Aštrus
skonis labai tinka
Kapos
prigimties
(prakruti)
žmogui ištisus metus, bet vasarą nuo aštrių valgių reikėtų susilaikyti, kadangi jie turi per daug ugnies ir vasaros metu tai nėra sveika. Tuo tarpu
sūrus
skonis labai tinka
Vatai
, nes jo savybė yra drėgmė, tačiau rudenį
Vatos
tipo žmonėms reikėtų vengti per daug druskos, kadangi tai gali sukelti sveikatos sutrikimus ir
vatos
došos išsibalansavimą.
Pitai
visada tinka saldus skonis, bet juo negalima piktnaudžiauti ankstyvą žiemą.

Jei žinosite metų laikų kaitos ypatumus, įsiklausysite į savo kūno kalbą, labiau suprasite došų judėjimą ir jų išsibalansavimo galimybes, jausitės sveiki ir laimingi.

Teisingo skonio pasirinkimo svarba

Ajurveda siūlo kiekvienam žmogui pagal savo individualią prigimtį (prakruti) pasirinkti tinkamus maisto produktus, skonius, kvapus ir prieskonius bei derinti savo valgymo įpročius su besikeičiančia gamta ir metų laikais. Dieta metų laikų pasikeitimo metu yra labai svarbus veiksnys kiekvienam žmogui. Maistas atstato septynis svarbius gyvybinius žmogaus audinius (dhatu). Teisinga dieta palaiko žmogaus organizme pasaulio elementų (panchamahabhootas) balansą, užtikrina kūno ir proto harmoniją ir atstato išsibalansavusias došas.

Susiplanavus dietos ir valgymo režimą pagal metų laikus galima sustiprinti imunitetą, pagerinti svarbiausių organizmo funkcijų veiklą, išvalyti organizmą nuo toksinų (mala), pagerinti virškinimą ir išsigydyti užsisenėjusias chroniškas ligas. Viskas priklauso nuo žmogaus vidinės dvasinės stiprybės, intuityvaus intelekto panaudojimo ir užsibrėžto tikslo siekimo.

Pabandykime pasiaiškinti, kaip došos priklauso nuo metų laikų kaitos ir kokius skonius, prieskonius ir maistą galima vartoti skirtingu metų laiku skirtingiems žmonių prigimties (prakruti) tipams.

Ajurveda šešis pagrindinius skonius (saldus, sūrus, rūgštus, aštrus, kartus, sutraukiantis) priskiria trims prigimties (prakruti) tipams, atsižvelgiant į skirtingas terapines, gamtos užkoduotas skonių savybes. Kiekvienas žmogaus prigimties (prakruti) tipas turi tris tą tipą balansuojančius ir gydančius skonius:

Prigimtis (Prakruti)Prigimtį (Prakruti) balansuojantis skonis
VATASaldus, rūgštus, sūrus
PITASaldus, kartus, sutraukiantis
KAPAKartus, aštrus, sutraukiantis

Žmogaus došos ir sveikata negali būti visiškoje harmonijoje, jeigu derinant prigimties (prakruti) tipus ir skonius, neatsižvelgiama į metų laikų kaitą. Pavyzdžiui, vėlyvą žiemą, pavasarį ir rudenį vyrauja erdvės ir oro pasaulio elementai (panchamahaboota), kurie išsausina žemę ir visus juose gyvenančius gyvus organizmus, atima gyvybines jėgas ir susilpnina imunitetą. Tuo tarpu lietinguoju periodu, rudenį ir ankstyvą žiemą, dominuoja vandens ir žemės pasaulio elementai, atnešantys daugiau kritulių, pripildantys žemę drėgmės, duodantys stiprybės ir gyvybinių galių visiems organizmams.

Metų laikų ir skonio bei valgymo įpročių derinimas

Ajurveda yra mokslas, o ne laisvalaikio praleidimo forma, tad norint pasiekti pageidaujamų rezultatų, reikia ne tik įsigilinti į šios temos subtilybes, bet ir laikytis siūlomų patarimų.

