Jei žinosite metų laikų kaitos ypatumus, įsiklausysite į savo kūno kalbą, labiau suprasite došų judėjimą ir jų išsibalansavimo galimybes, jausitės sveiki ir laimingi.
Teisingo skonio pasirinkimo svarba
Ajurveda siūlo kiekvienam žmogui pagal savo individualią prigimtį (prakruti) pasirinkti tinkamus maisto produktus, skonius, kvapus ir prieskonius bei derinti savo valgymo įpročius su besikeičiančia gamta ir metų laikais. Dieta metų laikų pasikeitimo metu yra labai svarbus veiksnys kiekvienam žmogui. Maistas atstato septynis svarbius gyvybinius žmogaus audinius (dhatu). Teisinga dieta palaiko žmogaus organizme pasaulio elementų (panchamahabhootas) balansą, užtikrina kūno ir proto harmoniją ir atstato išsibalansavusias došas.
Susiplanavus dietos ir valgymo režimą pagal metų laikus galima sustiprinti imunitetą, pagerinti svarbiausių organizmo funkcijų veiklą, išvalyti organizmą nuo toksinų (mala), pagerinti virškinimą ir išsigydyti užsisenėjusias chroniškas ligas. Viskas priklauso nuo žmogaus vidinės dvasinės stiprybės, intuityvaus intelekto panaudojimo ir užsibrėžto tikslo siekimo.
Pabandykime pasiaiškinti, kaip došos priklauso nuo metų laikų kaitos ir kokius skonius, prieskonius ir maistą galima vartoti skirtingu metų laiku skirtingiems žmonių prigimties (prakruti) tipams.
Ajurveda šešis pagrindinius skonius (saldus, sūrus, rūgštus, aštrus, kartus, sutraukiantis) priskiria trims prigimties (prakruti) tipams, atsižvelgiant į skirtingas terapines, gamtos užkoduotas skonių savybes. Kiekvienas žmogaus prigimties (prakruti) tipas turi tris tą tipą balansuojančius ir gydančius skonius:
Prigimtis (Prakruti) | Prigimtį (Prakruti) balansuojantis skonis |
---|---|
VATA | Saldus, rūgštus, sūrus |
PITA | Saldus, kartus, sutraukiantis |
KAPA | Kartus, aštrus, sutraukiantis |
Žmogaus došos ir sveikata negali būti visiškoje harmonijoje, jeigu derinant prigimties (prakruti) tipus ir skonius, neatsižvelgiama į metų laikų kaitą. Pavyzdžiui, vėlyvą žiemą, pavasarį ir rudenį vyrauja erdvės ir oro pasaulio elementai (panchamahaboota), kurie išsausina žemę ir visus juose gyvenančius gyvus organizmus, atima gyvybines jėgas ir susilpnina imunitetą. Tuo tarpu lietinguoju periodu, rudenį ir ankstyvą žiemą, dominuoja vandens ir žemės pasaulio elementai, atnešantys daugiau kritulių, pripildantys žemę drėgmės, duodantys stiprybės ir gyvybinių galių visiems organizmams.
Metų laikų ir skonio bei valgymo įpročių derinimas
Ajurveda yra mokslas, o ne laisvalaikio praleidimo forma, tad norint pasiekti pageidaujamų rezultatų, reikia ne tik įsigilinti į šios temos subtilybes, bet ir laikytis siūlomų patarimų.
