Braškė: puikios nuotaikos ir lieknos figūros valdovė

Skirtingai nuo kitų uogų, braškėse yra tik vienas procentas organinių rūgščių, sukeliančių rėmenį ir žarnyno pūtimą. Todėl jas ramiai gali vagyti tie, kas serga gastritu, skundžiasi padidėjusiu rūgštingumu ir kolitu, rašoma žurnale "Krasota i zdorovje".

Raudonose uogose yra iki dvylikos procentų naudingųjų angliavandenių ( gliukozės ir fruktozės), kurie teigiamai veikia medžiagų apykaitą ir yra neišsenkamos energijos šaltiniai. Be to, fruktozė mažiau nei sacharozė veikia padidėjusį cukraus kiekį kraujyje, tuo pačiu apsaugodama organizmą nuo viršsvorio. O angliavandeniai stimuliuoja ypatingų malonumų hormonų – endorfinų išsiskyrimą, kurie pakelia nuotaiką ir nuveja liūdesį.

Vitaminas C, esantis braškėse, padeda išvengti streso, susidoroti su jauduliu, pagyvinti pilkųjų ląstelių veiklą.

Braškėse yra mangano, suaktyvinančio medžiagų apykaitą.

Nusprendėte per vasarą sulieknėti? Drąsiai įtraukite į savo meniu šią aromatingą, mažai kaloringą uogą. Vienos dienos dieta iš braškių padės organizmui išsivalyti nuo toksinų ir šlakų, sukaupti vitaminų ir mineralų atsargų.

Vasaros pradžioje kartą per savaitę surenkite braškių iškrovos dieną. Nuskabykite kotelio pagrindus ir kruopščiai nuplaukite uogas. Apytiksliai pusantro kilogramo braškių padalinkite į penkias dalis ir lieknėkite su pasimėgavimu, žinoma, jei nesate alergiška.

Žemuogė: pati širdingiausia uoga

Žemuogėse yra daug geležies, fosforo, kalcio, folinės rūgšties, gerinančių širdies veiklą. Toks maistingųjų medžiagų lobis suteikia pagrindo įtraukti ją į gydomąją mitybą esant širdies-kraujagyslių susirgimams (ypač prie hipertonijos ir aterosklerozės), o taip pat esant patinimams, susijusiems su mūsų „varikliuko“ veiklos sutrikimais.

Sezono metu stenkitės kasdien suvalgyti po saujelę šių uogų, kad sustiprintumėt savo širdį. Eteriniai žemuogių aliejai palengvins inkstų veiklą, kruopščiai pašalindami iš organizmo druskas ir skysčių perteklių.

Natūralios žemuogių sultys – tikra palaima jūsų burnai. Jos stiprina dantų emalį ir dantenas, o taip pat pašalina nemalonų burnos kvapą.

Žemuogėse slypi ištisi karotino klodai (provitaminas, vitamino A žaliava), teigiamai veikiantys regėjimą ir kraujo gamybą.

Norite turėti sveiką veido spalvą ir lygią odą? Kuo dažniau valgykite trintas su cukrumi arba šviežias žemuoges. Oftalmologų nuomone, tiems, kas nevartoja produktų, turinčių karotino, dažniau išsivysto konjuktyvitas, vištakumas ir netgi gliaukoma.

Prinokusiose žemuogėse gausu labai vertingų pektinų. Išbrinkdami žarnyne, jie suformuoja tam tikrus tirpalus, kurie kaip kempinė sutraukia į save medžiagų apykaitos metu išskiriamas kenksmingas medžiagas ir pašalina jas iš organizmo. Tokia pat lemtis laukia ir cholesterolio pertekliaus – pagrindinio aterosklerozės kaltininko.

Dietologų teigimu, iš šviežių uogų bus daugiau naudos, jei jas valgysite prieš 15-20 minučių iki pagrindinio valgio. Uogos, atidėta desertui, ilgam užsiliks jau pilname skrandyje ir neteks daugelio vertingų medžiagų. Dar daugiau, žemuogėse esantys fermentai gali sutrukdyti pilnavertiškam baltymų ir riebalų įsisavinimui.

Uogos – jūsų grožiui

Uogų kaukės, kompresai, šveitikliai –- tai gamtiniai balzamai jūsų veido odai. Jie maitina, drėkina, minkština, tonizuoja, balina, valo, apsaugo odą, stimuliuoja apykaitos procesus ir skatina ląstelių atsinaujinimą. Efektyvesnių ir nepavojingesnių kosmetinių priemonių tiesiog dar nesugalvota.

Sumaišykite 50 ml šviežiai išspaustų žemuogių ( braškių) sulčių su trimis arbatiniais šaukšteliais pieno. Gautu mišiniu suvilgykite marlinę servetėlę ir užsidėkite ant veido. Po 15 minučių nuplaukite kaukę vėsiu vandeniu.

Žinokite: aromatas ir maistingosios uogų savybės išnyks, jei prieš plaudami uogas pašalinsite jų kotelio pagrindus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją