

Tačiau šiaip tai puiki priemonė išbandyti daugybę atspalvių ir susirasti “savąjį”, be to, nereikia ilgai “kankintis” su netikusia spalva. Kaip jau minėjome, šie dažai be ėdriųjų baliklių, tad plaukas paveikiamas labai švelniai. Tokių dažų puikiausiai pakanka, norint tik pagyvinti savo narūralią plaukų spalvą. Tačiau šie kremai, deja, nepadeda paslėpti žilų plaukų — pasak profesionalios plaukų stilistės Sigitos Burauskienės, gerokai daugiau kaip pusė žmonių (ne tik moterų) dažo plaukus būtent dėl šio priežasties.

Šio lygio dažų būna įvairių formų: putos, losjonai, šukuosenos formavimo losjonai, kurie nusiplauna po vienos plovimo ir spalvos gaivikliai — jais apsipurkškus, spalva atrodo kaip pirmąją dieną po dažymo.

2 lygis — trumpalaikiai plaukų dažai, atlaikantys 24 galvos trinkimus. Šios kategorijos dažų sudėtyje paprastai nėra amoniako ir maža vandenilio peroksido koncentracija, jų poveikis yra taip pat gana švelnus. Tačiau spalva išgaunama tik iš savos plaukų gamos, tiesa, jie “ima” pirmuosius žilus plaukus.

3 kategorijos plaukų dažai laikosi, kol neatauga šaknys, tiesa ilgainiui spalva pablunka — priklausomai nuo dažų kokybės. Tokiais plaukų dažais plaukų spalvą galima pakeisti radikaliai ir ilgam, jie nudažo ir žilus plaukus.

Kaip išsirinkti dažus?

Geriausia, žinoma, rinktis žinomų firmų dažus, nes priešingu atveju galite sulaukti labai netikėto rezultato — ir spalvos, ir poveikio plaukams. Žiūrėkite vandenilio peroksido koncentracijos — jei norite smarkiai pašviesinti plaukus, rinkitės 9-12 proc., jei dažysitės tamsiau — pakaks 3-6 proc.

Jei taupote pinigus ir saugote plaukus, galites rinktis “amžinąsias” priemones — “chna” ir “basmą”, kurios veikia ir kaip plaukus stiprinančios priemonės, ypač panaudojus jas ilgiau, plaukai net žvilga. Tai yra nedažnas rezultatas net ir dažantis aukščiausios kokybės dažais. Šių priemonių yra net bespalvių, skirtų tik plaukams stiprinti. Bėda tik, kad negalima išgauti “visų vaivorykštės spalvų”.

Kaip dažytis pačioms?

Nors kaip tik ilgų plaukų dažymas kainuoja brangiausiai, būtent jų pačioms geriau nedažyti, nes tai reikalauja tam tikrų įgūdžių. Plaukai dažomi sausi, geriausia — neplauti 2-4 dienas; natūralūs odos riebalai padeda dažams geriau įsigerti. Yra ir dažų, kuriems reikia išplautų, sausų ir balzamu pateptų plaukų — labai atidžiai perskaitykite informacinį lapelį ir šiuo, ir kitais klausimais.

Dažant plaukus vis dėlto vyksta biocheminės reakcijos, todėl reikalingas tikslumas. Nepilkite į dažus nieko, ką jums rekomendavo kaimynės ar draugės, jokiu būdu neperlaikykite dažų, kad būtų “stipriau”, jei dažus dalijate į dvi dalis, laikykitės proporcijų ir t.t.

Dažai maišomi porcelianiniame ar moliniame dubenėlyje prieš pat dažymą. Pirmiausia užtepamos ataugusios šaknys, smilkiniai, kakta, vėliau dažai iškirstomi po visą galvą ir galiausiai iššukuojami retomis plastmasinėmis šukomis.

Nudažytus plaukus reikia plauti drėkinančiu ar specialiai dažytiems plaukams skirtu šampūnu, jokiu būdu ne skirtu riebiems plaukams — jūsų plaukai jau tapo sausi.

Spalvos būrimas

Žinoma, kiekvienas, pirkdamas dažus, įsivaizduoja, kad jų plaukų spalva atrodys taip, kaip pavaizduotos ant pakelio gražuolės. Tačiau taip atsitinka gal tik vienu atveju iš dešimties: rezultatas priklauso nuo jūsų natūralios spalvos, ar jie anksčiau buvo dažyti, kaip smarkiai spalvą ketinate keisti, nuo plauko struktūros ir t.t. Geriausia dėl to, kaip išgauti norimą spalvą, pasitarti su sumania kirpėja dar prieš perkant dažus.

Plaukai nemėgsta radikalių pasikeitimų, kai tamsią spalvą prieš dažant plaukus reikia tiesiog “nuėsdinti”. Be to, pirmąkart ne ir taip dažant brunetė netaps tokia pat blondine, kaip šatenė, “pasivertusi” blondine. Geriausia plaukus balinti pamažu ir nedažyti jų dažniau kaip per du mėnesius (nekalbame apie šaknis). Be to, geriau pasirinkti, ar dažymas, ar cheminis sušukavimas. Jei jau čia stengiamės dėl grožio, tai negražiau už pelės spalvą yra suvargę, išsausėję, į visus šonus styrantys plaukai — jie žmogui ne tik nesuteikia grožio, bet ir sukelia ligonio įspūdį. Jei turite silpnus plaukus, geriau tenkintis dažomaisiais šampūnais.

Blondinė ar brunetė?

Anksčiau buvo peršama nuomonė, kad gamta, tapydamas žmogaus paveikslą, niekuomet neapsirinka ir spalvas suderina, turint ūpo spalvą galimą tik paryškinti. Tačiau dabar mes žinome, kad gamta gali ir apsirikti. Žinoma, 8 atvejais iš dešimties šviesiaplaukė, nusidažiusi plaukus juodai, atrodys kaip Mirtišė iš “Adamsų šeimynėlės”, tačiau… ne visuomet, kai kurioms toks derinys atrodo visai įdomiai. Matyt, svarbu ir visas įvaizdis.

Kokia spalva jums geriausiai tinka, priklauso nuo veido bruožų, odos, numatomos šukuosenos. Paprastai plaukų spalva derinama prie akių spalvos, tačiau, kaip jau sakėme, “visko gali būti”. Jei akių spalva šalta (tamsiai ruda arba ryškiai mėlyna), jums tiks šaltų ir neutralių atspalvių plaukai. Jei akys šiltos (žalios, rusvos, mėlynos) jums tiks šiltų atsplavių tonai.

Kai dėl spalvų madingumo, tai madinga neveik visos spalvos, jei jos tinka, išskiriama tik A.Stašaitytės reklmamuojama “morkinė”. Sakoma, kad šiais laikais ji tinka ne tik jaunoms mergaitėms, bet ir padoriose kontorose besisukančioms damoms.