VĖLYVA ŽIEMA
Rekomenduojama | Nerekomenduojama |
---|---|
Saldus, rūgštus ir sūrus skoniai | Per daug kartaus skonio |
Šviežias ir šiltas maistas | Aštrus ir sutraukiantis skonis |
Sunkesnis ir riebesnis maistas | Šaltas maistas ir gėrimai |
Perlinės, miežinės kruopos, troškiniai | Lengvas, sausas ir konservuotas maistas |
PAVASARIS
Rekomenduojama | Nerekomenduojama |
---|---|
Sūrus ir aštrus skoniai | Per daug sutraukiančio skonio maisto |
Šiltas maistas ir neriebus maistas | Saldus ir rūgštus skonis |
Daug grūdinių kultūrų (miežiai, kviečiai) | Sunkus ir riebus maistas |
Maistingas ir vitaminingas maistas | Šaltų savybių maistas ir prieskoniai |
VASARA
Rekomenduojama | Nerekomenduojama |
---|---|
Saldus, rūgštus skonis | Sūrus, aštrus maistas |
Pieniški produktai (jogurtas, pienas, kefyras) | Sausas, karštas ir konservuotas maistas |
Daug skysčių, natūralių sulčių | Nepatartina vartoti alkoholio |
Šalti gėrimai ir patiekalai | Sunkus ir labai riebus maistas |
Daug šviežių vaisių ir daržovių | Per daug šildančių produktų ir prieskonių |
LIETINGAS PERIODAS
Rekomenduojama | Nerekomenduojama |
---|---|
Kartus ir saldus skonis (daug šviežio medaus) | Per daug rūgštaus skonio |
Švieži pieniški produktai (varškė, varškės sūris) | Sausas, šaltas, sunkus maistas |
Grūdinės kultūros (ryžiai, miežiai, kviečiai) | Per daug jogurto, kefyro |
Daugiau šildančių prieskonių | Konservuotas ir senas maistas |
RUDUO
Rekomenduojama | Nerekomenduojama |
---|---|
Saldus, kartus skonis | Per daug sūraus skonio |
Lengvas ir šiltas maistas | Saldus, aštrus, sutraukiantis skonis |
Šildantys ir sausinantys prieskoniai | Rūgštus skonis ir produktai (pomidorai) |
Šalto spaudimo linų sėmenų, saulėgrąžų aliejus | Kefyras, jogurtas, sūriai |
ANKSTYVA ŽIEMA
Rekomenduojama | Nerekomenduojama |
---|---|
Rūgštus ir sūrus skonis | Per daug sauldaus skonio |
Raugintos šviežios daržovės su kmynais | Kartus, aštrus ir sutraukiantis skonis |
Daug šiltų sriubų, troškinių, košių | Sausas, šaltas ir lengvas maistas |
Mažai saldumynų ir natūralaus likerio | Miegoti po valgio |
Skirtingi prigimties (prakruti) tipai ir juos balansuojantys skoniai
VATA PRIGIMTIES (PRAKRUTI) ŽMONĖS
Metų laikai | Pagrindinis skonis/maistas | Papildomas skonis/maistas |
---|---|---|
Lietingas sezona | Saldus, sūrus, šiltas, truputi kartus* | Rūgštus |
Ruduo | Saldus, rūgštus, šiltas, lengvas | Sūrus, sutraukiantis |
Ankstyva žiema | Sūrus, rūgštus*, šiltas, riebus | Aštrus, saldus |
Vėlyva žiema | Rūgštus, sūrus, riebus | Saldus |
Pavasaris | Saldus, sūrus, šiltas, riebus* | Aštrus, rūgštus |
Vasara | Saldus, rūgštus, šiltas, riebus* | Kartus, sūrus, šaltas, lengvas |
Vatos prigimties žmonėms, besiskundžiantiems vatos došos sutrikimais (nemiga, nerimas, nervingumas, nereguliarus gyvenimo režimas, dujos žarnyne, sausa oda, mažas apetitas, užkietėję viduriai) rekomenduojama nepiktnaudžiauti žvaigždute pažymėtais skoniais ir naudoti daugiau saldaus ir sūraus skonio vatos došai subalansuoti. Vatos došos žmonėms rudens ir ankstyvos žiemos metu organizmo gyvybinės ir apsauginės funkcijos (ojos) susilpnėja ir yra lengviausia susirgti. Sunegalavę vatos prigimties (prakruti) žmonės turėtų vengti kartaus, sutraukiančio ir aštraus skonio.
