Įvairiais talentais apdovanota moteris, prieš septynerius metus iš Žemaitijos atvažiavusi į Dzūkiją, kurioje likusios jos tėvų šaknys, prisipažįsta, kad kūryba padeda kitaip žvelgti į gyvenimą, eiti į gilumą. Svarbiausia - netradicinė tapyba teigiamai veikia pacientus.

Kad neužaktum kaip vanduo

„Medicina ir kūryba susipina, papildo viena kitą. Tai iššūkis - tobulėti, keistis, kad neužaktum kaip vanduo", - sako gydytoja. Nemeikštienės privataus kabineto skandinaviškas stilius prasideda nuo durų. Visos detalės - užuolaidėlės, skulptūrėlės, paveikslai - skirti nusiraminti. Kūno negalia ne tokia skaudi, kai žvelgi į meno kūrinius. Nors ir ne profesionalios dailininkės potėpiai žavi spalvomis, paprastumu.

Gydytoja yra baigusi Plungės meno mokyklą, iš čia - potraukis kurti. Dėl studijų Kauno medicinos institute, vėliau - darbo poliklinikose vaikystės pomėgį tapyti jai teko kuriam laikui atidėti. Prieš šešerius metus Alytaus soroptimisčių klubas ieškojo dovanos Švedijos ambasadoriui. „Visos svarstėme, ką dovanoti? Patraukliausia buvo mintis apie pačių sukurtą darbelį. Tuomet vėl paėmiau teptuką į rankas", - pasakoja medikė.

Gydomųjų žolių motyvais

Prieš keletą metų Daina surengė tapybos parodą „Angele, žvelk į mane". Jautrus ir naujas žvilgsnis į pasaulį, kurį autorė teptuku kuria savo vizijose, - taip trumpai galima apibūdinti Nemeikštienės kūrybą. Čia nėra didelių įmantrybių, bet matyti neišgalvotas moteriškumas: tyloje ištirpstantys gėlynai, paslaptingumu viliojantys peizažai. Taip norisi kartu su Angelo personažu ištarti: „Angele, pažvelk į mane. Juk mano kūryba yra dalis manęs". Tai alytiškio dailininko Kosto Poškaus atsiliepimai.

Visi parodoje eksponuoti paveikslai nutapyti dažais, pagamintais iš gydomųjų žolių. Drobių siužetai sukurti stebint gamtą. Svarbiausia - perteikti ramybę, teigiamas mintis. Ypač pastarosios daro stebuklus.

„Mintys linkusios materializuotis, todėl reikia išmokti pozityviai mąstyti", - įsitikinusi gydytoja. Pirmos personalinės parodos atsiliepimų paskatinta ji dažniau paima teptuką į rankas ir rudenį vėl ketina surengti ekspoziciją. Šį kartą - iš kelionių po Skandinaviją.

Dažus siunčia draugės

„Kas paskatino tapyti gydomųjų žolių dažais?" - teiraujuosi pašnekovės. „Tai Ullos, kolegės iš Švedijos, nuopelnas. Draugė daug keliavo po Kiniją, o grįžusi gerąją Rytų medicinos patirtį ėmė skleisti savo šalyje, įkūrė aromaterapijos kabinetą. Vieną jo sudedamųjų dalių - tapybą gydomųjų žolių dažais - perteikė ir man", - Daina džiaugiasi visapusiškai naudinga stažuote Švedijoje.

Dažų atsiunčia draugės, įvairi kalnų augmenija - vokietės Veronikos dovana, Švedijos pajūrio žolės - Ullos lauktuvės.

„Dabar taip gražiai žydi pievos, tik netingėk rinkti vaistinguosius augalus. Jie praturtina tapybą, yra ekologiški, turi nemažai veikliųjų medžiagų. Mėtos, ąžuolo žievė, liepų žiedai, ramunėlės, medetkos, kraujažolės..“ - vardija Daina, linksma sulaukusi vasaros. Dalį atostogų ji praleis rinkdama vaistažoles, kad galėtų pasigaminti dažų.

Skandinavų patirtis

Pirma jos, kaip gydytojos dermatologės, stažuotė Švedijoje buvo 1998 metais. Stokholmo centrinių klinikų dermatovenerologijos skyriuje Daina atliko praktiką vaikų, suaugusiųjų venerinių ligų ir lazerių terapijos padaliniuose. Kai grįžo, savo kabinete įkūrė mini laboratoriją lytiškai plintančioms ir grybelinėms bei alerginėms ligoms tirti.

Po dvejų metų - vėl kelionė į Stokholmą. Šį kartą AIDS centre gilinosi į profesijos naujoves, dalyvavo pasitarimuose, bendravo su AIDS sergančiais žmonėmis. „Tai priminė dviejų partnerių pokalbį, kai tariamasi, kaip greičiau įveikti ligą, kokie būdai efektyviausi. Skandinaviška medicinos praktika patraukli tuo, kad pacientui suteikiama galimybė visiškai pasitikėti gydytoju ir dėl lanksčios medicinos politikos pasiekti greitų rezultatų", - kolegų darbo kultūros pranašumais džiaugiasi gydytoja. Ir čia pat ima apgailestauti, kad jos ligoniams dėl sunkios socialinės padėties nesiseka greitai įveikti ligos. Žmonės neįperka brangių vaistų, todėl tenka gydytis pigesniais.

Profesoriaus dovana

Į Daniją alytiškė nuvyko norėdama pasitobulinti venerinių ir potencijos (lytinio pajėgumo) ligų srityse. Pusmetis prabėgo Gentofto miesto klinikose, triūsiant pas profesorių Torkilą Menne.

Daina džiaugiasi, kad galėjo dirbti su pasaulyje žinomu profesoriumi, kad iš jo gavo dovanų mikroskopą, įvairios literatūros. Draugystė nenutrūkusi iki šiol. „Esu dėkinga Skandinavijai už naują mąstymą, už galimybę perteikti žinias, už siekį paskatinti žmones gydyti ne tik kūną, bet ir sielą", - pasakoja pašnekovė.

„Kodėl nepasekti geru pavyzdžiu ir nepasinaudoti galimybe tobulėti profesinėje veikloje, atrasti naujų draugų, idėjų?" -viešėdama Švedijoje svarstė Daina.

2002 metų birželį Švedijos sesių palaiminta Daina tapo Alytaus soroptimisčių klubo prezidente. Jo veikloje dalyvauja aštuoniolikos įvairių specialybių moterys.

Nemeikštienė pirmoji Alytuje pradėjo taikyti Rytų ir Vakarų mediciną. Jos kabinete atliekamos ir fizioterapijos procedūros. „Drastiškos gydymo priemonės, pavyzdžiui, stiprūs cheminiai vaistai, neretai mūsų organizmui padaro daugiau žalos, negu duoda naudos. Būtent dėl to ir ieškoma kitokių, netradicinių gydymo būdų. Vienas populiaresnių ir vis plačiau taikomų - BEMER terapija. Ją gali naudotis mano pacientai", -dėsto gydytoja.

Jas ypač vertėtų prisiminti vasarą ir iš gausybės kosmetikos produktų atsirinkti natūralius. „Sveika mityba, sportas, o svarbiausia - pozityvus mąstymas", - vardija medikė pagrindines sveikos gyvensenos tiesas. Daina kviečia įsiklausyti ir į senų kosmetologų patarimus: girdi, ką valgai, tas tinka ir veidui.