Stiklas

Langai blizgės, jeigu prieš plaudami juos į vandenį įbersite porą šaukštelių krakmolo.

Kad stiklas vasarą nerasotų, o žiemą neapšaltų, nuvalykite jį glicerinu sudrėkinta šluoste.

Matinį stiklą patariama valyti karštu vandeniu. Tik prieš tai į jį reikėtų įpilti šaukštą kitą acto.

Stiklines vazas, indus siauru kakleliu nesunkiai išplausite šiltu vandeniu. Prieš tai įberkite į jį smulkintų žalio kiaušinio lukštų arba laikraštinio popieriaus skiautelių. Plaudami indą papurtykite.

Stikliniai indai blizgės, jeigu praskalausite juos druskos arba acto tirpalu.

Jeigu veidrodį pamėgo musės, įtrinkite jį svogūnu. Patys greit nejusite kvapo, o štai musės stengsis šią vietą aplenkti.

Šviežias rašalo dėmes nesunku išvalyti virintame piene suvilgytu skudurėliu.

Gumos dėmes galima pašalinti patrynus išteptą vietą vatos gabalėliu, suvilgytu spirito ir terpentino tirpalu.

Nuo nešvarių tapetų pirmiausia nusiurbkite dulkes, o paskui nušluostykite sausa šiurkščia šluoste. Tik užbarstykite ant jos avižų kruopų.

Blizgesį patamsėjusiems variniams gaminiams sugrąžina žalios bulvės.

Jeigu langų, balkono rėmai, palangė, vidinės durys nudažytos aliejiniais dažais, nesumanykite jų plauti muilinu vandeniu ar šveisti soda - dažai išbluks, pradės trūkinėti.

Geriau į vandenį įpilkite šlakelį amoniako (l valgomasis šaukštas litrui vandens), patrinkite ir sausai nušluostykite.

Prieš dažydami lango rėmus įtrinkite stiklą actu - vėliau lengviau nuvalysite užtiškusius dažus.

Virtuvėje

Plautuvės vamzdžiai neretai pasidengia riebalų sluoksniu. Kad taip neatsitiktų, reguliariai įpilkite į kriauklę verdančio vandens.

Virdulio nuoviras pašalinsite acto esencija, soda. Arbatinuke užvirinkite vandenį, įberkite geriamosios sodos (2-2,5 šaukšto vienam litrui vandens). Pavirinkite, išpilkite šį vandenį ir įpilkite naujo su actu (keli valgomieji šaukštai litrui vandens). Vėl užvirinkite, pavirkite 15 minučių, išpilkite ir gerai praskalaukite virdulį švariu vandeniu.

Kavinuko nuoviras pašalinsite užvirę jame vandenį su citrinos gabaliukais.

Dėmės

Riebios dėmės išnyks iš šilkinių, vilnonių audinių, jei išskalbsite juos garstyčių antpile.

Grindys

Neplaukite linoleumo karštu vandeniu - danga suminkštės, taps lipni. Geriausiai tinka ūkinis muilas, tik ne soda ar amoniakas. Kai grindis išplausite, būtinai jas nusausinkite - kitaip gali „susibanguoti". Porą kartų per metus ištrinkite linoleumą linų sėmenų aliejumi. Paskirstykite jį vilnoniu skudurėliu ir palikite nakčiai. Kitą dieną minkšta šluoste įtrinkite, kad blizgėtų.

Parketą - lakuotą ar ne - patartina valyti drėgna šluoste, suvilgyta šaltame vandenyje su glicerinu (l šaukštas litrui vandens).

Rašalo dėmes nuo kilimo pašalinsite patrynę jas šepečiu, sudrėkintu karštame piene. Nuo linoleumo - pemza arba š vi triniu popieriumi. Vėliau tą vietą įtrinkite linų sėmenų aliejumi. Rašalo dėmę ant parketo patrinkite citrina, greitai nuvalykite karštu muiluotu vandeniu, paskui - švariu drungnu ir sausai nušluostykite.

Kvapai

Nemalonus kvapas spintelėje išnyks, jeigu ant lentynos užbersite šiek tiek natūralios maltos kavos. Į bufetą ar stalčių įdėkite svogūno griežinėlį ar akmens anglies gabalėlį.

Specifinį duoninės kvapą pašalinsite, jei nušluostysite ją švariu skudurėliu, suvilgytu actu, o vėliau gerai išvėdinsite.

Metalinė dėžutė neskleis nemalonaus kvapo, jeigu sudeginsite joje keletą degtukų.

Kad šaldytuvas neskleistų specifinio kvapo, porą kartų per mėnesį nuplaukite jo vidines sieneles šiltu vandeniu su soda (l šaukštas litrui vandens), nusausinkite ir pusvalandį pavėdinkite.