VĖLYVA ŽIEMA

RekomenduojamaNerekomenduojama
Saldus, rūgštus ir sūrus skoniaiPer daug kartaus skonio
Šviežias ir šiltas maistasAštrus ir sutraukiantis skonis
Sunkesnis ir riebesnis maistasŠaltas maistas ir gėrimai
Perlinės, miežinės kruopos, troškiniaiLengvas, sausas ir konservuotas maistas

PAVASARIS

RekomenduojamaNerekomenduojama
Sūrus ir aštrus skoniaiPer daug sutraukiančio skonio maisto
Šiltas maistas ir neriebus maistasSaldus ir rūgštus skonis
Daug grūdinių kultūrų (miežiai, kviečiai)Sunkus ir riebus maistas
Maistingas ir vitaminingas maistasŠaltų savybių maistas ir prieskoniai

VASARA

RekomenduojamaNerekomenduojama
Saldus, rūgštus skonisSūrus, aštrus maistas
Pieniški produktai (jogurtas, pienas, kefyras)Sausas, karštas ir konservuotas maistas
Daug skysčių, natūralių sulčiųNepatartina vartoti alkoholio
Šalti gėrimai ir patiekalaiSunkus ir labai riebus maistas
Daug šviežių vaisių ir daržoviųPer daug šildančių produktų ir prieskonių

LIETINGAS PERIODAS

RekomenduojamaNerekomenduojama
Kartus ir saldus skonis (daug šviežio medaus)Per daug rūgštaus skonio
Švieži pieniški produktai (varškė, varškės sūris)Sausas, šaltas, sunkus maistas
Grūdinės kultūros (ryžiai, miežiai, kviečiai)Per daug jogurto, kefyro
Daugiau šildančių prieskoniųKonservuotas ir senas maistas

RUDUO

RekomenduojamaNerekomenduojama
Saldus, kartus skonisPer daug sūraus skonio
Lengvas ir šiltas maistasSaldus, aštrus, sutraukiantis skonis
Šildantys ir sausinantys prieskoniaiRūgštus skonis ir produktai (pomidorai)
Šalto spaudimo linų sėmenų, saulėgrąžų aliejusKefyras, jogurtas, sūriai

ANKSTYVA ŽIEMA

RekomenduojamaNerekomenduojama
Rūgštus ir sūrus skonisPer daug sauldaus skonio
Raugintos šviežios daržovės su kmynaisKartus, aštrus ir sutraukiantis skonis
Daug šiltų sriubų, troškinių, košiųSausas, šaltas ir lengvas maistas
Mažai saldumynų ir natūralaus likerioMiegoti po valgio

Skirtingi prigimties (prakruti) tipai ir juos balansuojantys skoniai

VATA PRIGIMTIES (PRAKRUTI) ŽMONĖS

Metų laikaiPagrindinis skonis/maistasPapildomas skonis/maistas
Lietingas sezonaSaldus, sūrus, šiltas, truputi kartus*Rūgštus
RuduoSaldus, rūgštus, šiltas, lengvasSūrus, sutraukiantis
Ankstyva žiemaSūrus, rūgštus*, šiltas, riebusAštrus, saldus
Vėlyva žiemaRūgštus, sūrus, riebusSaldus
PavasarisSaldus, sūrus, šiltas, riebus*Aštrus, rūgštus
VasaraSaldus, rūgštus, šiltas, riebus*Kartus, sūrus, šaltas, lengvas

Vatos prigimties žmonėms, besiskundžiantiems vatos došos sutrikimais (nemiga, nerimas, nervingumas, nereguliarus gyvenimo režimas, dujos žarnyne, sausa oda, mažas apetitas, užkietėję viduriai) rekomenduojama nepiktnaudžiauti žvaigždute pažymėtais skoniais ir naudoti daugiau saldaus ir sūraus skonio vatos došai subalansuoti. Vatos došos žmonėms rudens ir ankstyvos žiemos metu organizmo gyvybinės ir apsauginės funkcijos (ojos) susilpnėja ir yra lengviausia susirgti. Sunegalavę vatos prigimties (prakruti) žmonės turėtų vengti kartaus, sutraukiančio ir aštraus skonio.

