Pasąmonės informacija

Mokslininkai įrodė, kad kvapų suvokimas glaudžiai susijęs su seksualumu ir emocijomis – jie veikia tą patį smegenų centrą. Nieko nuostabaus, juk nuo seno žmogus, kaip ir kiti gyvūnai, sau porą rinkdavosi pagal kvapą.

Kiekvieno žmogaus odos aromatas yra savitas ir nepakartojamas, užkoduotas genuose. Kvepalai susimaišo su odos skleidžiamu aromatu ir jį pabrėžia bei papildo. Tad kvapas tampa tarsi slaptu kodu, teikiančiu infor-macijos aplinkiniams. Būtent todėl nesąmoningai vieni žmonės mus atstumia, o kiti – traukia.

Anot mokslininkų, dėl to kalti feromonai – odos išskiriami ypatingi aromatiniai junginiai. Juose yra atrak-tantų – medžiagų, traukiančių priešingos lyties atstovus.

Parfumerijoje naudojami sintetiniai arba natūralūs šių medžiagų analogai. Populiariausias, nuo seno plačiai naudojamas atraktantas – muskusas.

Kam iš mūsų nesukelia gerų emocijų ką tik iškeptos duonos arba šviežių uogų kvapas? Štai todėl „valgomi“ vaniliniai ir vaisiniai aromatai taip patinka vyrams – kas atsispirs jaukumui, kurio asociacijas sukuria tikra „saldi“ moteris?

Šiuolaikiniai kvepalai

Naujieji aromatai nuo klasikinių labiausiai skiriasi tuo, kad šiais laikais parfumerijoje dažniausiai naudoja-mi dirbtinai sukurti kvapai. Šiuolaikinės technikos galimybės leidžia atkurti ne tik retų gėlių bei vaisių, bet ir visai keistus – asfalto, smėlio, gumos ir net dulkių – kvapus. Tačiau subtiliausi ir sudėtingiausi aromatai vis dėlto kuriami iš natūralių ingredientų. Kvepalų kaina daugiausiai ir priklauso nuo juose esančių natūralių aliejų kiekio.

Kvepalai arba ekstraktas – brangiausias variantas. Juose natūralių aliejų yra daugiau kaip 20 procentų. Par-fumuotame vandenyje – 10–12, tualetiniame – 6–8 procentai. Aromato patvarumas taip pat priklauso ir nuo jo tipo – gėlių ir citrusiniai kvapai išsisklaido greičiau nei kiti.

Kaip kvėpintis

Galima pasinaudoti Coco Chanel patarimu ir kvėpinti „tas vietas, kur norite, kad jus bučiuotų“. Ilgiausiai aromatai išlieka vadinamuosiuose pulsuojančiuose taškuose – rankų sulenkimuose, riešuose, po keliais, ant kaklo. Ant drabužių kvapai taip pat išlieka ilgai – ypač ant natūralių medžiagų ir kailių. Tačiau kvapais patartina tepti arba purkšti tik vidinę drabužio pusę arba siūles, kad neliktų dėmių. Deja, šiais laikais nepelnytai pamiršta sena tradicija kvėpinti nosinaites ir pirštines – nuo jų aromato prisigeria visi spintoje laikomi daiktai.

Galiojimo laikas

Labiausiai aromatams kenkia šviesa ir šiluma. Per didelis šaltis taip pat nėra gerai. Todėl nereikėtų vado-vautis senomis tradicijomis ir kvepalų flakonėlius laikyti ne šaldytuve, o spintelėje. Neverta kvepalų taupyti ir laikyti metų metus – atidarius flakoną aromatas gali pasikeisti jau po poros mėnesių. Todėl, jei neketinate tą patį kvapą naudoti kasdien, nereikėtų pirkti didelio buteliuko.

Kaip pirkti kvepalus

Aromatais skirstomi į rytinius (lengvi, neįkyrūs), vakaro (saldūs), vasaros ir žiemos.

Žiemą labiau tinka rytietiški, sukuriantys šilumos ir jaukumo atmosferą. Vasarą – romantiški ir gaivūs. Ta-čiau daugelis moterų mėgstamu aromatu kvėpinasi visur ir visada. Rasti taip patinkantį artimą kvapą – didelė laimė.

Nepatartina aromato rinktis anksti ryte – po pietų nosis aiškiau pagauna kvapus. Taip pat prieš einant į par-fumerijos parduotuvę nereikėtų rūkyti ir sočiai valgyti. Pašlakstykite specialų lapelį ir jokiu būdu nekiškite jo prie pat nosies – iš tolo keletą kartų trumpai įkvėpkite ir pasistenkite įsigilinti, kokius pojūčius jums sukelia šis kvapas. Kai rasite savąjį – iškart žinosite, jog būtent jo norite. Taip pat neverta vienu kartu išbandyti daug aromatų – trijų vienam kartui visiškai pakanka.