Net jei šiandien apie tai nesusimąstai ir įvairios „moteriškos“ bėdos, lytiškai plintančios ligos atrodo visiškai nerealus dalykas, neapsigauk! Juk nuo to, kaip tu rūpiniesi savo intymiąja sveikata, priklausys ne tik tavo pačios savijauta ar net gyvybė, bet ir tavo galimybė įvykdyti mažą stebuklą šioje žemėje – padovanoti gyvybę naujam žmogučiui...

Ar žinai, kad dėl biologinių savybių merginos yra daug jautresnės lytiškai plintančioms ligoms (LPL) nei vyrai (lyg tai mums dar būtų maža PMS?!) Be to, kai kurie susirgimai būdingi tik moterims. Bet yra ir geroji žinia – šiuolaikiniame pasaulyje, kai ir žmonijos žinios, ir medicina yra pažengę toli į priekį, labai daug kas priklauso ir nuo tavęs pačios. Tereikia atsiminti ir svarbiausia VYKDYTI 10 INTYMIOSIOS SVEIKATOS ĮSAKYMŲ !

1. Švara, švara ir dar kartą švara!

Elementari intymioji higiena turi tapti kasdieniniu tavo ritualu. Tai ne tik leis tau jaustis švariai ir gaiviai, bet ir padės apsisaugoti nuo daugelio infekcinių ligų. Pagrindinės taisyklės:

- Pamiršk močiučių rekomenduojamas priemones – muilą ir šampūną! Jie gali sukelti niežulį, deginimą, skausmą, suardyti biologinę mikrofloros pusiausvyrą.

- Naudok specialiai intymiai higienai sukurtus produktus. Jie naikina bakterijas, saugo nuo uždegimų, išlaiko normalią makšties floros rūgščių ir šarmų pusiausvyrą.

- Neapsileisk kelionės metu! Keliaujant gana dažnai nėra patogių sąlygų apsiprausti, tad būtinai į kelioninį krepšį įsidėk specialių drėgnų servetėlių.

- Neplauk intymiųjų vietelių kempine (ji sugeria bakterijas).

2) Mėnesinės - sustiprintas švaros režimas!

Mėnesinių metu labai lengva „pasigauti“ įvairių infekcijų ir uždegimų, tad būk dar dėmesingesnė savo higienai:

- Jei tik įmanoma, stenkis nusiprausti ar bent nusivalyti drėgna servetėle kiekvienąkart po higieninio paketo pakeitimo.

- Keisk paketus bent kas 3-4 val. (galima ir dažniau, priklausomai nuo menstruacijų gausumo).

- Nesimaudyk vonioje, tekančiame vandenyje ar jūroje - prauskis po dušu.

- Nepamiršk higieninio tampono makštyje nakčiai.

3) Protingai rinkis ir naudok įklotus, higieninius paketus ir tamponus!

- Nepasiduok reklamos įtakai – nenaudok įklotų kasdien! Įklotai tau gali praversti mėnesinių (pradžioj ir pabaigoj) ir lytinių ligų gydymo metu (naudojant vaginalines žvakutes), kai gausu išskyrų.

- Rinkis kuo paprastesnius įklotus ir paketus. Nenaudok įklotų, jei jų sudėtyje nėra medvilnės, nes jie gali sukelti alergiją.

- „Nepiktnaudžiauk tamponais“ – tamponas gali išgelbėti ypatingais atvejais: keliaujant, sportuojant ar maudantis. Tačiau stenkis juos naudoti kiek galima rečiau, mat jų gamybos procese naudojama daugybė chemikalų. Be to, visos išskyros susigeria į juos ir lieka makštyje, o tai puiki terpė (šilta, drėgna, tamsu) bakterijoms daugintis.

4) Kasmetinis privalomas „pasimatymas" su ginekologe

Žinoma, vizitas pas ginekologę nėra pats maloniausias užsiėmimas (daug maloniau eiti pas kosmetologę ar kirpėją), bet jis tikrai bus mažiau nemalonus, nei pasekmės, kurias gali sukelti nesitikrinimas. Save sauganti mergina (o juk tu tokia ir esi, ar ne?) bent kartą per metus turi apsilankyti pas ginekologę. Profilaktinio vizito tikslas – anksti diagnozuoti ligas bei neleisti joms vystytis. Nėra net ir kalbos, kad pas ginekologą turi bėgti iškart, kai tik iškyla kokių nors problemų ar negalavimų, ar tiesiog nori pasikonsultuoti, pavyzdžiui, dėl kontracepcijos metodų.