PITA PRIGIMTIES (PRAKRUTI) ŽMONĖS
Metų laikai | Pagrindinis skonis/maistas | Papildomas skonis/maistas |
---|---|---|
Lietingas sezonas | Kartus, sutraukiantis, šiltas, saldus*, sūrus*, riebus | Sutraukiantis, aštrus |
Ruduo | Saldus, kartus, sutraukiantis, šaltas, lengvas | Aštrus |
Ankstyva žiema | Kartus, sutraukiantis, aštrus*, šiltas, riebus* | Saldus |
Vėlyva žiema | Saldus, rūgštus*, sūrus, šiltas, riebus* | Kartus, sutraukiantis, šaltas, lengvas |
Pavasaris | Saldus, kartus, aštrus*, šiltas | Sutraukiantis, šaltas |
Vasara | Saldus, kartus, šaltas, riebus* | Sutraukiantis, lengvas |
Pitos prigimties žmonėms, besiskundžiantiems pitos došos sutrikimais (veido bėrimai, aukšta temperatūra, didelis prakaitavimas, troškulys, įvairūs uždegimai, didelis apetitas, skrandžio opos, tulžies akmenys, viduriavimas, nemiga, nerimas, agresyvumas, greitas įsiaudrinimas, pyktis) rekomenduojama nepiktnaudžiauti žvaigždute pažymėtais skoniais ir naudoti daugiau kartaus, sutraukiančio ir saldaus skonio pitos došai subalansuoti.
Pitos došos žmonėms vėlyvo pavasario ir vasaros metu organizmo gyvybinės ir apsauginės funkcijos (ojos) susilpnėja ir yra lengviausia susirgti. Sunegalavę pitos prigimties (prakruti) žmonės turėtų vengti pitos došą sužadinančių skonių: rūgštaus, sūraus ir aštraus.
KAPA PRIGIMTIES (PRAKRUTI) ŽMONĖS
Metų laikai | Pagrindinis skonis/maistas | Papildomas skonis/maistas |
---|---|---|
Lietingas sezonas | Kartus, sutraukiantis, aštrus, šiltas, lengvas | Rūgštus, sausas, sūrus |
Ruduo | Kartus, sutraukiantis, saldus*, šiltas, lengvas | |
Ankstyva žiema | Aštrus, sutraukiantis, kartus, šiltas, riebus* | sūrus |
Vėlyva žiema | Rūgštus*, sutraukiantis, aštrus, šiltas, riebus* | Kartus, sūrus, sausas |
Pavasaris | Aštrus, sutraukiantis*, šiltas, sausas | Kartus, sūrus |
Vasara | Kartus, sutraukiantis, saldus*, šiltas ir sausas | Aštrus, šaltas |
Kapos prigimties žmonėms, besiskundžiantiems kapos došos sutrikimais (kvėpavimo takų ligos, sinusitas, užkietėję viduriai, polinkis liūdesiui ir depresijai, viršsvoris, gleivių formavimasis žarnyne, sulėtėjusi cirkuliacija, virškinimas) rekomenduojama nepiktnaudžiauti žvaigždute pažymėtais skoniais ir naudoti daugiau kartaus, sutraukiančio ir aštraus skonio kapos došai subalansuoti.
Kapos došos žmonėms vėlyvos žiemos ir ankstyvo pavasario metu organizmo gyvybinės ir apsauginės funkcijos (ojos) susilpnėja ir yra lengviausia susirgti. Sunegalavę kapos prigimties (prakruti) žmonės turėtų vengti kapos došą sužadinančių skonių: saldaus, rūgštaus ir sutraukiančio.
Mišrūs prigimties (prakruti) tipai
Kiekvienas žmogus yra unikali asmenybė ir turi išskirtinę fizinę, protinę ir dvasinę Prigimtį (Prakruti).