PITA PRIGIMTIES (PRAKRUTI) ŽMONĖS

Metų laikaiPagrindinis skonis/maistasPapildomas skonis/maistas
Lietingas sezonasKartus, sutraukiantis, šiltas, saldus*, sūrus*, riebusSutraukiantis, aštrus
RuduoSaldus, kartus, sutraukiantis, šaltas, lengvasAštrus
Ankstyva žiemaKartus, sutraukiantis, aštrus*, šiltas, riebus*Saldus
Vėlyva žiemaSaldus, rūgštus*, sūrus, šiltas, riebus*Kartus, sutraukiantis, šaltas, lengvas
PavasarisSaldus, kartus, aštrus*, šiltasSutraukiantis, šaltas
VasaraSaldus, kartus, šaltas, riebus*Sutraukiantis, lengvas

Pitos prigimties žmonėms, besiskundžiantiems pitos došos sutrikimais (veido bėrimai, aukšta temperatūra, didelis prakaitavimas, troškulys, įvairūs uždegimai, didelis apetitas, skrandžio opos, tulžies akmenys, viduriavimas, nemiga, nerimas, agresyvumas, greitas įsiaudrinimas, pyktis) rekomenduojama nepiktnaudžiauti žvaigždute pažymėtais skoniais ir naudoti daugiau kartaus, sutraukiančio ir saldaus skonio pitos došai subalansuoti.

Pitos došos žmonėms vėlyvo pavasario ir vasaros metu organizmo gyvybinės ir apsauginės funkcijos (ojos) susilpnėja ir yra lengviausia susirgti. Sunegalavę pitos prigimties (prakruti) žmonės turėtų vengti pitos došą sužadinančių skonių: rūgštaus, sūraus ir aštraus.

KAPA PRIGIMTIES (PRAKRUTI) ŽMONĖS

Metų laikaiPagrindinis skonis/maistasPapildomas skonis/maistas
Lietingas sezonasKartus, sutraukiantis, aštrus, šiltas, lengvasRūgštus, sausas, sūrus
RuduoKartus, sutraukiantis, saldus*, šiltas, lengvas 
Ankstyva žiemaAštrus, sutraukiantis, kartus, šiltas, riebus*sūrus
Vėlyva žiemaRūgštus*, sutraukiantis, aštrus, šiltas, riebus*Kartus, sūrus, sausas
PavasarisAštrus, sutraukiantis*, šiltas, sausasKartus, sūrus
VasaraKartus, sutraukiantis, saldus*, šiltas ir sausasAštrus, šaltas

Kapos prigimties žmonėms, besiskundžiantiems kapos došos sutrikimais (kvėpavimo takų ligos, sinusitas, užkietėję viduriai, polinkis liūdesiui ir depresijai, viršsvoris, gleivių formavimasis žarnyne, sulėtėjusi cirkuliacija, virškinimas) rekomenduojama nepiktnaudžiauti žvaigždute pažymėtais skoniais ir naudoti daugiau kartaus, sutraukiančio ir aštraus skonio kapos došai subalansuoti.

Kapos došos žmonėms vėlyvos žiemos ir ankstyvo pavasario metu organizmo gyvybinės ir apsauginės funkcijos (ojos) susilpnėja ir yra lengviausia susirgti. Sunegalavę kapos prigimties (prakruti) žmonės turėtų vengti kapos došą sužadinančių skonių: saldaus, rūgštaus ir sutraukiančio.