5) Jei renkiesi seksą - tai tik saugų!

Pažiūrėk į lentelę: matai, kiek daug ligų ir infekcijų tau siūlo nesaugus lytinis aktas. Pastaba: ligų sąrašas nėra baigtinis, lentelėje yra nurodytos populiariausios ir pavojingiausios ligos.

Kauno medicinos universiteto profesorė, gydytoja ginekologė Rūta Nadišauskienė, siekiant apsisaugoti nuo LPI, rekomenduoja vadovautis ABC akronimu:

A (angl. abstain) – susilaikyk arba atidėk vėlesniam laikui, kol būsi visiškai pasiruošusi.

B (angl. be faithful) – būk ištikimas.

C (angl. condoms) – prezervatyvus naudok tinkamai ir nuolat. Prezervatyvai yra patikimiausia priemonė, saugantis ne tik pastoti, bet ir lytiniu keliu plintančių ligų.

Taigi, jei jau nusprendei ir pradėjai lytinį gyvenimą – pasirūpink tuo, kad tavo partneris naudotų prezervatyvą. Žinoma, labai linkiu, kad pasirinktum supratingą partnerį, kuris ir pats tai suprastų.

Infekcija/LigaSukeliamos pasekmės
GonorėjaMoterims uždegimas prasideda šlaplėje ir gimdos kaklelyje, po to apima kiaušintakius ir, laiku negydomas, gali sukelti stiprų vidaus organų uždegimą. Blogiausias atvejis: kiaušidėms užakus, moteris negali pastoti.
SifilisIšsivystęs iki trečiosios stadijos, sukelia negrįžtamus vidaus organų pakitimus, gali sukelti paralyžių, baigtis mirtimi.
ChlamidiozėNegydoma, ji tiek moterims, tiek vyrams gali baigtis nevaisingumu.
Hepatitas BDauguma sergančiųjų pasveiksta. Dažniausiai tampama viruso nešiotoju. Nedaugelis suserga kepenų uždegimu, kuris gali vystytis į kepenų vėžį.
ŽIV ir AIDSVirusas patenka į kraujotakos sistemą - kraujo ląsteles, saugančias organizmą nuo bakterijų ir virusų. Kai sunaikinamos imuninės ląstelės, organizmas tampa neatsparus bet kokiai infekcijai ar uždegimui. Pasigavus ŽIV, galima mirti nuo persišaldymo ar gripo
ŽPVŽmogaus papilomos virusas (kurio nešiotojais tampa iki 70 proc. suaugusių gyventojų), sukeliantis gimdos kaklelio vėžį bei kitus susirgimus - priešvėžinius vulvos bei gimdos kaklelio pakitimus, genitalijų karpas.
Genitalijų karposLabai nemalonus ir sunkiai išgydomas susirgimas, kurio metu vargina niežėjimas, deginimas, lytinių organų pakitimai.
Bakterinė vaginozėGali sukelti uždegimines vidaus organų ligas, nevaisingumą
TrichomonozėNelabai pavojinga ir lengvai pagydoma, tačiau negydoma gali pažeisti šlaplę, šlapimo pūslę.

6) Padaryk viską, kad apsisaugotum nuo ŽPV ir gimdos kaklelio vėžio

Apie vieną klastingiausių – žmogaus papilomos virusą (ŽPV) turi žinoti daugiau. Žmogaus papilomos virusas - tai daugiau nei 100 rūšių virusų grupė ir 30 iš šių virusų plinta lytiniu keliu. ŽPV kažkuriuo savo gyvenimo momentu užsikrečia net 80% moterų. Kai kurie šių virusų sukelia įvairius pažeidimus, pavyzdžiui, karpas genitalijų srityje, kai kurie - pažeidžia gimdos kaklelio gleivinės ląsteles. Pradžioje šie pažeidimai gali būti visai menki ir neįtartini, tačiau ilgainiui iš jų gali išsivystyti gimdos kaklelio vėžys (GKV).