Žmogaus Prakruti tipai yra suformuoti iš visų trijų došų – Vatos, Pitos, Kapos – ir jų skirtingo pasiskirstymo žmogaus organizme. Taigi galima išskirti 7 skirtingus Prakruti tipus ir juos balansuojančius skonius.
PRAKRUTI | PRAKRUTI BALANSUOJANTIS SKONIS |
---|---|
VATA | Saldus, rūgštus, sūrus |
PITA | Saldus, kartus, sutraukiantis |
KAPA | Kartus, aštrus, sutraukiantis |
VATA-PITA | Saldus, rūgštus (stebėti Pita), sutraukiantis (stebėti Vata) |
VATA-KAPA | Sūrus, rūgštus (stebėti Kapa), aštrus (stebėti Vata) |
PITA-KAPA | Aštrus (stebėti Pita), kartus, sutraukiantis (stebėti Kapa) |
VATA-PITA-KAPA | Rūgštus (stebėti Pita, Kapa), aštrus (stebėti Pita, Vata), sutraukiantis (stebėti Vata, Kapa) |
Skliausteliuose pažymėtos došos prie skirtingų skonių maišytos prigimties (prakruti) žmonėms yra silpnosios vietos, kur žmonės neturėtų piktnaudžiauti ir per daug vartoti tam tikro skonio maisto ar prieskonių.
Pajauskite visus skonius
Ajurveda moko, kad kiekvienas skonis yra svarbus ir nei vieno skonio negalima visiškai atsisakyti. Kiekvienas skonis turi būti naudojamas su saiku ir vieno valgymo metu reikėtų pajausti visus skonius.
SALDUS SKONIS reikalingas visoms došoms, daugiausia Pitai, mažiau Vatai ir mažiausia Kapai. Saldus skonis būtinas audinių (dhatu) atsistatymui ir visų došų harmonijai palaikyti.
SŪRUS SKONIS mažais kiekiais reikalingas visoms došoms, daugiausia Vatai, mažiau Pitai ir mažiausiai Kapai. Sūrus skonis būtinas mineralų ir vandens kiekio balansui palaikyti.
RŪGŠTUS SKONIS reikalingas visoms došoms, bet labiausiai Vatai, mažiau Kapai ir mažiausiai Pitai. Rūgštus skonis palaiko sveikai rūgščią organizmo terpę.
AŠTRUS SKONIS mažais kiekiais papildo visas došas, bet labiausiai jo reikia Kapai, mažiau Vatai ir mažiausiai Pitai. Aštrus skonis palaiko cirkuliaciją, gerina virškinimą, žadina apetitą.
KARTUS SKONIS yra svarbus visoms došoms, bet jo labiausiai reikia Pitai, mažiau Kapai ir mažiausiai Vatai. Šis skonis naikina riebalinį sluoksnį, šalina toksinus (mala) .
SUTRAUKIANTIS SKONIS yra naudingas visoms došoms, bet jo reikia labai mažais kiekiais Pitai, mažiau Kapai ir visai mažai Vatai. Jis palaiko audinių stangrumą ir lankstumą.
Ajurvedos filosofija patvirtina faktą, kad kiekvienoje kultūroje yralabai skirtingi valgiai ir valgymo įpročiai. Kaip ir kokius maisto produktus bei prieskonius naudoti skirtingiems prigimties (prakruti) tipams - kitame straipsnyje.
Informaciniai šaltiniai
(1) AYURVEDA – A COMPLETE GUIDE, Prof. Gurdip Singh, India, Dean of Gujarat Ayurveda University, Jamnagar, 2003
(2) AYURVEDA SECRETS OF HEALING, Maya Tiwari, Lotus press, USA, 1995
(3) AYURVEDIC AAHAR: THE SCIENTIFIC DIET, Prof. Dr. P.H. Kulkarni, Sri atguru Publications, Delhi, India, 2000