Mišrūs prigimties (prakruti) tipai

Kiekvienas žmogus yra unikali asmenybė ir turi išskirtinę fizinę, protinę ir dvasinę Prigimtį (Prakruti).

Žmogaus Prakruti tipai yra suformuoti iš visų trijų došų – Vatos, Pitos, Kapos – ir jų skirtingo pasiskirstymo žmogaus organizme. Taigi galima išskirti 7 skirtingus Prakruti tipus ir juos balansuojančius skonius.

PRAKRUTIPRAKRUTI BALANSUOJANTIS SKONIS
VATASaldus, rūgštus, sūrus
PITASaldus, kartus, sutraukiantis
KAPAKartus, aštrus, sutraukiantis
VATA-PITASaldus, rūgštus (stebėti Pita), sutraukiantis (stebėti Vata)
VATA-KAPASūrus, rūgštus (stebėti Kapa), aštrus (stebėti Vata)
PITA-KAPAAštrus (stebėti Pita), kartus, sutraukiantis (stebėti Kapa)
VATA-PITA-KAPARūgštus (stebėti Pita, Kapa), aštrus (stebėti Pita, Vata), sutraukiantis (stebėti Vata, Kapa)

Skliausteliuose pažymėtos došos prie skirtingų skonių maišytos prigimties (prakruti) žmonėms yra silpnosios vietos, kur žmonės neturėtų piktnaudžiauti ir per daug vartoti tam tikro skonio maisto ar prieskonių.

Pajauskite visus skonius

Ajurveda moko, kad kiekvienas skonis yra svarbus ir nei vieno skonio negalima visiškai atsisakyti. Kiekvienas skonis turi būti naudojamas su saiku ir vieno valgymo metu reikėtų pajausti visus skonius.

SALDUS SKONIS reikalingas visoms došoms, daugiausia Pitai, mažiau Vatai ir mažiausia Kapai. Saldus skonis būtinas audinių (dhatu) atsistatymui ir visų došų harmonijai palaikyti.

SŪRUS SKONIS mažais kiekiais reikalingas visoms došoms, daugiausia Vatai, mažiau Pitai ir mažiausiai Kapai. Sūrus skonis būtinas mineralų ir vandens kiekio balansui palaikyti.

RŪGŠTUS SKONIS reikalingas visoms došoms, bet labiausiai Vatai, mažiau Kapai ir mažiausiai Pitai. Rūgštus skonis palaiko sveikai rūgščią organizmo terpę.

AŠTRUS SKONIS mažais kiekiais papildo visas došas, bet labiausiai jo reikia Kapai, mažiau Vatai ir mažiausiai Pitai. Aštrus skonis palaiko cirkuliaciją, gerina virškinimą, žadina apetitą.

KARTUS SKONIS yra svarbus visoms došoms, bet jo labiausiai reikia Pitai, mažiau Kapai ir mažiausiai Vatai. Šis skonis naikina riebalinį sluoksnį, šalina toksinus (mala) .

SUTRAUKIANTIS SKONIS yra naudingas visoms došoms, bet jo reikia labai mažais kiekiais Pitai, mažiau Kapai ir visai mažai Vatai. Jis palaiko audinių stangrumą ir lankstumą.

Ajurvedos filosofija patvirtina faktą, kad kiekvienoje kultūroje yralabai skirtingi valgiai ir valgymo įpročiai. Kaip ir kokius maisto produktus bei prieskonius naudoti skirtingiems prigimties (prakruti) tipams - kitame straipsnyje.

Informaciniai šaltiniai

(1) AYURVEDA – A COMPLETE GUIDE, Prof. Gurdip Singh, India, Dean of Gujarat Ayurveda University, Jamnagar, 2003
(2) AYURVEDA SECRETS OF HEALING, Maya Tiwari, Lotus press, USA, 1995
(3) AYURVEDIC AAHAR: THE SCIENTIFIC DIET, Prof. Dr. P.H. Kulkarni, Sri atguru Publications, Delhi, India, 2000