Taip, taip - atrodo visiškai neįtikėtinas dalykas, bet moksliškai įrodyta, kad yra būtent taip. Pasaulyje kasdien nuo gimdos kaklelio vėžio miršta beveik 700 moterų. Lietuvoje gimdos kaklelio vėžiu kasdien suserga 1-2 moterys, kas antra, susirgusi GKV, miršta. Per savaitę nuo GKV Lietuvoje miršta 5 moterys. Lietuva su tokiais rodikliais, deja, pirmauja ES. Baugina, kad Lietuvoje vis daugiau jaunų merginų suserga šia liga, taigi tu taip pat gali būti viena iš jų. Ką tu gali padaryti, kad netaptum ŽPV ir gimdos kaklelio vėžio auka?

- Naudok prezervatyvą, kadangi tai lytiniu keliu perduodamas virusas. Vaikinas gali būti šio viruso nešiotojas net pats to nežinodamas. Tačiau prezervatyvai padeda apsisaugoti nuo ŽPV tik iš dalies, nes virusas gali būti perduotas liečiant genitalijų vietas;

- Lankydamasi pas ginekologą (žr. 4 įsakymą) būtinai pasidaryk Pap testą (kitaip- citologinį tyrimą). Jis rodo priešvėžinius gimdos kaklelio ląstelių pakitimus. Laiku pastebėjus priešvėžinę stadiją, dar galima užkirsti vėžiui kelią;

- Pasiskiepyk. Pasaulis nestovi vietoje ir jau sukurta vakcina, galinti apsaugoti nuo gimdos kaklelio vėžio ir genitalinių karpų. Jau šiais metais vakcina pasieks Lietuvą. Teiraukis jos savo šeimos gydytojo ar ginekologės. Skiepytis gali mergaitės nuo 9 metų amžiaus. Geriausia, kai skiepijasi merginos dar neturėjusios lytinių santykių, tačiau gali skiepytis ir sveikos lytinių santykių jau turėjusios moterys. Kuo anksčiau pasiskiepysi, tuo geriau.

7) Ne - liesėjimo manijai

Kad ir kaip tave žavi lieknos figūros, atsimink, kad numetus itin daug svorio (pvz. sergant anoreksija), sutrinka menstruacijų ciklas, dažniausiai dingsta mėnesinės. Įvyksta gilūs endokrininės sistemos pakitimai, kuriuos atstatyti yra nepaprastai sunku, moterims vėliau itin sunkiai sekasi pastoti.

8) Mesk lauk trim dydžiais per mažus drabužius

Nors aptempti drabužėliai yra gražu ir madinga, tačiau kas per daug – tas nesveika, ypač jei itin apspaudžia klubus ir lytinius organus. Taip pat nepirk sintetinio trikotažo, rinkis natūralaus pluošto apatinius! Aptempti rūbai bei sintetiniai apatiniai gali pakeisti tavo mikroflorą ir sudaryti palankias sąlygas grybelinei infekcijai. Be to, sintetika nepraleidžia oro ir atsiranda labai palankios sąlygos mikroorganizmų dauginimuisi.

9) Saugokis peršalimo

Džinsai pažemintu liemeniu ir trumpos ”maikutės” nuostabiai tinka vasarą, pavasarį ir uždarose patalpose, bet ne tada, kai lauke – minus 10, о tu tik su džinsais ir trumpa striukyte! Strėnų, nugaros, pilvo apačios peršalimas gali sukelti itin skausmingas ir nemalonias šlapimo takų infekcijas, kiaušidžių ir kiaušintakių uždegimus.

10) Vitaminai, poilsis, imuninės sistemos stiprinimas

Maitinkis sveiku ir pilnaverčiu maistu, stiprink imunitetą (vitaminai, vaisiai ir daržovės), ir nepervark! Tai tikrai yra svarbu, kalbant ne tik apie tavo bendrą sveikatos būklę, bet ir apie intymiąją sveikatą. Juk, kai esi pervargusi, nusilpusi, blogai maitiniesi, daug lengviau „limpa“ visokios ligos ir infekcijos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)